Zaanstad H1 wint in bizar wedstrijdverloop van Peelpush

VoV, 22-10-2021. 4:10 uur. Met negen fitte spelers vertrok Zaanstad naar Meijel. Tijdens de koffiestop halverwege Meijel bleek al dat spelverdeler Guido Spooren nog last had van de vorige week opgelopen blessure. Coach Martin Rutten koos voor de start van de eerste set voor het volgende zevental: Hidde Uittenbosch, Joris Burger, Robin Ottenhof, Timo Terlouw, Lesley Kef, Dwin Brouwer.

Na een aarzelende start kwam Zaanstad voor met 8-6 en bouwde die voorsprong op de service van Joris Burger uit naar 16-10, want Peelpush maakte in die fase veel fouten. Op 19-13 dachten we allemaal: die set gaan we makkelijk winnen. Op 21-17 kwam hun spelverdeler Bram van der Grift aan serve en die begon opeens aces te slaan en het werd 21-19. Timo Terlouw haalde met zijn aanval de opslag terug. Maar dat was maar voor even, want de Meijelnaren (zo noemden zichzelf in hun programmablad) kwamen weer aan de opslag en nu begon Tijn van der Grift opeens aces te slaan en het werd 23-23. Peelpush was ontketend en won deze set met 23-25.

Maar het zou nog gekker worden in de tweede set. Zaanstad startte met hetzelfde zevental, maar bleek wat aangeslagen. Rikus Leenders opende de set met een ace en daarna maakte Zaanstad vier fouten, zodat op 1-6 een time-out nodig was. Toen kwam Zaanstad aanvallend en blokkerend naar 6-6. De foutenlast bij Zaanstad zorgde ervoor dat Peelpush langzaam weer een voorsprong kon opbouwen, die uitgroeide naar 12-17. Martin Rutten probeerde met een time-out de opmars van Peelpush te stoppen. Toen dat niet lukte bracht hij Kjeld Broekema in voor Joris Burger.

Op 13-19 werd Lorenzo Rampersad ingebracht voor de serve, maar dat hielp niet. Op 16-24 leek de set voorbij, maar Dwin Brouwer haalde met zijn aanval de opslag terug en mocht zelf gaan serveren. Hij serveerde lastig, maar stabiel. Kjeld Broekema en Robin Ottenhof haalden met hun blok en hun aanval het onwaarschijnlijke uit: Zaanstad kwam terug naar 24-24. Peelpush kreeg daarna nog 2 setpoints. Die werden niet verzilverd en Kjeld Broekema sloeg met een ace de set met 28-26 binnen. Dat was ongelooflijk, want Zaanstad had 14 punten voor Peelpush gescoord door de eigen fouten.

In de derde set bleef Kjeld Broekema staan. De set ging min of meer gelijk op tot 10-10. Toen kwam Lesley Kef aan de opslag. Na 4 kanonskogels van zijn hand stond het 14-10 voor Zaanstad. Een time-out van Peelpush hielp niet, want Lesley Kef serveerde nog meer kanonskogels en pas op 17-10 kon de diagonaal van Peelpush de opslag bij hen terugbrengen. Zaanstad haalde de opslag terug en ging door. En Hidde Uittenbosch mocht met een ace de set uitserveren: 25-16.

In de vierde set begon Zaanstad erg onrustig en maakte vijf  fouten. Peelpush hoefde het eerste eigen punt pas op 6-6 te maken. De foutenlast van Zaanstad was niet voorbij, zodat Peelpush tot 13-13 kon bijblijven. Op de service van Dwin Brouwer ging Peelpush fouten maken en Zaanstad kwam op 19-15. Zaanstad scoorde daarna zes aanvalspunten, zodat de set met 25-19 naar Zaanstad ging. Zaanstad had het zich weer moeilijk gemaakt door twaalf eigen fouten tegen vijf fouten van Peelpush, maar de eigen aanvalsscore maakte veel goed. Met de 3-1 overwinning kon Zaanstad de lange terugreis gaan maken.

gh @ VoV, verslag en foto door/ via  Andre Triep, VV Zaanstad.