Vizier op volleybal

 

WK finale gaat tussen Duitsland en Rusland

VoV, 07-07-2019. Het Duitse duo Julius Thole / Clemens Wickler, kind aan huis in het beachvolleybalgekke Hamburg, heeft het geflikt om in de WK finale te komen. Nadat ze ex – wereldkampioen Brouwer / Meeuwsen in de ‘Round of 32’ hadden uitgeschakeld wonnen ze van Alison / Alvaro Filho uit Brazilië (0-2), van Dalhauser / Lucena uit USA (2-0) en in de halve finale van de nummer één van de wereld,  Mol / Sorum uit Noorwegen (1-2).  Dit allemaal tot groot genoegen (dit is heel bescheiden uitgedrukt) van een stadion vol fel meelevende fans. Zo’n 12.000 waren er.

De partij tussen Thole / Wickler en Mol / Sorum was er een om in te lijsten. Wat een passie, wat een niveau met aan het net de twee beste blokkeerders tot nu van het toernooi, die allebei (Thole en Mol) met 38 blokpunten achter hun naam aan de wedstrijd begonnen.

In de score bleven beide teams in de eerste set tot aan de technische time out (10-11) dicht bij elkaar, Duitsland kon een gaatje slaan naar 11-14, maar bij 18-16 had de Noorse Vikingen de rollen omgedraaid, Mol blokkeerde Wickler af voor 20-17, waarop de Noren het eerste setpoint benutten. De 21-17 betekende 1-0.

In de tweede set sloeg Duitsland toe na 9-9. Ze kwamen eerst met o.a. een blok van Thole op 9-11, Wickler scoorde 10-13 en na de uitgeslagen aanval van Noorwegen, iets zeer zeldzaams, stond het 10-14, waarop Noorwegen de time out in ging. Duitsland behield een voordelig verschil van zo’n drie a vier punten op het scorebord.  En als het dan ook nog meezit in de vorm van een bal die als koorddanser over het net stuitert en vervolgens bij Noorwegen in het zand valt, kun je eigenlijk niet verliezen. Thole blokkeerde de 16-21 voor de 1-1 stand in het zand. En zoals steeds ging dat gepaard met een vuistje en een big smile.

Bij 5-2 achter in de tiebreak moest Duitsland de time out in. Ze kwamen terug naar 5-5, maar ook weer met 8-6 achter. Drie punten op rij bezorgden hen een 8-9 voorsprong, toen ze met 11-10 achter kwamen was de spanning om te snijden. Het ace van Wickler voor 11-12 had een explosie van geluid tot gevolg, de 11-13 deed de geluidsmeters nog verder uitslaan.

Al was er bij dit punt wel heel veel discussie achteraf. Wickler had de bal met een ‘open hand’ via het blok van Mol uitgeveegd, waarbij de ‘open hand’ een technische fout was, volgens Noorwegen. Maar de scheids wilde daarin niet meegaan. Duitsland kwam op matchpoint (11-14) en dat moet, als de wind gunstig stond, tot in München te horen zijn geweest. Met 12-15 pakten zij na 1 uur en 10 minuten het finale ticket.

Het Russische duo Stoyanovskiy / Krasilnikov gaat via zeges op Tsjechië, USA, Italië en opnieuw USA naar de finale. Een Europese finale bij het WK, dat is wel heel lang geleden. Tegen Bourne / Crabb werd het in de halve finale een driesetter. De eerste set wonnen ze makkelijk en dik met 21-13, de tweede werd met 19-21 verloren. In de tiebreak bleven ze met 15-11 aan de goede kant van de score. Dit duel duurde op 2 minuten na een uur.

De finale staat voor vanmiddag 14:00 uur op de planning. Vooraf om 12:30 uur wordt er tussen Noorwegen en USA om het brons gespeeld.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.