Winst voor Apollo 8, VVU en VC Sneek

VoV, 19-03-2023. 6:00 uur. Ronde vijf van de kampioenspoule stond gisteravond op het programma, waarin vier van de vijf topteams in de stand probeerde een betere positie te bemachtigen. Voor Sudosa-Desto ging die vlieger niet op, ze staan te ver achter en voor VV Utrecht was dat niet mogelijk, zij staan al eerste.

Apollo 8 had Sliedrecht Sport op bezoek in de Veste. Beide teams staan op 9 punten, twee punten achter de tweede plek, die recht geeft op het spelen van play-offs. Beide teams lieten vorige week zien niet onder te doen voor boven hen staande ploegen. Apollo 8 won namelijk met 2-3 in Sneek, de nummer drie in de stand, en Sliedrecht was met 3-1 te sterk voor koploper VV Utrecht. Tegen elkaar ging het erom de aansluiting te behouden met de bovenste plaatsen.

Apollo 8 vs. Sliedrecht Sport werd een 3-1 zege voor de thuisploeg. In de eerste set waren Louise Bijlsma en Jorieke Bodde scorend de hoofdrolspeelsters met elk een stuk of 7, 8 punten. Apollo maakte een 4-8 en 9-13 achterstand ongedaan. Sliedrecht kwam als eerste op setpoint bij 23-24. Na de 27-27 scoorden Jette Kuipers en Roos Wessels de beslissende twee laatste punten.

Ook de tweede set was voor Apollo. Carlijn Koebrugge serveerde de thuisploeg van 17-20 achter naar 22-20 voor. Na de side out van Sliedrecht en de foutserve pakte Apollo 8 de 25-21 setzege.

In de derde set ging de winst naar Sliedrecht. Iris Vos maakte na 20-22 het verschil met haar 20-23 en 20-24 scores. Carlijn Koebrugge (omloopbal) en Charlotte Haar (blokpunt) brachten de spanning even terug (23-24) voordat Iris Vos de set in het voordeel van Sliedrecht besliste.

In de vierde set kon Apollo 8 de wedstrijd beslissen. Teams gingen in de aanloop naar de bigpoints tot aan 19-19 afwisselend aan kop. Met de tussenstanden 3-1, 4-5, 8-6, 11-13 en 15-13. Een serie van vijf punten maakte in de finale het verschil (van 19-19 naar 24-19), waarop 25-20 winst volgde.

Iris Vos werd met 24 punten de topscorer van de partij. Jorieke Bodde kwam tot 17 treffers voor Apollo,

Wie vorig jaar half oktober had gezegd dat VV Utrecht vs. VC Zwolle bij de vijfde wedstrijd in de Kampioenspoule een top- en sleutelduel zou worden om de eerste plaats had of een heel goede kijk op het vaderlandse volleybal of was wellicht voor een beetje simpel versleten. Of was een fervent fan van een van beide teams. Niet toevallig of juist wel toevallig spelen drie ex-speelster van Zwolle nu bij Utrecht, hetgeen de wil om te winnen aan beide kanten van het net nog wel een beetje zal hebben aangewakkerd. Behoudt VC Zwolle als enige ploeg de ongeslagen status in de Kampioenspoule?

VV Utrecht vs. VC Zwolle bracht meteen in de eerste set veel spanning. De thuisploeg was zo ongeveer vanaf de 6-7 tot aan de 18-19 in de achtervolging, maar kwam bij 24-23 als eerste op setpoint. Verzilvering lukte pas na de 28-27.

In set twee moest VC Zwolle een ruime achterstand (13-9) goedmaken. Na 17-16 kregen ze de overhand en pakten via 19-21 de set met 19-25. Daarna pakte VV Utrecht de volgende twee sets, de derde maakten ze het verschil na 18-17 (20-17) voor de 25-21 winst en de wedstrijd werd met 25-15 (na 10-3 en 18-9) in stijl afgesloten. Met 3-1. VV Utrecht blijft koploper, VC Zwolle leed de eerste nederlaag in de kampioenspoule.

Iris Reinders werd met 22 punten topscorer, bij Zwolle was Nicole van de Vosse de meest scorende speelster met 20 punten. Zwolle had de betere eigen score (67 om 72), maar ook de veel hogere foutenlast (16 om 31)

VC Sneek beleeft een drukke periode met competitie- en bekerwedstrijden. Bij beide liepen ze tegen een nederlaag aan in hun laatste duels. In Sneek was er 2-3 verlies tegen Apollo 8 en voor de beker leden ze in Utrecht ook een nederlaag in vijf sets.

Daarom kwam de wedstrijd in Assen tegen het puntloze Sudosa-Desto misschien wel juist op tijd. Sudosa-Desto vs. VC Sneek eindigde in een 0-3 zege voor de bezoekers. Via de setstanden 17-25 (na 8-6, 10-14, 15-19), 21-25 (na 8-12, 18-19 en 18-23) en 19-25 (na 8-12 en 15-18). Vier speelsters scoorden 12 keer. Voor Sudosa-Desto waren dat Paula Boonstra en Manon Torenbeek, voor Sneek lieten Britt Schreurs en Anlène van der Meer er een dozijn noteren.