WK U19 nadert beslissende fase

BrazilArgentinië

Bij het jongens WK U19 in Argentinië zijn de teams in de beslissende fase van het toernooi aanbeland. Dat geldt in ieder geval voor de acht teams, die in de kwartfinale stonden. Wordt het strijden om een plek op het podium of dienen ze genoegen te nemen met de troostronde,  waar de plaatsen 9 t/m 16 verdeeld worden?

In de kwartfinale stonden de junioren uit de volleybal toplanden zoals bijvoorbeeld USA, Rusland, Italië, Iran en Polen. Er waren geen Europa vs Europa duels, dus konden er zomaar drie Europese teams doorgaan of uitgeschakeld worden. De koppelingen Rusland vs USA, Italië vs Iran, China vs Polen en Brazilië vs Argentinië hadden het allemaal in zich om voor het nodige spektakel te zorgen.

Rusland vs USA: Uitslag 3-0. USA bleef steken op 22, 20 en 23 punten per set.  “Elke fout werd door Rusland afgestraft en met een punt verzilverd” was de Amerikaanse reactie. Aanvallend sloeg Rusland zich naar een 36/25 voordeel.

Italië vs Iran: Uitslag 2-3. Iran kwam terug van een 2-0 achterstand en pakte de vijfde set met 11-15. Italië was twee sets goed op dreef, daarna verloren ze de focus. Iran speelde aanvallend een prima partij, hetgeen in een 44 / 64 score via aanvallende punten tot uiting kwam. “Nu gaan we voor meer” zeiden ze nadien.

China vs Polen: Uitslag 0-3. Via de setstanden 19-25, 17-25 en 22-25. Een voordeel van 11 punten via serve aces en 23 aanvallende punten gingen voor Polen voor een groot deel verloren door een 12 / 26 hogere foutenlast. Er bleef echter nog genoeg verschil over om te winnen.  “Serve en teamgeest waren onze sterke wapens” vond Polen. “We hadden problemen in de verdediging en met de servepass” hadden ze bij China gezien.

Brazilië vs Argentinië: Uitslag 1-3.  Voor bijna 4.000 toeschouwers won Brazilië de tweede set met 25-21 van het gastland, nadat de eerste met 24-26 verloren was. Daarna besliste Argentinië de wedstrijd met 22-25 en 20-25 voor zich. De foutenlast bij Brazilië (38 / 22) konden ze aanvallend (56 / 47) en serverend (6 / 1) niet wegwerken.

Rusland, Iran, Polen en Argentinië staan dus bij de laatste vier. Polen vs Iran en Rusland vs Argentinië zijn de halve finales. USA, Italië, China en Brazilië spelen voor plaats 5.

Voor de plaatsen 9 t/m 16 was Europa met vier teams vertegenwoordigd. Frankrijk vs Duitsland werd een Europese confrontatie, voor de andere drie duels stonden teams uit verschillende werelddelen tegenover elkaar.

Bulgarije vs Mexico: Uitslag 3-0 (19, 18, 23).  Chili vs Cuba: Uitslag 0-3  (17, 14, 23). Turkije vs Japan 3-1. Derde set met 16-25 voor Japan. De overige met 25-21, 25-22 en 25-19 voor Turkije. Frankrijk vs Duitsland: 3-2. Via 15-13 in de vijfde set.

Bulgarije, Cuba, Turkije en Frankrijk spelen om de positie 9. Mexico, Chili, Japan en Duitsland voor plek 13.

De teams in de staart van het toernooi, om de plaatsen 17 t/m 20, hadden er al één wedstrijd opzitten. België (3-0 vs Egypte) en Chinees Taipei (3-2 vs Puerto Rico) wonnen en speelden gisteren tegen elkaar. Teun Buijs, assistent trainer coach bij de Belgische juniorenploeg zei er het volgende van: “ Vandaag een prima wedstrijd. 3-0 tegen Taiwan. 16 kill – blocks en zeer goed verdedigt. De werklust is nog altijd even hoog. De kwaliteit gaat rap omhoog.”

Volgens het matchreport scoorde België 17 kill – blocks en de tegenstander 0. Samen met de 2 / 0 score op de serve aces en de 13 / 27 lagere foutenlast gaf dit een gigantisch Belgisch voordeel van 46 om 13 punten. Aanvallende scores waren er meer (28/29) voor Chinees Taipei.

België won de eerste set met 25-11, na de 8-4, 12-5, en 21-8 tussenstanden. In de tweede werd het nog ietsje erger voor Chinees Taipei. Uitslag 25-9 via 5-0, 12-4 en 18-7. Bij 16-5 hadden onze Zuiderburen al 14 keer in anderhalve set blokkerend gescoord. In de derde had Chinees Taipei tot pakweg 15-16 licht voordeel, op 22-21 forceerde België het beslissende gaatje (uiteraard blokkerend) en pakte de set met 25-22.

De wedstrijd tussen Egypte en Puerto Rico eindigde in 0-3. Met nog één duel te gaan bezet België nu plek 17.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Spelmoment uit Brazilië vs Argentinië.