Vizier op volleybal

 

WK U21: Oranje verslaat Cuba met 3-0

VoV, 19-08-2023. 6:17 uur. In de poule van vier zou je zomaar kunnen zeggen dat het onderlinge duel van Nederland en Cuba van beslissende betekenis kon zijn voor een van de bovenste twee plaatsen. USA versloeg eerder Cuba met 3-0, Nederland leed een 3-2 nederlaag tegen Turkije en had alles nog in eigen hand. Winnen kan een forse stap in de goede richting zijn (voor beide teams) omdat eerder vannacht Turkije met 1-3 van USA won via de setstanden 17-25, 25-22, 23-25 en 14-25.

Nederland deed wat het doen moest, na een geweldige come-back in de eerste set op setpoint achter werd alsnog met 28-26 gewonnen, waarna de tweede (25-16) en derde set (25-14) met overmacht een prooi voor de Oranje talenten werd. Voor het duel van vannacht, dat een half uur later begon, liet bondscoach Eric Meijer om 4:30 uur Nederlandse tijd de onderstaande selectie beginnen.

  • Spelverdeelster: Sanne Konijnenberg
  • Libero: Pippa Molenaar
  • Diagonaal: Nicole van de Vosse
  • Midspeelsters: Rixt van der Wal en Britte Stuut
  • Passer Lopers: Puck Hoogers en Louise Bijlsma

In de openingsset waren de teams erg aan elkaar gewaagd. En waren de onderlinge verschillen in de scores en tussenstanden minimaal. Bij bijvoorbeeld 4-4, 8-8 en 13-13. Cuba kwam via twee Nederlandse fouten op 13-15 en even later op 14-17, waarop bondscoach Eric Meijer de ploeg naar de kant haalde. Onder andere Nicole van de Vosse bracht Oranje op één punt achter bij 19-20,

Daarop volgeden drie score van Cuba (19-23) en bij 20-24 na een score van Ferrer leek de set gespeeld. De Cubaanse foutserve bracht Louise Bijlsma aan de opslag, de inhaalrace met het wegwerken van setpoint na setpoint begon met een opstellingsfout bij Cuba, waarna Puck Hoogers en Rixt van der Wal Oranje op 24-24 zetten. Nederland kwam op setpoint (25-24), verzilverde het niet, maar had daarna een scorende Puck Hoogers op linksvoor die de 26-26 maakte.

Spelverdeelster Sanne Konijnenberg pakte een puntje mee en Puck Hoogers banjerde het laatste en winnende punt binnen de lijnen voor de 28-26. In deze set waren er invalbeurten voor Janne Koops en Marije ten Brinke.

De tik van het verlies van de eerste set werkte bij Cuba in het begin van de tweede nog even door en gaf Oranje een extra boost. Met een serie van 2-2 naar 8-2 stond er al vlot een mooi verschil op het scorebord. En dat werd met Rixt van der Wal aan serve alleen nog maar mooier toen ze Nederland naar 16-8 serveerde. Cuba kwam via een paar blokpunten terug naar 18-12, en na scores van Grafort en Castillo werd het 20-15.

Blijkbaar was het dak van de hal lek want er werd een poos heel stevig gepoetst op een plaats op de vloer waar niemand had ‘gelegen’ en er werd door iedereen naar boven gekeken. Na de hervatting scoorde Rixt van der Wal twee keer, de 23-15 uit een snel midcombinatie met Sanne Konijnenberg leek wel een torpedo. Oranje gaf middels een foutserve nog een puntje weg (23-16), waarna Puck Hoogers en Britte Stuut de laatste twee punten op het scorebord lieten zetten voor de 25-16 setwinst en de 2-0 stand.

Oranje ging in de derde set op de ingeslagen weg voort en Puck Hoogers bracht haar ploeg met machtige sprongserves op een 7-1 voorsprong, die door de opslagen van Britte Stuut daarna werd uitgebouwd tot 10-2.  Bij die stand had Cuba beide time-outs al opgebruikt zonder dat dit een omwenteling met zich meebracht. Integendeel Louise Bijlsma serveerde Nederland met behulp van de scorende Rixt van der Wal en Puck Hoogers aan het net naar 16-5.

Cuba kende nog een kleine opleving (17-9), coach Meier haalde de ploeg bij 18-11 nog even naar de kant voor de laatste instructies en met een gul Cuba in de setfinale liep Oranje uit naar 23-13. Bij die stand kwamen Rosa Entius en Marit Zander er via de dubbele wissel nog in, met 25- 14 liet Oranje er daarna geen twijfel over bestaan wie de sterkste was.

Bij Oranje werd midspeelster Britte Stuut met 12 punten topscorer. Rixt van der Wal, Nicole van de Vosse en Puck Hoogers maakten er alle drie 9 en Louise Bijlsma kwam tot 7 punten. Totaal een eigen score van 46 t.o.v. 38 van Cuba. Ook de foutenlast was bij Oranje met 18 om 32 een belangrijke beslissende voordelige factor. Serverend maakte Oranje in de eigen score met 9 om 2 aces het meeste verschil.

De stand in de Oranjepoule nu 1> Turkije 2-5, 2> Nederland 1-4, 3> USA 1-3 en 4> Cuba 0-0.Vermeld zijn gewonnen duels en behaalde punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.