WK U19: België niet door, Duitsland wel

Duitsland

Gisteren werd de poulefase bij het WK U19 bij de jongens afgesloten. Zestien teams gaan in de volgende ronde via het knock – out systeem bepalen wie er uiteindelijk om de podiumplaatsen gaan spelen, en vier teams spelen voor de plaatsen 17 tot en met 20 in de eindrangschikking. Uit Europa doen Turkje, Frankrijk, Italië, Polen, Bulgarije, Rusland en Duitsland nog mee voor de prijzen, helaas voor België behoren zij tot de afvallers, zij eindigden als vijfde in poule A en spelen nu met Egypte, Chinees Taipei en Puerto Rico een vierkamp om plaats zeventien.

Poule A: België moest de laatste wedstrijd minimaal met 3-1 van Turkije winnen om door te gaan naar de laatste zestien. Via de setstanden 22-25, 25-21, 23-25 en 18-25 werd het echter een 1-3 nederlaag. De vierde in deze poulefase, waardoor ze als laatste eindigden. Toen de derde set nipt verloren ging en daarmee ook de kans op de vierde plek in de poule, was de spirit verdwenen en kon Turkije redelijk makkelijk de winst binnenhalen. Gil Hofmans werd met 14 punten topscorer bij de Belgen.

“Het was een van onze betere wedstrijden” zei Belgisch international Lou Kindt na de nederlaag. “Maar op een gegeven moment raakten we de concentratie kwijt. Natuurlijk wilden we winnen, en we deden ons uiterste best, maar het zat er tegen een prima spelend Turkje niet in”

De andere wedstrijd in deze poule eindigde in een 3-0 zege van USA op Argentinië  (25-20, 26-24 en 25-23).

De eindstand wordt: 1> USA 10, 2> Argentinië 8, 3> Turkije 7, 4> Frankrijk 4 en 5> België 1.

Poule B: China won met 3-2 van Italië via 16-14 in de vijfde set. En Cuba versloeg Egypte in drie sets. (19, 20, 13).

De eindstand wordt 1> Italië 10, 2> China 8, 3> Cuba 6, 4> Mexico 6 en 5> Egypte 0.

De koppelingen in de achtste finales zijn: USA vs Mexico, Italië vs Frankrijk, Argentinië vs Cuba en China vs Turkije.

Poule C: Polen bleef ongeslagen en voegde een 3-0 zege op Chinees Taipei toe aan de eerdere drie zeges. Met 25-21, 25-20 en 25-17 stonden ze geen setje af.  Iran versloeg Bulgarije met 3-1.  De derde set was met 26-28 voor de Bulgaren, de overige ging ruim en zeer ruim naar Iran. Met 25-20 en twee keer 25-14.

De eindstand wordt 1> Polen 12, 2> Iran 9, 3> Bulgarije 5, 4> Chili 2 en 5> Chinees Taipei 2.

Poule D:  de Europese confrontatie tussen Rusland en Duitsland eindigde in een 3-0 zege voor de Russen. In de derde set duurde het even voor de winnaar bekend was. Met 33-31 werd dat Rusland, dat de eerste twee sets ook al met 25-22 en 25-14 had gewonnen.

“Rusland serveerde ons naar een nederlaag” was de mening achteraf, hetgeen gezien de 12 / 1 aces niet vreemd in de oren klonk. “We kwamen in de eerste twee sets door de drukvolle serve meteen op ruime achterstand, en kregen dat verschil niet meer ongedaan gemaakt. In de derde set speelden we goed, hadden alleen op het eind wat pech. Tegen Iran zal het in de volgende ronde erg moeilijk worden. De opslag moet bij ons beter en we moeten in onszelf blijven geloven” zei trainer coach Matus Kalny over de wedstrijd.

Maar naast de serve waren de Russen ook aan het net met 55/39 scores voor de aanval en het blok duidelijk in de meerderheid. Dat compenseerde hun grotere foutenlast van 27/16. Dmitry Yakovlev werd met 25 punten de meest scorende speler.

Brazilië had weinig moeite met Puerto Rico. Aan het eind stond er een verschil van 10 punten of meer per set op het scorebord bij een 3-0 setstand.

De eindstand wordt: 1> Brazilië 11, 2> Rusland 9, 3> Duitsland 6, 4> Japan 3 en 5> Puerto Rico 1.

De koppelingen in de achtste finales zijn Polen vs Japan, Brazilië vs Chili, Iran vs Duitsland en Rusland vs Bulgarije.

In de troostronde van de nummers vijf speelt België vandaag tegen Egypte en Chinees Taipei tegen Puerto Rico.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Duitsland.