World Cup: Oranje verliest opnieuw

VoV, 29-09-2019. 15:00 uur. Oranje speelde de laatste wedstrijd bij het toernooi om de wereldbeker tegen gastland Japan. Beide teams hadden na 10 wedstrijden vijf zeges achter hun naam, Japan had daaruit één puntje minder vergaart dan Nederland. Een podium plaats zat er voor beide ploegen niet meer in, die gingen naar China, USA en Rusland.

Bondscoach Morrison begon met Laura Dijkema, Myrthe Schoot, Lonneke Slöetjes, Nicole Koolhaas, Juliët Loohuis, Marrit Jasper en Anne Buijs aan de laatste partij van het toernooi.

Beide teams wilden er blijkbaar een prachtige afsluiting van maken, want de rally’s tot en met de eerste time out waren het aanzien meer dan waard. ‘Schoot is an absolute wizzard in the back court’ was wel een typerende uitdrukking voor haar reddingen . En bij Japan stonden er ook een paar wizzards in het achterveld. Met 8-6 werd er gerust.  Op 8-9 na een blok van Nicole Koolhaas ging Japan de tactische time out in.

Morrison volgde dat voorbeeld bij 13-10, na een aantal Nederlandse aanvallende missers. Oranje kon na 15-10 via een punt van Myrthe Schoot en ace van Nicole Koolhaas terugkomen naar 15-13, bij 16-13 werd er weer verplicht gerust.  Daarna volgde de dubbele wissel. Waarbij Bongaerts en Plak in het veld kwamen. Buijs en Plak scoorden voor de 18-15 stand, Japan liep uit naar een 21-15 voorsprong, waarbij fabelachtig verdedigen aan de basis stond. Oranje kwam terug tot 21-18, waarna Japan de set in een keer uitmaakte.

Marrit Jasper was ‘on fire’ in het begin van de tweede set. Zij scoorde vijf Nederlandse punten tot aan de 3-5 stand, bij Japan was Shinnabe de makkelijk scorende speelster tot aan de 7-8 pauzestand. Japan etaleert verdedigen op universitair volleybal niveau, terwijl Ishii hoe langer hoe harder raak ging slaan. Japan nam over, kwam met 14-13 en 15-14 voor, Nederland ging met één puntje voor naar de kant bij 15-16.

Het werd hectisch, met scores over en weer na vermoeiende rally’s, onwaarschijnlijke reddingen en een  lob uit het leerboek van Lonneke Slöetjes voor de 17-17 stand. Oranje was in de achtervolging en had iedere keer de side out nodig om gelijk te komen.  En soms kreeg Oranje dat puntje kado (20-20) en dwong Japan met een score (pipe aanval van Anne Buijs) in de achtervolging bij 20-21.  Een misverstand bij Japan zette Oranje op 20-22, echter bij 23-23 kwamen ze weer naast Nederland. Tot 25-25 ging het gelijk op, via blok uit en een ace van Ishii werd het 27-25 en 2-0.

Nederland had een miserabele start in de derde set, bij 4-0 achter gingen ze al naar de kant. Nederland zat in de problemen, maar kwam vanaf 5-0 achter terug naar 5-4.  Nederland was bij 6-6 op gelijke hoogte en uit de problemen, helemaal toen ze met 7-8 aan de leiding gingen. Oranje bleef tussen de time outs zelf de punten maken, zeer gevarieerd, Lohuis, Dijkema,  Buijs, Sloetjes en Jasper namen één of meerdere punten voor hun rekening, waardoor Oranje met 13-16 weer kon gaan pauzeren.

Japan had bij 17-17 na een paar enerverende rally’s de gelijke stand te pakken, had echter geen verweer tegen snoeiharde klappen van Anne Buijs. De 17-19 werd 19-19, een aanvallende misser van Nicole Koolhaas zette Japan op 20-19.  Time out Nederland. 21-19 voor Japan, Slöetjes maakt gelijk bij 21-21, opnieuw minuten volop spanning. Bij 23-23 de dubbele wissel bij Nederland. Shinnabe zet Japan op matchpoint bij 24-23. Plak joeg de bal keihard via een nageltje, via de video challenge in beeld gebracht, naar 24-24 en scoorde vervolgens ook de 24-25 en na een onvoorstelbare rally de 24-26 . Haar hattrick hield Oranje in de wedstrijd.

Oranje raakte de 5-8 voorsprong in de vierde set in het middendeel van de set kwijt. Er werd door beide teams keihard voor elk punt gevochten, Japan kwam terug in de set met 14-12, Juliët Lohuis sloeg via de omloopbal de 14-13 op het scorebord, echter moest de ploeg van Morrison met een 16-13 achterstand naar de kant. De redder in nood van de vorige set kwam er bij 17-13 in, kreeg de set ups van Laura Dijkema, maar miste. 18-13, time out Nederland.

Na de pauze sloeg Plak zelfs in de vertraagde opname keihard raak, ook de 18-15 kwam van haar hand. Alles wat Celeste aanraakte werd goud, ook de 18-16 scoorde zij met een slimme  push. Plak had de vinger aan de trekker en haalde keer op keer over, zo ook bij de 20-18. Dat het ook mis kan gaan liet haar foutserve voor 23-18 zien. Oranje kwam terug via een ace van Marrit Jasper naar 23-21.  Het lukte Oranje daarna niet meer, Japan sloeg zich naar 25-21 en 3-1.

Oranje leed dus de zesde nederlaag. Het was het derde verlies achter elkaar en Oranje sluit de World Cup op een achtste plaats af. Ishii scoorde 25 punten, Shinnabe 19, Slöetjes 18 en Buijs 15.