Vizier op volleybal

 

World Grand Prix gaat van start

00TeamNL

Aanstaande donderdag gaat het World Grand Prix (WGP) wereldtoernooi 2016 van start. Als het ware de opwarm ronde voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In Rio worden ook de eerste wedstrijden van groep 1 gespeeld, de groep waarin ook Oranje is ingedeeld. Groep 1 bestaat uit 12 teams die in drie weekenden gaan spelen voor een top 5 plaats in de poulefase. Deze top 5 en gastland Thailand plaatsen zich voor het finale weekend in Bangkok (Thailand).  

USA, WGP winnaar 2015,  en tienvoudig WGP kampioen Brazilië vormen met Rusland, China, Italië, Japan, Duitsland, Servië, Thailand, België, Turkije en Nederland, dat afgelopen seizoen de titel in groep 2 pakte en promoveerde, de wereld volleybalelite van groep 1. Tijdens de poulefase worden de deelnemende landen gedurende de drie weekenden van 10 tot en met 26 juni onderverdeeld in drie poules van vier teams.

Het eerste weekend wordt er gevolleybald in China, Brazilië en Rusland. In China (Ningbo) spelen uiteraard China, Duitsland, Thailand en de USA. In Brazilië (Rio de Janeiro) zijn Brazilië, Italië, Servië en Japan en in Rusland (Kaliningrad) treffen zich Rusland, België, Turkije en Nederland.

Nederland, dat afgelopen weekend de voorbereiding op de WGP met een vierde plaats in Montreux afsloot, reist deze week dus af naar Kaliningrad waar het achtereenvolgens tegen Rusland (10/6), Turkije (11/6) en België (12/6) zal aantreden. Allemaal uitdagende tegenstanders.

Bij de Nederlandse selectie zullen spelverdeelster Laura Dijkema, diagonaal Lonneke Sloetjes, passer loper Maret Balkestein – Grothues en libero Debby Pilon – Stam ook weer present zijn. Zij kregen na het OKT in Japan even vrijaf. De selectie bestaat verder uit de speelsters die voor Nederland in Japan plaatsing voor Rio afdwongen, te weten op spelverdeling: Femke Stoltenborg. Libero: Myrthe Schoot. Libero / passer loper: Kirsten Knip. Diagonaal: Judith Pietersen. Passer loper: Celeste Plak en Anne Buijs. Midspeelsters: Robin de Kruijf, Yvon Beliën, Quinta Steenbergen en Nicole Koolhaas.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB