Vizier op volleybal

 

WK: Tegen Kenia: Appeltje, eitje!

VoV, 23-09-2022. 2:53 uur. Vanavond speelt Oranje op het WK tegen Kenia, dat op de World Ranking van de FIVB op de 30ste plaats staat. Nederland bezet daarop de 10de plek. Appeltje, eitje. In iets meer dan een uurtje moet die klus geklaard zijn.

Het WK begint dan wel, maar de aanloop van de Oranje dames naar de wedstrijden die er echt om gaan gaat via Kenia (om 20:00 uur), Kameroen (25-09, 16:00 uur) en Puerto Rico (28-09, 20:00 uur). Dan volgen België en Italië en zal duidelijk worden welke positie Oranje inneemt in poule A, waarvan de top 4 doorgaat naar de volgende ronde.

Nederland is de duidelijke favoriet bij hun openingsduel, waarbij de Oranje aanhang op de tribunes zeer zeker de rol van achtste speelster zal gaan vervullen. Als dat nodig mocht zijn. Dat kennen we nog van het EK in eigen land toen Oranje ook massaal gesteund werd tot aan de finale.

Bij Oranje zal er vanzelfsprekend een belangrijke rol zijn weggelegd voor de spelverdeelsters Britt Bongaerts en Laura Dijkema. Bij Kenia zijn Mercy Moim en diagonaal Sharon Chebchumba steunpilaren, maar is het belangrijkste wapen van de ploeg toch wel de vechtlust. Het woord opgeven staat blijkbaar niet in de Keniaanse Dikke van Dale.

Nederland en Kenia speelden in 2019 twee keer tegen elkaar. Beide keren was er een afgetekende 3-0 zege voor Oranje. In de eerste wedstrijd kreeg de veelvoudige Afrikaanse kampioen 17, 10 en 10 punten mee en in de tweede 12, 19 en 17 punten. Dat wordt dus veel juichen voor Oranje en de fans. En een korte zit. Op het WK van vier jaar geleden werd Oranje vierde, Kenia won bij alle WK deelnames tot nu slechts een wedstrijd, in 2018 met 3-0 van Kazachstan.

Op de persconferentie van afgelopen woensdag vertelde bondscoach Selinger dat het mogelijk moet zijn om de kwartfinale te halen. Lukt dat dan is daarna alles mogelijk.

Zoals al gezegd gaan de eerste vier teams van de Oranje poule door naar de tweede fase van het WK. In poule E worden ze samengevoegd met de eerste vier van poule D. In die poule spelen Brazilië, China, Japan, Tsjechië, Argentinië en Columbia. Vanaf 4 oktober wordt volgens het Robin Round systeem verder gespeeld.

De teams uit poule A spelen niet meer tegen elkaar maar alleen tegen de vier ploegen uit poule D. Uiteraard geldt voor de poules B en C hetzelfde systeem. Zij treffen elkaar in poule F. De resultaten uit de eerste ronde worden meegenomen naar de tweede. De top 4 van poule E en F gaan door, er blijven dus acht teams over die de kwartfinales gaan spelen.

En daar wil Selinger dus deel van uitmaken. Laura Dijkema vertelde dat voor haar het WK pas echt geslaagd is als ze er iets tastbaars aan overhoudt. Ze zal een medaille bedoelen. En niet wat anders. Britt Bongaerts hoopt iets bijzonders te kunnen neerzetten. Wat ze daarbij in gedachten had?

Okay, vanavond dus eerst om 18:00 uur Polen vs. Kroatië en daarna om 20:00 uur Oranje vs. Kenia. En morgen barst het WK volleybalgeweld pas echt los met zes wedstrijden.  Te beginnen met Turkije vs. Thailand om 13:00 uur en als laatste Brazilië vs. Tsjechië om 20:30 uur. Vierkante ogen zullen we eraan overhouden.

We houden u op de hoogte.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.