WVC H1 overleeft lastig duel vs Volga

VoV, 11-03-2019. 8:50 uur. Afgelopen vrijdag 8 maart moest WVC H1 in Wierden aantreden tegen Volga H1. In Volga wordt een enigszins vreemde tegenstander getroffen. Op de ranglijst zijn ze terug te vinden op de 7de plaats met wisselende resultaten. Maar onderschatting kan dodelijk zijn zoals WVC in de 1ste helft in Gaanderen ondervond. Die wedstrijd ging met 3-1 verloren ondanks dat er bijna 2 sets weinig aan de hand was. Doel was dan ook om dit recht te zetten en ook om de druk wederom bij DIOS te leggen en met een volledige selectie was het vertrouwen groot.  Detail vooraf aan de wedstrijd: er werd voor het eerst gespeeld met paalbescherming!

Set 1 werd begonnen met Peter Oosterhuis op spel en Arnold Hilberink op diagonaal. Ruben de Koeijer en Rik Buijse stonden op buiten en Jarek Sobscynski en Daniel Brouwer waren de midaanvallers. Tijdens het inslaan werd duidelijk dat er scherp moest worden gespeeld met veel servicedruk om de harde aanval van de tegenstander te ontregelen.

Deze opdracht werd direct volbracht met Daniel Brouwer op service: 6-0! Een lekker begin en die lijn werd de hele set doorgezet. Zelfs spelverdeler Peter Oosterhuis kon met enkele 2-slagen aanvallend een verschil maken. Opvallend was wel het passieve en ongeïnspireerde spel van Volga, waar vooral de spelverdeler een negatieve stempel op z’n eigen team drukte. Een simpele overwinning in set 1: 25-14.

Set 2 kende dezelfde startopstelling en een nog betere opening. Het spel van de 1ste set ging door en de tegenstander leek nog steeds aardig de kluts kwijt: 10-2. Deze voorsprong werd vastgehouden maar niet verder uitgebouwd: 13-18. Wel werd duidelijk dat Volga steeds beter in de wedstrijd leek te komen, er kwam vertrouwen terug, wat direct resulteerde in meer variatie en verzorgder spel.

Daaruit bleek het gevaar wat schuilt in Volga: er volgde een serviceserie, waarbij hun twee sterke buitenaanvallers lieten zien erg gevaarlijk te zijn. Het momentum draaide volledig waarbij Volga de achterstand snel goed maakte en zelfs een kleine voorsprong pakte: 20-21. Na ingrijpen van coach Arjan Heuver (Hans Gelten voor Ruben de Koeijer) was het zaak om in de wedstrijd te blijven en het hoofd niet te verliezen. Dit pakte goed uit waarna setwinst alsnog werd gepakt: 25-23

Nu konden de mannen van WVC hun borst gaan natmaken, want Volga in deze flow is een zeer moeilijke tegenstander. Het spel was verzorgd, de spelverdeler liet z’n waarde zien en de buitenaanvallers waren geactiveerd. De opstelling bij WVC veranderde met Wiljen Veldhuis op diagonaal, Hans Gelten op buiten (samen met Rik Buijse) en Arnold Hilberink op mid (samen met Jarek Sobscynski). Daniel Brouwer moest helaas na de tweede set de wedstrijd noodgedwongen verlaten. Er ontstond een mooie strijd tussen 2 teams die niet veel voor elkaar onderdeden. Er waren niet veel onnodige fouten, en over en weer waren er veel mooie punten.

Ook waren er niet veel servicesseries te zien waardoor de twee teams continu bij elkaar stonden. Volga trok daarbij wel met 2-3 punten het initiatief na zich toe. En deze voorsprong werd aan het eind zelfs uitgebreid: 19-23. Makelaardij Weghorst WVC moet nu veerkracht tonen. De side-out werd gehaald waarbij op 20-23 Rik Buijse zijn klasse toonde door 3 harde sprongopslagen, Hans Gelten op buiten een paar belangrijke punten insloeg, en Jarek Sobscynski met een machtig hoog killblock het setpunt verzilverde: 26-24

Toch wel enorme opluchting met een 3-0 voorsprong. Nu zaak om, in dezelfde opstelling, het maximale resultaat te bereiken. Volga, dat toch wel een tikkie kreeg van het verlies in set 3, begon moeizaam en slordig aan de 4de set. Hierdoor kreeg WVC een kleine voorsprong en dit werd de volledige set vastgehouden. WVC had minder druk op de schouders waardoor er weer wat makkelijk gespeeld kon worden.

Volga bleef met hun sterke buitenaanval goed in het spel, waardoor ook de 4de set hard gewerkt moest worden. Peter Oosterhuis bleef gelukkig goed en verzorgd spelverdelen (“je weet dat de set-up lekker is, als je al in de lucht kunt gaan juichen voor het punt”), en ook deze set werd binnen gesleept: 25-20.

Een 4-0 overwinning tegen een lastige tegenstander, dan weet je dat je goed bezig bent. Met deze overwinning en de 5 punten wordt de druk bij DIOS gelegd en voorlopig met een voorsprong van 4 punten de leiding in de competitie. Tuurlijk, het is het betere scorebord-journalistiek, aangezien DIOS 2 wedstrijden achterloopt, maar laat ze deze eerst maar eens winnen!

Komende wedstrijd is al weer maandag 11 maart als Springendal Set-Up’65 H2 op bezoek komt voor de kwartfinale van de beker. De wedstrijd begint om 21.00 uur en wordt gespeeld in ’t Noordbroek in Wierden. Support in deze fase van de beker en competitie is meer dan welkom, dus komt alle kijken en aanmoedigen

gh @ VoV, verslag van Hans Gelten, Foto Arnold Hilberink.