Winst U17 meiden, verlies U18 jongens

VoV, 08-01-2020. 5:40 uur. Jeugd Oranje meisjes, de ploeg van bondscoach Eelco Beijl, won gisteravond met 3-1 van Spanje via de setstanden 25-16, 22-25, 25-21 en 25-17 .

In het Portugese Viana do Castelo probeert de U17 selectie zich via toernooiwinst op dit EKK te plaatsen voor het EK in Montenegro. De nummers twee tot en met vijf krijgen op een tweede EKK een herkansing

Oranje is goed begonnen aan het toernooi. Via veel servedruk werd de eerste set na een 16-9 tussenstand met ruime cijfers gewonnen. In de tweede set waren de rollen omgekeerd en kon Spanje na 16-14 achter de set met 22-25 voor zich beslissen en de stand gelijktrekken.

Oranje herstelde zich daarna in set drie en vier. Met o.a. Tess Reemreize van Apollo 8 (D2) in de ploeg werd een 13-16 en 19-21 achterstand omgebogen naar 25-21 setwinst in de derde en was er een zeer overtuigende 25-17 zege in de vierde set, na 16-13 en 21-16.

Bij Oranje kreeg Nicole van de Vosse 20 punten achter haar naam, Noa de Vos maakte er 14 en Emily Silderhuis scoorde een dozijn punten. Oranje had het met 13 om 5 punten blokkerend goed voor elkaar, ook serverend (13/10) en aanvallend 45/38) hadden de U17 ploeg ruim voordeel. Donderdagavond volgt de poulewedstrijd tegen Portugal.

De U18 jongens speelden hun vierde wedstrijd in Spanje. België was de tegenstander. Het werd de derde nederlaag voor Jeugd Oranje. Alleen in de derde set leverde een spannende eindstrijd een setzege voor Oranje op. Na 21-20 werd het 26-28 voor de ploeg van Arne Hendriks.

De eerste twee sets ging redelijk kansloos verloren. Na 16-11 en 21-16 was België in de openingsset met 25-18 te sterk. Daarna ging de tweede na 16-7 en 21-14 ook naar onze Zuiderburen. Met 25-20. Het lukte Oranje niet om er een tiebreak uit te slepen, in de vierde pakte België stevig door en won na ruim verschil bij 16-9 en 21-13 afgetekend met 25-15.

Stijn de Ruiter werd met 23 punten de topscorer bij Oranje. Jelle Bosma kwam met 10 punten ook nog in de dubbele cijfers. België scoorde 10 eigen punten meer en maakte via de foutenlast 11 directe punten minder voor Nederland

Verder won Frankrijk met 3-1 van Portugal en was Duitsland met 3-2 te sterk voor Spanje. De stand na 4 wedstrijden is nu: Frankrijk 12 punten, België 9, Portugal 6, Duitsland en Nederland 4 en Spanje 1. Nederland speelt vandaag de laatste wedstrijd tegen Frankrijk.