Vizier op volleybal

 

Winst voor Krekkers in Ootmarsum

VoV, 09-02-2018. 6:05 uur. Gisteravond werd in Ootmarsum de Twentse derby tussen Springendal Set-Up ’65 II en Krekkers gespeeld. De actuele situatie voor de wedstrijd: Krekkers is de koploper met 15-57 en Set-Up ’65 is de nummer vier met 15-49. Ongetwijfeld zeer interessant was de wedstrijd ook voor de belanghebbenden Dynamo Tubbergen (2de, 15-55) en WSV Warnsveld (3de, 15-52). Iedereen rekende vooraf al uit wat voor hen de beste uitslag zou zijn.

Uiteraard 4-0 of 0-4 bij de twee tegenover elkaar staande kemphanen, en de belanghebbenden zullen wellicht meer in de richting van 3-1 of 3-2 hebben gedacht. Krekkers had in Mariaparochie met 1-3 verloren en ook eind december om de Twente Cup waren ze er niet echt aan te pas gekomen, dat was gisteravond allemaal historie, toen ging het in de Schalm om hier en nu. Besloten de teams om de wedstrijd niet op carnavalszaterdag te spelen, verplaatsten ze deze derby naar de verjaardag van Mayke Schutte, de spelverdeelster van de thuisploeg.

Voordat we aan het verslag beginnen eerst iets rechtzetten uit een vorig Krekkers verslag. Waar we ons vergist hebben in een paar namen. Voor alle duidelijkheid, het is Kiekeslaand en Ella Hazekamp en dus niet Kiezerslaand en Ella Hazenkamp. Iedereen weer tevreden, hopen we.

Dan de wedstrijd. Velen hadden de weg naar de oude zaal in de Schalm weten te vinden en hoopten dat hun favorieten hen op een zege zouden trakteren. Tegen de tijd dat Mayke Schutte eigenlijk thuis koffie met gebak zou serveren, je  mag het eigenlijk niet zeggen maar ze is 25 geworden, serveerde ze haar team naar een 3-3 stand. Vervolgens maakte Sophie Meijer met een blokpunt en een harde rake klap vanaf de buitenkamp 3-5. Teams hadden blijkbaar wat last van zenuwen, want er ging nogal wat mis in de beginfase, bij 6-8 hadden ze al negen keer voor elkaar gescoord.

Het verschil in de eerste set serveerde eerst spelverdeelster Britt Hoek op de borden. Van 7-12 naar 8-16, met in die serie onder andere twee aces van haar en vele kadootjes van Set-Up. Na 14-19 klonk het deuntje Ella Elle l ‘a weer even door mijn gedachten. Ella serveerde Krekkers naar 15-23 , waarop de set met 16-25 werd binnen gehaald. In de slotfase sloeg Eline Goossen de laatste punten via haar beproefde methode vanaf de buitenkant ‘boem, boem’ tegen de vloer. Vier keer na 14-19 dus boem, boem, boem en nogmaals boem.  0-1 voor de Krekkers, bam!

Scores in de eerste set: Aanval 5/9, blok 2/1, aces 0/4 en foutenlast 11/9.

De tweede set bracht in de eindfase spanning en in het begin bijvoorbeeld een ace van Lynn Rouwers (de 2-1) en de gelijkmaker bij 4-4 van Thirza Wesselink. Bij 4-6 haalde Damir Colo de thuisploeg naar de kant. Hij en Lesley de Jonge, zijn assistent bij dit duel, hadden wat waardevolle tips voor de ploeg bleek uit het vervolg. Met name diagonaal Anne ten Dam profileerde zich op linksvoor. De ene na de andere was raak, hetgeen in 12-7, time out Krekkers bij 10-7,  voor Set-Up resulteerde. Krekkers moest gaan inhalen, waarbij ze moesten oppassen voor tegemoetkomende trekkers.

Thirza Wesselink vanaf de opslaglijn en de inmiddels in het veld gekomen Marèll Oude Avenhuis, die slimme tikjes en tipjes uitdeelde. Brachten de stand weer op gelijke hoogte bij 13-13. En opnieuw had ook Set-Up een behoorlijk aandeel in de punten van Krekkers. na de 13-13 ging het via de side out gelijk op tot 19-18. De uitgeslagen bal maakte 19-19, Ella Elle l ‘a ging naar de achterlijn en met haar aan de opslag nam Krekkers beslissend afstand naar 19-22. Diede Hagedoorn bracht met haar ace de spanning bij 22-23 terug, maar was meteen ook weer degene die dit teniet deed door haar daaropvolgende foutserve voor 22-24. Krekkers sloeg uit (23-24), en Set-Up gaf nog maar weer een kadootje weg middels een foute opslag. Zo werd het dus 23-25 en 0-2. Je zou bijna zeggen dat Krekkers met de traditie van het seizoen, slechts één set tegen Set-Up winnen,  had gebroken.                 

Scores in de tweede set: Aanval 11/10, blok 1/0, aces 3/3 en foutenlast 8/12.

