World Cup voorspelling komt uit!

PolenvsAustralië

Gisteren spraken we de verwachting uit dat het vuurwerk in de World Cup bij de mannen over het weekend heen getild zou worden. De nog te spelen partijen vandaag zouden niet voor een schokkende wijziging zorgen en de vier topteams (USA, Polen, Rusland en Italië) moeten vanaf maandag dan maar in hun onderlinge partijen uitmaken, welke twee teams zich nu al verzekeren van deelname aan de OS volgend jaar in Rio. De VoV glazen bol had het bij het juiste eind, de partijen van vandaag gingen naar de toppers.

USA vs Tunesië werd zowaar in de derde set nog spannend, toen de Amerikanen na 20-23 met 22-24 achter kwamen. Tunesië kreeg het setpoint niet tegen de vloer, dat lukte ook niet op 25-26. De USA challenge op 27-27 veranderde de 27-28 in 28-27, waarna Holt de winst blokkerend binnenhaalde. In de eerste en tweede set was het verschil met 25-14 en 25-19 een stuk duidelijker. Matthew Anderson werd met 22 punten topscorer.

Australië vs Polen werd ook in drie sets beslist. Polen was vanaf het begin bij de les en had in alle drie sets bij de tweede technische time out al een ruime voorsprong opgebouwd. Respectievelijk waren de standen toen 11-16, 10-16 en 10-16. Via een sterke voorstelling pakte Polen de eerste set na 14-21 met 15-25. In de tweede kwam Australië nog terug, maar totaal vijf aces in de set waren hen teveel. De set ging met 22-25 naar Polen. In de derde liep Polen naar 12-21. Op 15-24 kon Australië verlies nog twee keer uitstellen, toen was het wel raak. (17-25). Kurek werd de MIP, 13/0 aces en 41/28 aanvallende punten gaven Polen veel voordeel.

Egypte vs Rusland was in de tweede set spannend. Egypte leidde vanaf de eerste technische time out tot diep in de finale bij 24-23. Na de 24-24 maakten twee aces van Muserskiy een eind aan de set. De eerste set werd het 20-25 en de derde 18-25. Rusland behoudt met deze zege de aansluiting en was blij goed met de sterke Egyptische serve overweg te kunnen. Maxim Mikhaylov werd met 17 punten de meest scorende speler.

Italië vs Venezuela  eindigde in 3-0 voor de Italianen. Setstanden 25-16, 25-22 en 25-18. Filippo Lanza werd met 15 treffers de veruit succesvolste aanvaller. Italië had op alle scorende onderdelen een overwicht. Het spelbeeld werd grotendeels bepaald door de foutenlast aan beide kanten. Totaal 54 punten vielen er door fouten van de 131 totaal. Dat is een fors aandeel.

Canada vs Argentinië werd een 1-3 zege voor de ploeg uit Zuid- Amerika.  De tweede set ging met 25-23 naar de Canadezen, in de derde set was het met 27-29 ook krap. Argentinië won de eerste met 21-25 en de vierde met 22-25. Facundo Conte was weer erg succesvol, hij scoorde 25 keer. Canada kon bij vlagen zeer veel serve druk uitoefenen, maar die perioden waren tekort om er maximaal van te kunnen profiteren.

Japan vs Iran bevestigde dat Iran niet aan zijn beste toernooi bezig is. Tot nu wonnen ze nog maar twee partijen en ook tegen Japan liep het moeilijk. De thuisploeg won de eerste twee sets met 25-22 en 25-23.  De 22-23 in de tweede set zette Japan om in 24-23, de Iranese challenge had geen succes en meteen daarna zorgde een ace voor 25-23. In set drie kwam Iran terug. Na de 11-16 bij de tweede technische time out wonnen ze met 18-25

Het ging in de vierde set keihard richting een tiebreak toen de borden 3-9 aangaven. Bij 8-11 was de voorsprong gehalveerd en ging Iran de time out in. Bij de tweede technische time out was het verschil hersteld. Iran won met 21-25 en pakte daarna ook de vijfde set. (12-15)

De stand is na acht wedstrijden, met vermelding gewonnen duels en punten. 1> USA 8-24; 2> Polen 8-23; 3> Rusland 7-21; 4> Italië 7-21. Deze vier ploegen gaan strijden voor de twee OS tickets 2016 voor Rio. Italië vs Rusland, USA vs Polen, USA vs Rusland en Italië vs Polen staan nog in de wedstrijd programmering. Dat kan dus nog alle kanten op. De posities na de nummer vier worden ingenomen door Argentinië, Japan. Iran, Canada, Venezuela, Australië, Egypte en Tunesië.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Australië uitgespeeld door Polen.