WK: Oranje in prachtige clash nipt onderuit.

VoV, 7-10-2022. 5:32 uur Gisteravond speelde Oranje tegen China. Beide teams zijn gegadigde voor een plaats in de kwartfinale, al heeft China met 6-5-15 wel een betere uitgangspositie dan de ploeg van Avital Selinger, die op 6-4-12 staat. Deze cijfers geven al aan dat Oranje moet winnen om in de race te blijven voor het ticket bij de laatste acht, dat dit geen gemakkelijke opgave zal worden was vooraf wel bekend. China is immers de nummer vijf van de FIVB World Ranking en het is alweer even geleden dat Nederland won van deze tegenstander. Dat zal in 2018 geweest zijn, toen het ‘gouden’ Oranje de wereld veroverde met hun volleybal.

Bij China is Li Yingying een zeer belangrijke speelster. Ze staat achtste op de topscorerslijst tot nu, is op de lijst met de beste aanvalsters de nummer tien en is de op één na beste reciever van allemaal. Verder staat hun spelverdeelster Diao Linyu op de tweede plaats op dat onderdeel, Britt Bongaerts bezet daarop de 24ste positie.

Met Timmerman en Lohuis heeft Oranje tot nu de betere blokkeerders in de ploeg en Daalderop en Bongaerts staan op de serve ranking boven de beste Chinese serveerster. Hetzelfde geldt voor Schoot en Buijs op de diggers ranking.

Bondscoach Selinger liet Bongaerts (spelverdeling), Schoot (libero), Dambrink (diagonaal), Timmerman en Lohuis (middens) en Buijs en Daalderop (passer lopers) aan de wedstrijd beginnen. Verder was er ook speeltijd voor Dijkema, Jasper en Plak. Via een dubbele wissel, voor een servebeurt of om een rondje in het achterveld mee te draaien.

Nederland kwam geweldig sterk uit de startblokken via 22-25 winst in de eerste set, kreeg na de verloren tweede set een pak slaag in de derde doorgang, waardoor het met 2-1 achter kwam, maar herstelde zich geweldig via 18-25 winst in de vierde set. In de beslissende vijfde set ging het toen mis en kon grootmacht China alsnog de door beide teams felbegeerde winst met 15-12 binnenhalen. De Nederlandse stunt ging dus net niet door!

Li Yingying werd met 23 treffers topscorer, bij Oranje kreeg Anne Buijs de meeste punten achter haar naam (18). Voor Nika Daalderop bleef de teller op 17 staan. China was aanvallend (66 om 60), blokkerend (11 om 8) en serverend (4 om 3) net steeds dat kleine beetje beter.

Na twee aanvallende scores van Nika Daalderop in de openingsset haalde de Chinese bondscoach zijn ploeg bij 6-9 naar de zijlijn, China was na 10-11 op 15-15 weer naast Oranje en nam bij 17-16 de leiding over.  Elles Dambrink en Nika Daalderop zorgden voor de 17-19 tussenstand op de drempel van de twintig puntengrens, na twee treffers van Li Yingying en een uitgeslagen aanval van Daalderop was er bij 20-20 weer evenwicht. Selinger nam op 22-21 een time out, waarna Anne Buijs een prachtige rally met een snoeiharde pipe aanval afmaakte en vervolgens ook de 22-23 scoorde. Juliët Lohuis maakte met een ‘dankjewel’ score en een blokpunt de set voor Nederland af. (22-25) .

In set twee kon China na de 5-6 stand vijf keer op rij scoren, waarbij een botsing tussen Nederlandse speelsters en een ‘kijken, niets doen’ ace China aan makkelijke punten hielp. Na de time out herpakte Oranje zich en via o.a. twee aces van Anne Buijs maakten ze van de achterstand in een ruk een 10-11 voorsprong. Bij 11-13 ging China naar de kantlijn, met een supersnelle midaanval maakten ze bij 14-14 gelijk. Twee blokpunten gaven de Chinese ploeg een 18-17 voorsprong, waarna het op de side out tot 20-20 gelijk opging. Oranje gaf twee punten weg (22-20), bracht Marrit Jasper en Celeste Plak binnen de lijnen en kon de aansluitende 22-21 scoren. Met een hattrick aan punten pakte China daarna de 25-21 zege voor de 1-1- setstand.

China dwong de ploeg van Selinger bij 5-1 en 13-5 in de derde set in de time out, hetgeen geen effect sorteerde. De gasten bleven sterk verdedigen en nog sterker aanvallen. Op 15-7 scoorde Oranje het eerste breakpoint van de set, bij 19-12 kon er voor de tweede keer op eigen serve gescoord worden. En dat terwijl China met aces, blokpunten en scherpe smashes bleef scoren. In de finale van de set was het vooral Li Yingying die keer op keer raaksloeg. De set ging met 25-15 naar China. Dus 2-1 in sets.

Elles Dambrink serveerde Oranje in de vierde set na 4-3 achter naar 4-7 voor, waarbij Juliët Lohuis, Nika Daalderop en Anne Buijs voor de punten zorgden. Via de side out hield Oranje drie punten verschil tot aan 9-12, het breakpoint van China voor 11-12 werd beantwoord met een Nederlandse mini break voor 12-15. China sloot bij 16-17 aan, maar moest vervolgens het antwoord schuldig blijven op een sterke fase van Oranje met scores van Anne Buijs, Eline Timmerman en een ace van Britt Bongaerts tot aan 16-21. Nederland haalde de tiebreak binnen met een foutserve van China, nadat Nika Daalderop voor de 18-24 had gezorgd.

In de beslissende vijfde set bleef Oranje tot 4-4 gelijk oplopen met China, bij 6-4 was er een Nederlandse time out, waarna Britt Bongaerts de side out blokkerend scoorde. De serie van vijf Chinese punten op rij, met daarin de veldwissel en een Nederlandse time out maakte vervolgens het verschil. Li Yingying sloeg China naar 11-5. Oranje sprokkelde punten (11-7, 13-10) en kwam via twee scores van Nika Daalderop op 14-12, waarop China naar de zijlijn ging. Daarna maakten ze de winst perfect.

Vandaag speelt Oranje tegen Brazilië, een must win wedstrijd om kans te blijven houden op de kwartfinale.

Brazilië maatjes te groot voor Puerto Rico.

Om 16:00 uur speelde gistermiddag Brazilië tegen Puerto Rico. Met 3-0 ging de winst zeer overtuigend naar Brazilië, ze gunden Puerto Rico maar 11, 13 en 15 punten per set. Blokkerend en serverend bedroeg het verschil per saldo 16 punten (21 om 5) aanvallend was er dezelfde marge en daarnaast speelde Brazilië ook nog met een lagere foutenlast. Carol werd met 16 punten, waarvan ze er 7 blokkerend maakte, topscorer. Tussenstanden in de eerste set: 5-5, 17-8, 21-10. In de tweede 9-1, 19-6 en 22-12 en in de derde 3-10 en 9-20

De wedstrijden in poule E leverden de volgende stand op, waarbij alle teams 7 wedstrijden hebben gespeeld. In poule F in Polen was een rustdag.