WK: Servië, USA en Turkije naar kwartfinale.

VoV, 08-10-2022. 6:10 uur. In de F poule in Lodz, Polen waren Servië en Turkije reeds verzekerd van een langer WK verblijf. Bij hen voegde zich gisteren USA, dat van Turkije won.  Duitsland speelde tegen de Dominicaanse Republiek en Polen probeerde tegen Canada de kansen op de kwartfinale in leven te houden. En dat lukte.

Servië vs. Thailand. Servië had het in de eerste set best lastig met Thailand. Ze kwamen een aantal kern een paar punten voor, die dan ook weer snel door Thailand ongedaan werden gemaakt. Zo werd 21-18 veranderd in 21-22, maar aan het eind stond er toch 25-23 voor Servië op het scorebord.

In set twee en drie was het verschil aan het einde heel duidelijk in het voordeel van Servië. De serie van 2-12 naar 18-12 in de tweede set was de basis voor de 25-17 zege en in de derde set sloot Mihajlovic met een kill-block de wedstrijd met 25-15 af. Servië is ook na acht wedstrijden nog steeds ongelsagen op dit WK.

De 62 om 30 eigen score vin het voordeel van Servië was ruim voldoende om de nadelige foutenlast van 25 om 13 punten voor de tegenstander te compenseren. Bjelica werd met 15 punten topscorer, Milenkovic maakte er ééntje minder.

USA vs. Turkije. USA maakte bij 18-18 drie punten achterstand goed door een score van Frantti. Met twee blokpunten kwam USA even later op 20-18, bij 24-20 stonden ze op setpoint dat ze met 25-22 in winst omzetten. In set twee ging Turkije bij 21-23 de time out in, daarna scoorden ze twee keer en wonnen met 21-25.

De derde set ging met 25-20 naar USA, waardoor de stand op 2-1 in sets kwam. USA stond heel sterk te blokkeren en serveren en had op die onderdelen veel voordeel. USA kwam met 19-15 voor in de vierde set en koerste rechtstreeks af op en 3-1 zege. Turkije dacht daar anders over en vocht zich terug naar 19-17, waarop USA de time out inging. Het eerste punt na de pauze ging ook naar Turkije (19-18), daarna herpakte USA zich (21-18), hetzelfde deed Turkije (21-20). USA had de beste finish en kwam via Drews met 25-22 tot een 3-1 winst.

Günes en Karakurt werden met 16 punten de vaakst scorende speelsters. Ogbogu van USA maakte er 15. USA maakte  het verschil via een 24 om 15 score voor blokpunten en aces.

Dominicaanse Republiek vs. Duitsland. Duitsland won de eerste set met 19-25, maar moest daarna drie keer haar meerdere erkennen in de Dominicaanse Republiek. Met 25-18, 25-22 en nogmaals 25-18 ging de winst naar de Dominicaanse republiek, die daarmee kans bleef houden op een ticket voor de volgende ronde.

Brayelin Martinez van de Dominicaanse Republiek werd met 28 punten topscorer. Haar ploeg maakte aanvallend het verschil via 56 om 47 punten.

Polen vs. Canada eindigde in een 3-2 zege voor Polen. Na 25-18 en 19-25 kwam Canada op 1-2 door de ruime 16-25 winst. Polen dwong de tiebreak af via 25-23 en sloeg zich naar een 15-5 zege in die set. Stysiak werd met 25 punten topscorer, bij Polen viel vooral op de 20 om 6 score voor blokpunten en de 44 om 28 score voor aanvallende punten.