Yeltsin Cup: Brons voor Oranje

RZD_Stoltenborg_deKruijffOranje heeft bij de Yeltsin Cup in Jekaterinenburg de bronzen medaille gewonnen. In de confrontatie met Japan bleek de ploeg van Gido Vermeulen een niveautje beter dan de Japanners. De wedstrijd ging met 3-0 naar Nederland via de setstanden 25-22, 25-14 en 25-17. Nederland stond prima te blokkeren, sterk te verdedigen en scoorde veel via de omloopbal op Robin de Kruijf en Yvon Beliën.

In de eerste set haalde Gido Vermeulen de ploeg bij een 16-19 achterstand naar de kant. Daarvoor was het redelijk gelijk opgegaan en kon Japan zich staande houden via veel servedruk. Een goede time out was het want Robin de Kruijf blokkeerde Oranje naar 17-19 en via twee opeenvolgende servebeurten werkte Nederland de achterstand weg. Judith Pietersen sloeg de 21-20 tegen de vloer, na de gelijkmaker scoorde Japan voor Nederland en blokkeerde Anne Buijs de 23-21 op het scorebord. Japan blokkeerde Judith Pietersen af (23-22), maar kreeg dat bij de volgende aanval niet meer voor elkaar (24-22). Yvon Beliën ’s blok zorgde voor 25-22.

In de tweede set profiteerde Oranje prima van de hoge foutenlast bij Japan. Beide teams hadden tot 11-10 om beurten een puntje voorsprong, met Celeste Plak aan serve werd dat anders. Een score van Robin de Kruijf bracht Celeste aan de opslag en ze gaf pas weer af toen ze met een foutserve de stand op 17-11 had gezet. Oranje liep uit naar 19-11, kreeg nog twee puntjes tegen, voordat Femke Stoltenborg bij 21-13 ging serveren. Judith Pietersen blokkeerde Nederland op setpoint (24-14) en sloeg even later ook het laatste punt tegen de vloer. Nederland had Japan met 25-14 heel duidelijk het nakijken gegeven.

Ook in de derde set maakte Celeste Plak met een serve serie van 3-4 naar 8-5 in eerste instantie het verschil. Toen de Aziatische ploeg na 11-7 terugkwam tot 12-11, zorgde Yvon Beliën met een serie opnieuw voor afstand (15-12).  Nederland was aanvallend erg effectief en scoorde goede en mooie punten, na op een ‘Japanse manier’ te verdedigen. Geen bal werd verloren gegeven, voordat hij niet drie keer op de grond had gestuiterd.

De drie punten verschil stonden er ook nog bij 17-14, de omloopscore van de Kruijf zette de stand op 18-14, waarna Celeste Plak opnieuw aan de serve kwam. Ze maakte er 23-15 van met haar serie. Japan kon nog een paar puntjes sprokkelen voordat Anne Buijs de bal vanaf de buitenkant hard raak sloeg voor 25-17. We telden 23 Nederlandse scores in deze set en twee Japanse kadootjes, waarmee maar gezegd wil zijn dat Oranje het ook zelf kan en niet van ‘unforced errors’ van de tegenpartij afhankelijk was, zoals de set ervoor.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Een Stoltenborg de Kruijf combinatie.