In de derde set begon bij Set-Up Anne Hesselink op spelverdeling, Marlies Eertman begon voor Lynn Rouwers en Diede Hagedoorn nam de plaats van Lotte Kuipers in. Diede scoorde het eerste punt, Set-Up kreeg het tweede, een goed begin. Dat bleek echter maar het halve werk, Karen Tenhage en Mirza Wesselink maakten vanaf de midpositie gelijk, waarop Set-Up het ene na de andere punt kado gaf, het leek wel of Krekkers jarig was en niet Mayke Schutte. Bij 6-9 was er al zes keer ‘alstublieft, dankjewel, geen dank’ gewisseld van Set-Up kant naar de Krekkers kant. Krekkers gaf niks weg in deze periode, maar een enkel puntje, en dan ook nog maar heel zuinig, net uit!

Thirza Wesselink serveerde Krekkers naar 7-12, Britt Hoek verhoogde naar 8-15, Eline Goossen naar 10-17 en Karen Tenhage naar 11-20. Enkele prima reddingen van Krekkers libero Sam Kroezen. het lijkt zo makkelijk als je op de goede plaats staat, maar het is juist de kunst op de goede plaats te staan, hielden Krekkers in die periode in de rally, waarop onder andere Marèll Oude Avenhuis, in een grijs verleden speelde ze nog voor Set-Up,  de beul was die het vonnis voltrok. Krekkers ging winnen, dat was wel duidelijk, met 0-2 in sets en 11-20 op het scorebord in de derde set is het lekker spelen. Anne en Anne (ten Dam en Hesselink) konden nog twee puntjes toevoegen (13-20), Marlies Eertman joeg er nog een tegen de vloer (14-21) en daarna werd tot aan 15-25 alleen nog maar via de serve gescoord. Foutserves en aces, die laatste kwamen twee keer van de rechter van Thirza Wesselink. Krekkers had gewonnen, het stond 0-3 in sets.

Scores in de derde set: Aanval 6/7, blok 1/2, aces 3/6 en foutenlast  5/10.

Het bonuspunt, het toetje, de kers op de taart, de eer redden, daar ging het om in de vierde set, die opnieuw met voordeel voor Set-Up begon. Met 3-1, na scores van de in de basis teruggekeerde Lynn Rouwers en een ace van Marlies Eertman. De 5-3 veranderde door scores van Ela Elle l ‘a, Thirza Wesselink en Eline Goossen, een dankjewel prikballetje, in 5-7.  Krekkers serveerde fout, Daphne Kamphuis sloeg een ace en de stand was 7-7. Krekkers kwam op 7-9 en vanaf dat moment speelde Set-Up een ijzersterke side out.

Tot aan 21-22 kregen ze geen enkel punt meer van Krekkers, maar waren het op mid Ilse Kamphuis en Lynn Rouwers en vanaf de buitenkanten Marlies Eertman Daphne Kamphuis, Lotte Kuipers, Anne ten Dam en Mayke Schutte, via een prima tweedebal score, die de stand steeds weer gelijktrokken. In die periode gaven ze nog wel punten weg en kon bij Krekkers Ella Hazekamp, Marèll Oude Avenhuis en Karen Scholten, via een prima tweede bal score, steeds op de side out scoren. De 21-22 werd 22-23, kwam Krekkers op setpoint of maakte Set-Up de side out?

Ik weet het en ik ga het u vertellen ook. Marlies Eertman maakte de side out en niet zo kinderachtig. Boem! En Set-Up nam over, Ilse Kamphuis serveerde een ace voor 24-23, time out Krekkers, waarna Lynn Rouwers met een kill – block de deur voor Krekkers definitief in het slot gooide. Toch nog een puntje gepakt!

Scores in de vierde set: Aanval 14/11, blok 3/1, aces 3/0 en foutenlast  5/11.

En in totalen, in matchtotalen waar ging het dan mis voor Set – Up en wat gaf Krekkers dan  het winnende voordeel? De cijfers vertellen het verhaal, aanvallend waren de teams aan elkaar gewaagd met een totaalscore van 36 om 37 punten. Ook blokkerend en serverend waren de verschillen gering, met 7 om 4 blokpunten en 9 om 13 aces. Ofwel 16 om 17 punten voor deze twee onderdelen. Dat geeft slechts twee puntjes voordeel voor Krekkers. De beslissing zat in de foutenlast, maar liefst 44 keer scoorde Set-up voor Krekkers, waarvan 20 foutserves, en daarvoor kregen ze er 27, waaronder 9 foutserves, voor terug. Dan wordt winnen gewoon moeilijk.

Krekkers was wel tevreden, “Hier hadden we voor de tijd voor getekend” vertelden zowel Gertjan ter Harmsel (foto boven) als assistent trainster coach Anouk van der Wal nadien. Waarop de fans zeiden “Wij ook.”

In de stand is Krekkers nu op 16-61 gekomen. Dynamo staat uiteraard nog steeds op 15-55, WSV op 15-52 en Set-Up op 16-50.  Morgen gaat het voor Dynamo en WSV verder.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s Jan van den Noort.