Vizier op volleybal

 

WK Beach: Verlies Stam/ Schoon achtste finale.

VoV, 16-06-2022. 14:30 uur. Raïsa Schoon en Katja Stam namen het bij het WK beachvolleybal in Rome in de achtste finale op tegen het Australische duo Clancy/ Artacho, de nummer acht van de plaatsingslijst, waarop het NL-duo als eerste genoteerd staat. Clancy/ Artacho werden tweede in poule H en in de Round of 32 versloegen ze het Duitse duo Ittinger/ Schneider.

In maart van dit jaar stonden beide teams in Rosarito, Mexico ook al tegenover elkaar, toen was er een 1-2 zege voor Stam/ Schoon. Hetzelfde resultaat was er in april 2021 toen de duo’s in Cancun, Mexico tegen elkaar speelden. Clancy/ Artacho waren finalist bij de Olympische Spelen in Tokyo, zij gingen met de zilveren medaille naar huis.

Allemaal historie, het ging in Rome bij de Round of 16 om het hier en nu, om een plaats bij de laatste acht van het WK. En dan geven resultaten uit het verleden geen garanties in het heden, misschien wel wat zelfvertrouwen. Overigens heet het duo nu Clancy/ Mariafe, maar het zijn dezelfde dames.

De eerste set kende het eerste voordelige verschil voor Australië bij 3-5, na een serie van vier punten. Nederland ging bij 5-8 de time out in, de eerste twee punten na de pauze waren ook voor Australië (5-10), waarop Oranje via twee punten van Katja Stam en een ace van Raïsa Schoon inliep naar 8-10, time out Australië.

Bij 9-12 gingen de duo’s voor de technische time out naar de kant. Australië liep uit naar 9-15 en 11-18, waarmee het verschil wel gemaakt was. Katja Stam kon nog de 13-19 en 14-19 laten noteren, via een Australische foutserve kwam de 15-20 op het scorebord, waarna Australië met een tweede bal score de set voor zich besliste.

In set twee was het BTN-duo heel hard op weg om de tiebreak af te dwingen. Ze speelden met een lage foutenlast, dit in tegenstelling tot de eerste set waarin ze zo’n acht keer voor Australië scoorden. Tot 10-10 ging het gelijk op en had geen van de duo’s meer dan een puntje voordeel gehad. Bij 11-10 werd er gepauzeerd, vervolgens waren de eerste drie punten na de pauze voor Nederland. (14-10).

Stam/ Schoon bleven op de ingeslagen weg doorgaan en liepen via 16-12 uit naar 18-13. Na 19-15 kwam Australië sterk opzetten, eerst scoorden ze een serie van drie (19-18), waarop Nederland de time out in ging. Raïsa Schoon scoorde het setpoint bij 20-18, maar het verlossende laatste punt wilde maar niet vallen. Australië maakte 20-20, Stam lobde Nederland naar 21-20, bij 21-21 werd nog een keer van kant gewisseld, waarna Australië de laatste twee punten op het scorebord liet zetten voor de 21-23 setwinst en de 0-2 wedstrijdwinst.

Stam/ Schoon sluiten het WK als negende af.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.