Yellow Tigers op drempel EK-kwalificatie

VoV, 23-08-2018. 5:32 uur.  Door de 3-0 thuiszege van de Belgische Yellow Tigers, het alias voor de Belgische damesploeg,  op  Slovenië zijn ze al bijna zeker van deelname aan het EK 2019. Maar het ging beslist niet zo gemakkelijk als wellicht menigeen vooraf had verwacht. Toen echter de eerste set met 25-23 binnen was, werden de volgende twee met overtuiging via 25-16 en 25-21 in hun voordeel beslist.

De twee ploegen hadden een zenuwachtig begin, waarbij Slovenië met haar spelverdeelster Eva Mori in de regie een 8-7 achterstand in de eerste set veranderde in een 11-16 voorsprong. Via opslagen van Nathalie Lemmens, aanvallende scores van Britt Herbots en uitblinkster Laura Heyrman in het middendeel van de set werd de kloof gedicht bij 19-19. Even zonder Belgische spelverdeelster, maar met Karolina Goliat aan de opslag en Herbots in het scorende blok werden de beslissende punten voor een moeizame eerste setwinst gemaakt (25-23).

De Slovenen leken aangeslagen, ook al omdat ze in de tweede set al weer vlot via scores van Herbots en Janssens op achterstand kwamen,  8-6 , 13-10 en 16-12.  Bij de bezoeksters lag de foutenlast een fors tikkeltje hoger dan bij de thuisploeg. Mede daardoor konden de Yellow Tigers via 21-15 naar 25-16 uitlopen.

In de derde set kwam de kentering er pas na 9-10, nadat de Sloveense libero KO ging en het trio Heyrman – Herbots – Janssens op volle toeren draaide en er via 16-13 en 21-14 met 25-21 werd gewonnen. Zaterdag is de return en kan België over de drempel richting het EK stappen.

Britt Herbots werd met 11 punten topscorer bij de Yellow Tigers. Marlies Janssens maakte er 10 en voor Kaja Grobelna en Laura Heyrman stopte de teller op 9. België had op de eigen score twee puntjes voordeel (51 / 49) maar had met 11 om 24 directe punten voor de tegenstander een beduidend lagere foutenlast.