Winst USA, Dom. Republiek en China bij begin derde VNL-week

VoV, 11-06-2024. 16:00 uur. Naast de wedstrijd tussen Italië en Canada werden er vandaag nog drie duels bij de start van de derde week in de VNL-competitie afgewerkt. In Fukuoka en Hong Kong.

USA speelde tegen Frankrijk, dat in de voorgaande wedstijden één keer had gewonnen, met 3-1 van Bulgarije. USA had een score van 50%, 4 keer winst, 4 keer verlies, waarmee ze achtste stonden. Aangezien Thailand de VNL-finales bij de dames organiseert en zij nu nog 13de staan, gaan alleen de eerste 7 teams door naar de Finals.

USA was in de eerste set een maatje te groot, ze namen na 5-4 afstand (8.4, 12-7, 17-9) en konden een verschil van 10 punten met 25-15 naar de finish brengen. In set twee bood Frankrijk langer weerstand. Zelfs heel lang. Pas bij 22-20 kon USA twee punten afstand nemen, echter bij 23-23 ging USA naar de zijlijn. Twee foutserves verder stond het 24-24, daarna maakten Larson en Carlini de set met 26-24 uit en zetten hun team op 2-0.

In de derde doorgang maakte Frankrijk een 13-7 achterstand bij 15-15 ongedaan, Kathryn Plummer werd erin gewisseld bij 16-16 en zij scoorde daarna beslissende punten (17-15, 19-16, 24-19). Een omloopscore besliste de set met 25-20 en de wedstrijd met 3-0.

Een hogere eigen score van 8 punten en een lagere foutenlast van evenzovele punten gaven USA het ruime voordeel. Thompson werd met 20 punten de topscorer.

Bij Duitsland vs. de Dominicaanse Republiek, stonden in Hong Kong de nummers 11 en 12 in de stand tegenover elkaar. Duitsland kon een ruime achterstand bij 6-11 in de eerste set via 13-16 bij 16-16 ongedaan maken en ook op setpoints tegen bij 22-24 kwamen ze nogmaals op gelijke hoogte. Een blokpunt van Martinez maakte na 24-25 een eind aan de set.

Daarna volgden drie sets waarin de verliezende partij 21 punten meekreeg. Die verliezende partij was Duitsland, dat de wedstrijd dus met 1-3 verloor.

In de tweede set koersten ze bij 19-14 op de winst af, die ze ook binnenhaalden. Daarna kon de Dominicaanse Republiek in de derde set een minimaal verschil van 16-18 uitbouwen naar 16-22 en winnend afsluiten. In de vierde en laatste set kwam Duitsland met 0-8 achter, echter hadden ze bij 12-13 de aansluitende treffer op de borden staan. De 20-21 kon de Dominicaanse Republiek veranderen in 20-24, waarna ze de set- en wedstrijdwinst pakten.

De Dominicaanse Republiek scoorde één aanvallend puntje mee en had een lagere foutenlast van vijf punten. Met blok en aces hielden de teams elkaar met 19 om 19 punten in evenwicht. Weitzel en Pena Isabel scoorden beiden 18 keer, waarmee ze de topscorers van de partij werden.

China had in Hong Kong rode lantaarndrager Bulgarije als tegenstander en maakte korte metten met hen. In de eerste set volgde op een 3-3 stand in het begin een 8-4 en 17-9 tussenstand. Na 21-15 maakten Yuan en Li er 23-15 van, op de serve van Zhu Ting pakte China de winst met 25-15.

Met een hele lange serie van 7-6 naar 19-6 besliste China de tweede set. Een bijzonder punt voor Bulgarije was er toen een Chinese speelster tijdens de rally aan de kantlijn met haar coach stond te praten, terwijl spelverdeelster Diao haar een set up op de achterover gaf, die dus in niemandsland belandde. Na de 23-9 kwam Bulgarije nog wel in de dubbele cijfers, maar het verschil bij 25-12 was weer heel erg groot.

In set drie slaagde Bulgarije erin om na een 12-7 achterstand nog terug te komen naar 15-13, maar vervolgens gaf China opnieuw gas en liep uit naar 19-14. De Bulgaarse time out op die stand sorteerde geen effect en met 25-17 ging deze set naar China, dat dus met 3-0 won.

Y.Y Wang en Y. Y. Li werden met 13 punten elk de topscorers van dit duel.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto VNL/ FIVB.