Vizier op volleybal

 

WK U21: Oranje wint ook van Dominicaanse Republiek.

VoV, 22-08-2023. 20:45 uur. De U21 selectie was gisteren goed begonnen aan de poulefase waarin voor de posities 9 tot en met 16 wordt gestreden. Een plek bij de bovenste twee in de poule met Tunesië, de Dominicaanse Republiek en Cuba levert een halve finale voor de plaatsen 9 t/m 12 op.  De winst gisteren tegen Tunesië was een stap in de goede richting. Daar moest dan tegen de Dominicaanse Republiek, dat het eerste duel met 1-3 van Cuba had verloren, een vervolg aan gegeven worden.

Bij Oranje begonnen de onderstaande speelsters in de basis:

  • Spelverdeling: Sanne Konijnenberg.
  • Libero: Pippa Molenaar
  • Diagonaal: Nicole van de Vosse
  • Passer Lopers: Puck Hoogers en Louise Bijlsma
  • Midspeelsters: Britte Stuut en Rixt van der Wal.

Net als tegen Tunesië waren er invalbeurten voor Marit Zander en Rosa Entius (via de dubbele wissel) en Janne Koops voor de serve en de pass in het achterveld. We zagen Jet Kok met een in een ijspakking verpakte enkel op twee stoelen zitten. Sneu om zo bij het WK U21 aanwezig te moeten zijn en geen inbreng te kunnen hebben.

De U21 selectie was een maatje te groot voor de Dominicaanse Republiek. Meteen in het begin van de eerste set zette Britte Stuut met een aantal blokpunten en rake klappen de stand op 7-2. De Dominicaanse Republiek kwam nog terug naar 10-8, waarna Rixt van der Wal Nederland naar 15-8 serveerde. Oranje bleef ver voor en kon na 19-13 via o.a. een ace van Nicole van de Vosse het verschil naar 10 punten brengen bij 23-13. Met 25-15 bleef dat verschil op het scorebord staan.

Nederland had een slordige periode in set twee. Ze scoorden na 4-3 vijf keer voor de tegenstander, waardoor ze met 6-8 achter kwamen. De schade was bij 13-10 hersteld en vervolgens kwam de zege niet meer in gevaar. Via 18-14 en 21-16 werd met 25-18 gewonnen. Louise Bijlsma liet het laatste punt noteren.

Oranje won de derde set met 25-19 en de wedstrijd dus met 3-0. Na de 8-8 tussenstand liep Oranje via o.a. een serve serie van Sanne Konijnenberg uit naar 15-9. De Dominicaanse Republiek kwam nog terug tot 19-15, Rixt van der Wal en Nicole van de Vosse brachten het verschil bij 22-15 op zeven punten. Het laatste punt kreeg Oranje middels een foutserve cadeau.

Nicole van de Vosse werd met 14 punten topscorer. Louise Bijlsma scoorde 12  keer en Rixt van der Wal 11 keer. Nederland kon met 42 om 23 aanvallende punten  en de 17 om 21 foutenlast het verschil maken.

Vanavond speelt Cuba nog tegen Tunesië. Nederland en Cuba staan morgen voor de tweede keer in dit toernooi tegenover elkaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.