WK Final Six: Servië verslaat Italië

VoV, 16-10-2018. 11:16 uur. In de ‘niet Oranje’ poule bij de Final Six van het WK in Japan speelden Italië en Servië tegen elkaar voor de poulewinst. Italië vs Servië was ook een beetje veel Egonu vs Boskovic, de veel scorende diagonalen. Beide teams waren zeker van de halve finale, maar kwamen wel met hun toppers in de basis aan de start. Met Boskovic, Mihajlovic en Rasic bij Servië en bij Italië met  Egonu, Chirichella en Malinov. Sylla ontbrak. Italië had wel de zware vijfsetter van gisteren tegen Japan in de ledematen, Servië had een vrije dag gehad en kon zo rust pakken. Al horen we weleens dat dit ook maar zeer betrekkelijk is met teams die vijf à zes uur per dag trainen.

Natuurlijk zijn alle vier teams in de halve finale tegenstanders van formaat voor elke andere ploeg, maar wellicht wilden beide teams toch liever Olympisch kampioen China in de halve finale ontlopen en had spelen tegen Nederland hun voorkeur, om welke reden dan ook. Revanche of historie? En aannemende dat China Oranje zou verslaan, was het halen van de toppositie in de poule dus een voorwaarde om niet tegen China te spelen.

Servië drukte in de eerste set na een achterstand van 16-14 bij de tweede technische time out door. Bij 17-21 moest Italië opnieuw de time out in, Boskovic scoorde 18-23 en op setpoint bij 18-24 serveerde Italië fout.  Ook de tweede set ging ook naar Servië. Daarin maakten ze na de 6-8 en 12-16 tussenstanden bij de verplichte pauzes na 15-23 met 19-25 een eind aan de set. Servië stond op 0-2 in sets en was één setzege van de poulewinst af.

Italië, dat op dit WK nog geen nederlaag had geleden en uit 10 zeges 29 punten had behaald, herstelde zich in de derde set. Na 8-6, 16-13 en met 24-20 op het scorebord leek de winst binnen handbereik. Maar op 24-22 en 24-23 moest de Italiaanse ploeg nog naar de kant om te proberen de opmars van Servië af te stoppen. Dat lukte na die laatste pauze, Egonu haalde verwoestend uit voor de 25-23. Hun voordeel in deze set zat in de 7 om 1 gescoorde blokpunten.

In de vierde set waren de beide teams nog steeds erg aan elkaar gewaagd. Via 8-7 ging het naar 16-14. Servië kwam met een ace van Rasic op 20-23, Egonu, Pietrini en Chirichella maakten het nog spannend bij 23-24. Boskovic, wie anders, scoorde het laatste punt van de wedstrijd. Dus 1-3 winst. De tweestrijd Boskovic vs Egonu eindigde in 29 om 28 scores voor de Servische diagonaal.

Dus wint Oranje vanmiddag van China dan spelen ze tegen Italië. Verliest Oranje dan is Servië de tegenstander.