Zaanstad door hoge foutenlast ten onder

VoV, 24-01-2020. 13:07 uur. Zaterdag 25 januari gaat Zaanstad-heren-1 op bezoek tegen RECO ZVH in Zevenhuizen. Belangrijk om daar positieve energie te tanken onderweg naar de play-outs. André Triep kijkt terug op de uitwedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Orion:

“Onbevangen reisden de Zaanstad-mannen af naar Doetinchem, waar ze pas na 20:30 uur met hun eigen wedstrijd konden beginnen. Daarvoor konden de laatste sets van Orion 2-Sudosa worden bekeken. Daar werd met veel inzet gespeeld. We hoopten dat de vonk van die inzet en het omzeilen van de “muur“ van Dik Heusinkveld bij Orion de Zaanstad-mannen zouden inspireren. Coach Sandor Rieuwers startte met Koen Baas, Mees Blom, Max van Straaten, Ray Espoza, Marijn van Gool, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones.

Even nam Zaanstad een voorspong: 2-3. Daarna maakte Zaanstad zes persoonlijke fouten en Orion twee persoonlijke fouten tot de stand 14-10. Een time-out van Sandor Rieuwers hielp niet en hij bracht Lesley Kef in. Die scoorde meteen een aanvalspunt, maar Orion liep door naar 18-11. Aan het net bleef aan Zaanse kant alleen Ray Espoza overeind. In de fase die volgde maakte Zaanstad vier servefouten. Mede daardoor eindigde de set in 25-15. Zaanstad scoorde in deze set evenveel aanvalspunten als Orion, maar maakte te veel persoonlijke fouten om bij te blijven. Ray Espoza werd deze set de topscorer van Zaanstad met 5 punten.

In de tweede set bleef de basis met Lesley Kef staan. Het begin van deze set was een foutenfestival: op 6-4 had Orion viermaal fout geserveerd en Zaanstad drie fouten gemaakt. Daarna maakte Zaanstad even een tussensprint met drie punten van Mees Blom en stond het 8-8. Vanwege de eigen servefouten bij Zaanstad en aces bij Orion moest Sandor Rieuwers op 15-12 een time-out nemen. Vanaf 18-15 was er weer een fase waarin beide teams veel aanvalsfouten maakten. Alleen Lesley Kef en Adam White (topscorer bij Orion) konden nog een keer een aanvalspunt maken. Het werd 25-18 en Mees Blom werd deze set de topscorer bij Zaanstad met drie punten.

In de derde set startte Zaanstad met Guido Spooren en Robin Ottenhof. Er waren een paar lange rally’s die in het voordeel van Zaanstad uitvielen, maar daarna kwam Orion door Zaanse aanvalsfouten op voorsprong: 7-2. De Zaanse aanval herstelde zich daarna wel, zodat het 10-7 werd. Maar de aanval van Orion bleef doorgaan. Op 22-13 leek het doek voor Zaanstad te vallen, maar een paar Zaanse spelers hadden daar geen vrede mee.

Max van Straaten haalde met een aanvalspunt de opslag naar Zaanstad terug, waarna Guido Spooren aan de serve kwam. Hij is dit seizoen scherp en wilde nog wat laten zien. Op zijn opslag raakte de passlijn en de spelverdeling van Orion in de war. Door miscommunicatie maakte Orion daardoor vier aanvalsfouten. Op 22-18 greep coach Martijn van Goeverden via een time-out in, waarna het einde van de set kwam met 25-18. Deze set werd Erwin Huinen de Zaanse topscorer met 3 punten.

Als we kijken naar de cijfers inzake de service zien we dat Orion negen servefouten maakte, maar ook zeven punten met de service maakte. Zaanstad maakte vijftien servefouten en daar stond geen servicepunt tegenover en ondanks onze risicovolle service lag bij Orion hun percentage voor de positieve en de excellente pass veel hoger. Bij ons kende alleen Rueben Schoones pass-percentages op het niveau van Orion.

Omdat de pass-percentages bij Zaanstad zoveel lager waren dan bij Orion lag het aantal aanvalsfouten bij Zaanstad ook veel hoger dan bij Orion. Ook het aantal blokpunten lag bij Orion hoger. De “muur” van Bas van Bemmelen van Orion was lastig te omzeilen.

Totaalscores bij Zaanstad: Ray Espoza (7), Mees Blom (5), Lesley Kef (5), Robin Ottenhof (3), Marijn van Gool (3), Erwin Huinen (3), Max van Straten (2), Daniel Homburg (2), Koen Baas (1).

gh @ VoV, bericht Topvolleybal Zaanstad, verslag André Triep, foto Eric Visch.