Winst voor Sliedrecht, Voltena en Zwolle in Eredivisie dames

VoV, 31-10-2021. 2:42 uur. Het programma in de Eredivisie dames bestond gisteren uit drie wedstrijden, de andere drie staan voor vandaag op het programma.

SV Dynamo bood het spits af tegen Sliedrecht Sport. Na Apollo 8 vorige week was dit de tweede loodzware klus voor de ploeg uit Apeldoorn achter elkaar, hetzelfde gold voor wat betreft de tweede wedstrijd in een paar dagen ook voor Sliedrecht Sport, dat afgelopen woensdag in de Challenge Cup nog tegen Hermes Oostende speelde (en met 1-3 verloor). In hoeverre e.e.a. van invloed was op deze wedstrijd?

Het werd een 0-3 zege voor Sliedrecht Sport. Via 21-25, 19-25 en 12-25. De thuisploeg kon in de eerste en tweede set tot in het middendeel goed meekomen en in set drie was dat wat minder lang.

In set één maakte Sliedrecht van 9-8 achter een 9-12 voorsprong (time out Dynamo), vervolgens kroop Dynamo dichterbij via o.a. scores van Caya van Cooten en kreeg de aansluiting te pakken bij 13-14. Vera Mulder en een blok van Christie Wolt maakten 13-16, bij 14-18 ging Dynamo weer de time out in. Kwam na twee aces van Christi Wolt met 16-21 achter en verloor na de 21-23 via scores van Jolijn de Haan en Vera Mulder met 21-25.

In set twee nam Sliedrecht na 15-16 via twee aanvallende fouten van Dynamo drie punten voorsprong (15-18, time out Dynamo) en bouwde dat uit naar 16-22, waarbij Dynamo op 16-20 de tweede time out had genomen. Het werd 19-25 via een kill block als laatste punt.

In set drie maakte Sliedrecht van 9-8 achter een 10-17 voorsprong en kwam daarna niet meer in de problemen. De time outs op 9-11 en 12-19 hadden geen effect en met als laatste punten twee aces van Eline de Haan werd de set met 12-25 gewonnen.

Christi Wolt en Vera Mulder werden met 14 punten ieder de topscorers. Sliedrecht Sport was serverend (4 om 12 aces) en blokkerend (4 om 14 blokpunten) ver in de meerderheid. Sliedrecht is de nieuwe koploper.

Voltena trof voor de tweede week op rij een ploeg uit Twente. Ze zullen met een goed gevoel terugdenken aan de partij in Vroomshoop tegen Eurosped (1-3 winst), hetgeen de historische eerste winst in de eredivisie opleverde. Maar meteen op voortborduren zullen de Voltena dames zich tegen Set-Up hebben voorgenomen. De bezoekers zijn nog zonder zege en wilden dit veranderen.

Met 4 aces van Raïsa Schoon bij de eerste vijf punten had Voltena een droomstart. En in de eerste set liepen ze steeds verder uit, tot een verschil van negen punten bij 18-9. Jorieke Bodde knalde er toen een serie tegen aan, met ook vier aces, die de stand naar 18-15 bracht. Dat verschil hield Voltena met een puntje meer of minder vast tot aan 23-18. Op setpoint scoorden Jorieke Bodde en Joanna Brilhuis nog tegen, voordat de set met 25-20 verloren ging.

In de tweede doorgang veranderde Set-Up een 8-6 achter in 9-11 voor, even ging het gelijk op. Daarna ging het initiatief naar de bezoekers en bleef daar ook. Via 14-18, 16-21 (ace Marlies Eertman) werd het door een blokpunt van Jorieke Bodde 18-25 en 1-1.

In de derde set ging het gelijk op tot aan 14-14, Set – Up kwam door een prima midaanval van Elyne Nijhuis op 14-16 maar kreeg toen een lange serie tegen tot aan 24-16. Time-outs op 17-16 en 20-16 konden de ploeg niet uit deze rotatie krijgen en de punten via aces en scores van o.a. Lynn van Mill bleven maar naar Voltena gaan. Op 24-16 maakten twee foutserves een eind aan de set.

In de vierde set was het verzet van Set-Up na 5-2, 7-3 en 9-4 wel gebroken. Voltena liep uit naar 13-5 en 19-9 en sloot met een hele ruime 25-15 af.

Regio Zwolle Volleybal had VC Sneek op bezoek. Een vroegtijdig gevecht in het seizoen om de belangrijke punten binnen te halen om de aansluiting met de top te behouden en een plaats bij de Top 4 te behalen, die na het reguliere seizoen recht geeft op de deelname aan de kampioenspoule.

Sneek stelde opnieuw teleur, Zwolle deed het uitstekend door de gasten naar een 3-0 nederlaag te spelen. In de eerste set was een 16-19 voorsprong voor de Friezinnen niet genoeg voor de winst. Zwolle nam bij 20-19 over en won met 25-21. In de tweede set eenzelfde scenario. Sneek stond met 17-20 voor maar kreeg de big points niet voor maar tegen en keek bij 22-21 tegen een achterstand aan, die tot een 25-23 nederlaag leidde. De serie van 10-7 naar 16-7 bracht Regio Zwolle Volleybal de dikke 25-10 winst in de derde set.

Dat de eerste vier posities op de scoringslijst van dit duel ingenomen werden door speelsters van Zwolle zegt genoeg, Marly Bak (16), Iris Reinders (11) en Marianne Het Lam Scholten en Lara Hendricks (beiden 10) eindigden voor Rixt van der Wal met 9 punten, waarvan 5 blokkerend. Zwolle was vooral aanvallend (43 om 28) een maatje te groot.

Vandaag wordt nog gespeeld Team 22 vs. VCN, VVU vs. Eurosped en Peelpush vs. FAST.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.