Winst voor SV Dynamo (3-0) en VV Utrecht (3-2)

VoV, 04-11-2022. 4:39 uur. Gisteravond werden de doordeweekse wedstrijden in de Eredivisie dames van deze week afgesloten met VV Utrecht vs. VC Sneek en SV Dynamo vs. FAST.

In Apeldoorn bood de bij Dynamo op bezoek zijnde hekkensluiter tot aan 17-17 in de eerste set goed tegenstand, toen sloeg Dynamo het gaatje naar 21-17 en pakte de zege met 25-20.

Meteen in de het begin van set twee trok de thuisploeg het initiatief naar zich toe (13-4) en bleef met heel veel verschil aan de leiding (21-13). In de slotfase van de set kwam FAST wat beter in haar spel, maar de marge was veel te groot om het Dynamo nog lastig te maken. Via opnieuw 25-20 werd het 2-0 in sets.

De thuisploeg bleef ook in de derde en laatste set duidelijk de betere ploeg. Opnieuw was er een vlotte ruime voorsprong (7-2, 11-3), waarna de zege in drie sets snel werd binnengehaald. FAST kreeg het niet voor elkaar om nog terug in de wedstrijd te komen en ging via 16-9 en 23-12 met 25-13 van het veld af.

Bij Dynamo werden Benthe Wismans en Caya van Cooten met 21 en 16 punten de meest scorende speelsters.

In Utrecht vochten VVU en VC Sneek een vijfsetter uit.  De serveserie van Marit Pasterkamp in de openingsset naar 6-0, time out VC Sneek, zorgde er meteen voor dat Sneek in de achtervolging moest. Tot 18-7 gaven de gasten veel punten weg en scoorden zelf alleen maar side out punten. De serie naar 18-13 werd door VVU beantwoord met een stuk of vier punten van Iris Reinders op rij (22-13), waarna Sneek via Rixt van der Wal nog terugkwam tot 23-18, waarna een foutserve en een uitgeslagen aanval VVU de winst bezorgde.

Sneek zag in het begin van de tweede set een 0-2 voorsprong door opnieuw een serve serie van Marit Pasterkamp verloren gaan (8-2) en moest dus weer zien het ruime verschil, dat via 12-4, 15-7 en 17-8 zeer ruim bleef, in te lopen. Nynke Oud kwam na 18-11 aan serve en o.a. via een ace van haar en een aantal scorende mid aanvallen lukt het de gasten de spanning terug te brengen. (18-17). VVU herpakte zich (21-17). Kreeg het setpoint van VC Sneek bij 24-19 cadeau en sloot met 25-21 setwinst af.

In de derde set kantelde het voordeel na een 8-7 tussenstand in het voordeel van VVU naar Sneek. Anniek Siebring, Anlène van der Meer, en Rixt van der Wal stonden aan het net de rally’s af te ronden in de serie naar 8-12. Op de side out ging het naar 11-15. Het breakpoint van Ana Rekar maakte even later 13-15. VVU slaagde er niet in om naast Sneek te komen, met name door scores van Rixt van der Wal hielden de bezoekers het voordeel aan hun kant (16-20, 17-22). Marly Bak bracht VVU terug naar 20-23, twee uitgeslagen aanvallen van de thuisploeg sloten de set af (20-25)

In de vierde doorgang ging VVU bij 2-6 achter de time out in, pakte na die pauze twee punten, maar kreeg er meteen ook weer vier tegen. (4-10). Na 7-11 kwamen de gasten via drie foutserves van de thuisploeg op rij makkelijk aan de punten (10-15, bij 14-17 gingen de Friezinnen naar de kantlijn voor advies en een slokje. De foutenlast middels foutieve opslagen bleef tot aan 18-22 hoog, Lisa kersten en Marly Bak brachten de spanning terug (21-23), echter sloeg Anlène van der Meer de gasten naar setpoint (21-24), dat met een uitgeslagen aanval van de thuisploeg werd verzilverd voor de 2-2 stand.

Dus verlengen. In de vijfde set ging de leiding van Sneek (1-3, 2-4) naar VVU (5-4) en weer terug naar Sneek (7-8) bij de veldwissel. Sneek was eigenlijk te gul in deze periode met vier scores voor hun tegenstander. Het lobje van Pleun van der Pijl (8-9) en de scorende midaanval van Marianne Het Lam-Scholten (9-10) hielden Sneek op de side out op kop, dat veranderde toen aanvallende fouten en een kill-block van Denise de Kant VVU een beslissend voordeel gaven bij 13-10. Anniek Siebring blokkeerde Sneek naar 13-12, waarop VVU de time out inging. Denise de kant hield met een tipballetje het verschil van twee punten (14-12) op het scorebord, twee keer een side out punt maakten tenslotte de 15-13 en 3-2 zege voor VVU perfect.