WK titel voor clubteams voor VakifBank

VoV, 20-12-2021. 4:33 uur.  Bij de finale van het WK voor clubteams was VakifBank gistermiddag de bovenliggende partij tegen het Italiaanse Conegliano, dat daarmee geen vervolg kon geven aan het succes in dit toernooi van 2019. Het werd in een hoogstaande en spannende eindstrijd 2-3 voor de ploeg van Giovanni Guidetti. De zege leverde VakifBank en Guidetti de vierde WK titel op.

De line-up bij begin loog er niet om, bij Conegliano Wolosz, Egonu, Folie, de Kruijf, Plummer, Courtney en libero de Gennaro. Bij VakifBank Cansu, Haak, Ogbogu, Zehra, Gabi, Bartsch en libero Ayca. Waar je ook keek, allemaal internationals.

VakifBank kwam onder aanvoering van Isabella Haak geweldig uit de startblokken en nadat de eerste side outs over en weer hadden plaatsgevonden sloeg zij vanaf 6-9 tot aan 10-17 zes keer raak, de andere twee punten waren foutserves van Conegliano. De Kruijf blokkeerde 11-17 tegen de vloer, Haak en ook Gabi wisten niet van ophouden en via 12-22 ging de set via een uitgeslagen aanval van Egonu met 15-25 naar VakifBank.

De hoofdrol in de set werd daarna door Egonu overgenomen. Via haar scores kwam Conegliano in de beginfase van de set steeds op voorsprong, bij de technische time out op 12-9 had ze al vijf punten laten noteren. In de fase daarna lieten de mids Ogbogu en Zehra zich scorend zien en zij brachten het verschil bij 18-17 terug naar één puntje.  Egonu en een blokpunt van Robin de Kruijf zetten 22-19 op het scorebord, time out VakifBank, vier foutserves en scores van Plummer en Egonu bepaalden de 25-22 eindstand.

In set drie en set vier wonnen beide teams met drie punten verschil op het eind. VakifBank ging via 12-16 (na 12-12), 14-19 en 19-23 naar een 22-25 zege en een 1-2 setstand, Conegliano maakte die achterstand met 25-22 ongedaan, nadat ze in het middendeel van de set een achterstand van drie punten (9-12) hadden omgezet in een voorsprong van drie punten. Egonu en de Kruijf zorgden ervoor dat er een tiebreak kon worden gespeeld.

Ogbogu blokkeerde VakifBank naar 2-5, time out Conegliano, de Kruijf werd afgeblokt voor 2-6 en op 3-7 en 4-8 lieten de smashes van Ogbogu opnieuw de stand op het scorebord verspringen. De Amerikaanse mid was in deze periode nadrukkelijk aanwezig aan het net en dat betaalde zich uit voor VakifBank.

Na 6-11 scandeerden de 11.000 fans ace, ace, ace door de zaal, nadat Cansu uit de opslag had gescoord, vervolgens maakte Egonu twee aanvallende fouten door de bal buiten de lijnen te mikken en kwam VakifBank op 6-13. Sylla scoorde en werd daarna door Zehra afgeblokt voor de 7-14.

Het laatste punt was bijzonder. Noch de scheids, noch de lijnrechters konden beoordelen of het VakifBank blok touché had gemaakt bij een uitgeslagen Conegliano aanval. De scheids vroeg een video challenge aan, waaruit bleek dat dat niet het geval was en daarop kon er door VakifBank gefeest worden. De 7-15 was duidelijk.

Paola Egonu werd met 35 punten topscorer, per set nam ze 5, 9, 9, 10 en 2 punten voor haar rekening. Isabelle Haak kwam tot 28 scores, per set 12, 4, 4, 6 en 2. Chiaka Ogbogu scoorde 15 keer en Katryn Plummer 10 keer. Robin de Kruijf sloot met 6 punten af.  Isabelle Haak werd tot MVP gekozen.

De strijd om het brons werd een prooi voor het Turkse Fenerbahce. Minas kreeg een 3-0 nederlaag, die in de tweede set wel heel erg pijnlijk moet zijn geweest. Daarin sloeg Fenerbahce zich van 3-5 naar 3-10 en vervolgens naar 4-21. De set ging daarna met 7-25 naar Fenerbahce. Melinha serveerde haar ploeg naar dat hele grote verschil, terwijl Fedorovtseva en Lazareva aan het net de ballen erin stonden te rossen. De 0-1 voor Fenerbahce kwam via 18-25 tot stand, ze stonden in die set steeds aan de goede kant van de score, zoals bij 2-5, 7-10, 11-15 en 16-20.

In de derde set werd het nog een keer spannend toen de score gelijk op bleef gaan en winst in drie sets of een vierde set voor de belanghebbenden aan een zijden draadje hing. Vanaf 18-18 waren de teams gelijkwaardig, uiteindelijk eindigde de set in 26-28 en dus in 0-3.

Fedorovtseva werd met 22 punten topscorer. De 30 om 46 aanvallende punten en de 15 om 9 foutenlast maakten voor een belangrijk deel het verschil uit.