Vizier op volleybal

 

WK Dames: Wie volgt Servië naar Final Six?

VoV, 09-10-2018. 12:00 uur.  Heel lang heerste de gedachte dat Oranje een uitzonderlijk goede dag moest hebben en Brazilië een mindere, als de Oranje damesploeg het van de Zuid – Amerikaanse grootmacht wilde winnen. Gezien de resultaten / het niveau van de twee ploegen in de afgelopen zeven wedstrijden bij het WK in Japan lijkt het er een klein beetje op dat die gedachte eigenlijk een kleine aanpassing behoeft.

Nu zou je bijna denken dat Brazilië een goede dag op dit WK moet hebben en Oranje een beetje een mindere als de Zuid – Amerikanen winnend tegen Nederland van het veld willen stappen. Want Oranje is al zeven duels op rij ongeslagen, terwijl de Gele Kanaries al twee keer verloren en in die andere duels nou niet meteen een overweldig goede indruk maakten. Morgenvroeg zal blijken of die denkwijze te handhaven is, of dat als het echt moet gebeuren er toch weer andere maatstaven gelden.

Beide teams hadden tot nu vier keer dezelfde tegenstanders in het toernooi. Zowel Brazilië als Oranje wonnen met 3-0 van Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Brazilië had moeite met Mexico, 3-1 winst, Oranje kende geen probleem met de Mexicanen. Duitsland bezorgde Brazilië in de tweede ronde een 3-2 nederlaag, terwijl Oranje met 3-1 van Duitsland in de eerste ronde won, al was de laatste set wel op het nippertje.  Verder verloor Brazilië met 3-0 van Servië, dat overmorgen de tegenstander van Oranje is.

Het blijft natuurlijk ongewis wat Servië gaat doen nu het zich al geplaatst heeft voor de Final Six, geven ze de krachtpatsers als Boskovic, Mihajlovic en Rasic rust of staan die dames gewoon in de basis, morgen tegen Japan en de dag erna tegen Nederland. Dat scheelt nogal en kan voor zowel Japan, Oranje als Brazilië heel erg belangrijk zijn. Bekijkt u de stand van de vier kanshebbers op de Final Six uit deze poule maar eens.

  1. Servië 7-21
  2. Nederland 7-20
  3. Japan 6-18
  4. Brazilië 5-16.

Met nog Nederland vs Brazilië, Nederland vs Servië, Japan vs Servië en Japan vs Brazilië kan het voor de nummer 2>, 3> en 4> nog alle kanten op. Wat er morgen en overmorgen ook in die wedstrijden gebeurt, Servië blijft in de top 3 staan, de andere drie teams moeten maar onder elkaar uitmaken wie er afvalt.

Morgenvroeg om 6:25 uur begint Oranje aan de cruciale partij tegen Brazilië, dat zich niet kan permitteren om te verliezen omdat na hen Japan vs Servië speelt en bij verlies het WK voor Brazilië voorbij kan zijn. Als Japan wint, is dat niet het geval dan komt alles op de laatste dag van de tweede ronde aan. Een zege morgen levert Oranje sowieso het tweede ticket in deze poule op. Wie dat andere dan bemachtigt is voor ‘ons’ dan niet zo interessant.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.