World Cup: Verlies Oranje via tiebreak

VoV, 28-09-2019. 8:15 uur. Nederland speelde vanmorgen de voorlaatste wedstrijd bij de wereldbeker in Japan. Na negen wedstrijden staat de score op vijf keer winst en vier keer verlies, hetgeen goed is voor een vijfde plaats op de ranglijst. Tegen de Dominicaanse Republiek zou die een meer positief aanblik moeten worden gegeven. De tegenstander had vier keer gewonnen en vijf keer verloren en stond negende. Een eerder duel dit jaar in de VNL had Oranje zonder al te veel problemen met 3-0 (18, 21, 19) voor zich beslist.

Met  Eline Timmerman (mid) en Marrit Jasper (p/l) in de basis, waarin verder Lonneke Slöetjes (dia) , Anne Buijs (p/l) , Britt Bongaerts (sv) , Nicole Koolhaas (mid) en libero Myrthe Schoot begonnen,  ging Oranje van start.

Oranje kwam met 5-3 achter en met 6-7 voor na een serve serie van Marrit Jasper, waarna de technische time out bij 8-7 inging.  Na twee scores van Nicole Koolhaas (blok en midaanval) had Oranje de achterstand veranderd in een 8-11 voorsprong.  Maar dat hield geen stand, met een 6 om 1 score nam de Dominicaanse Republiek een 16-15 voorsprong, nadat ze met 10-14 hadden achtergestaan.

Via de dubbele wissel kwamen Plak en Dijkema erin.  Jasper, Plak en Buijs namen de side out scores tot aan 20-20 voor hun rekening. De Dominicaanse Republiek blokkeerde zich naar 23-20,  Slöetjes sloeg Oranje naar 23-22, maar bij eerste gelegenheid sloeg Brayelin  Martinez haar ploeg naar de 25-23 winst.

Marrit Jasper had het in het eerste deel van de tweede set even heel druk met aanvallen en verdedigen, na twee successen (4-3 en 5-4) ging het daarna een aantal keren niet goed, ondanks herhaalde pogingen. Het blok zat potdicht en met 8-5 ging Dominicaanse Republiek  de pauze in. Oranje kreeg het gaatje niet dicht ( 10-8, 12-9, 15-12) en bleef in de achtervolging tot aan de 16-13 bij de tweede technische time out.

Met een ace van Nicole Koolhaas maakte Oranje bij 19-19 gelijk, Slöetjes gaf Oranje met een harde smash de 19-20 voorsprong, die bij 22-21 door Martinez ook weer ongedaan was gemaakt, waarop Morrison de time out in ging. Oranje kon zich niet permitteren een side out te missen, op 24-22 stond Nederland weer aan de zijlijn, na een scorende pipe aanval van De La Cruz.  Rivera maakte het vervolgens af voor 25-22 en 2-0.

Dijkema, Plak, Lohuis, Jasper, Slöetjes, Koolhaas en Schoot begonnen in de derde set. Zij moesten Oranje in de wedstrijd houden en zij begonnen goed met een 3-6 voorsprong en een 5-8 tussenstand bij de eerste technische time out. Oranje kon het verschil in het middendeel van de set vasthouden (13-16), maar de eerste twee punten na de pauze waren voor de Dominicaanse Republiek, waardoor het verschil op één puntje kwam. Bij 17-17 stond het gelijk.

Slöetjes en Plak scoorden op de side out de gelijkmaker tot 21-21,  Juliët Lohuis gaf Oranje met een ace via de netband één punt voor. Daarna was het alle ballen op Slöetjes, zij scoorde de punten tot aan de 23-24, de foutserve van Jasper maakte 24-24, waarna haar overpass door de Dominicaanse Republiek werd verzilverd voor matchpoint . Bij 25-26 voor Nederland de time out van de tegenstander, het blok van Celeste Plak hield Oranje in de wedstrijd.

Het ging eerst gelijk op in het begin van de vierde set, na twee mislukte aanvallen van Celeste Plak, ging de Dominicaanse Republiek me 7-5 aan de leiding en dat bouwden ze verder uit naar 10-6, waarop Oranje naar de kant moest. Dat brak de serie,  met scores van Celeste Plak en Nicole Koolhaas kwam Nederland op 10-10, hun duoblok maakte 10-11 en Oranje had het initiatief te pakken, hetgeen in een 13-16 stand bij de tweede verplichte pauze resulteerde.  Oranje lag op koers voor de tiebreak en bleef op koers (13-19) en liet zich niet meer van die koers afbrengen. Met 18-25 werd de vijfde set, via het laatste punt door Nicole Koolhaas, een feit.

De vijfde set begon met drie scores van Brayelin Martinez, waarop de Nederlandse time out volgde. Na 7-0 op de serve van De La Cruz had Oranje hartstikke dringend een side out nodig. De tweede time out moest dat bewerkstelligen. Met 8-0 werd er van speelhelft gewisseld. Het blok op Anne Buijs maakte 9-0. Het volgende blok maakte 10-0. Slöetjes’ misser liet 11-0 op het scorebord noteren.  Eindelijk 11-1! Maar onbegonnen werk om dit nog weg te werken. Het werd 15-4 en dus 3-2 voor de Dominicaanse Republiek.

Topscorer van de partij werd Lonneke Slöetjes met 29 punten. Brayelin Martinez kwam tot 26 scores.  Met 76 om 80 punten op de eigen score won Oranje dit onderdeel, maar verloor het op de foutenlast met 21 om 31 punten, gescoord voor de tegenstander.