Vizier op volleybal

 

WK beachtitel bij de mannen naar Rusland

VoV, 08-07-2019. 5:10 uur. Het Russische beachduo Viacheslav Krasilnikov en Oleg Stoyanovski is gisteren in Hamburg de nieuwe wereldkampioen geworden. In een bomvol en meelevend stadion wonnen ze in een driesetter van de thuisfavorieten Julius Thole en Clemens Wickler. Voor het eerst sinds er sedert 1997 om de wereldtitel wordt gestreden bestond het podium uit drie Europese duo’s. Rusland, Duitsland en Noorwegen en waren Brazilië of USA niet vertegenwoordigd.

In een spectaculaire finale steunde het Duitse publiek natuurlijk vanaf de eerste opslag hun favorieten Thole en Wickler, die de fans wederom niet teleurstelden en als leeuwen vochten voor de overwinning. Thole stond weer sterk te blokkeren, al scoorde hij op deze manier beduidend minder, slechts 2 keer in de hele wedstrijd, dan in de voorgaande duels, maar het waren er altijd nog 2 meer dan de Russen. Rusland had vooral aanvallend een groot overwicht,  met Viacheslav Krasilnikov als degene die de meeste scores op naam kreeg, totaal 20.

In de openingsset waren de teams heel erg aan elkaar gewaagd en was er slechts een paar keer een minimaal voordelig verschil van twee punten voor de Duitsers, Bij 6-4, 18-16 en 19-17. Het Russische duo kon die achterstand elke keer weer ongedaan maken en zelfs bijvoorbeeld bij 12-13 even aan de leiding komen. Dat lukte niet meer toen Duitsland de 19-19 naar 21-19 tilde.

Rusland reageerde met een snelle voorsprong in de tweede set, die voor enige stilte in het stadion zorgde. Ze namen een 3-7 en 5-10 voorsprong. De Duitse helden bleven in de achtervolging, al kwamen ze bij 10-13 en 13-16 toch nog weer in de buurt, maar konden het verschil niet overbruggen. Via 15-18 werd de set met 17-21 verloren en moest de tiebreak de beslissing brengen. .

Daarin ging het tot 4-4 gelijk op, nam Rusland afstand naar 4-7, nadat Julius Thole voor nekklachten in een medische time out behandeld was, maar lukte het de Duitsers onder luide aanmoedigingen terug te komen naar 8-9. In de finale van de set maakte Stoyanovskiy het verschil met zijn scores. Via 8-11 en 10-13 ging de winst met 11-15 naar de dolgelukkige Russen, die met de WK titel ook het startbewijs voor de Olympische Spelen in Tokyo, 60.000 dollar en 1.600 ranking punten verdienden.

De strijd om het brons werd gewonnen door de Noren Mol / Sorum, die USA in de kleine finale met 2-1 versloegen. Bourne / Crabb pakten nog wel de eerste set (19-21) maar moesten daarna in de tweede (21-15) en derde (15-10) set hun meerdere erkennen in de Noren.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.