Zaanstad H2 en US H2 houden elkaar in evenwicht

VoV, 18-03-2024. 15:03 uur. De zuiderburen komen op bezoek. De zuiderburen komen op bezoek. Nee, niet de Belgen. Dichter bij huis. Vandaag begeven de hoofdstedelingen zich boven het IJ. En het belooft weer een spannende wedstrijd te worden. US Amsterdam heren 2. Op de ranglijst één plek boven Merkala Zaanstad heren 2.

Voor het Zaanse team begint de wedstrijd pas echt op 1-6. We kennen allemaal wel het verhaal van de haas en de schildpad. Merkala Zaanstad heren 2 is duidelijk de schildpad. Gaandeweg de set beginnen dingen te lopen. De druk wordt, zogezegd, geleidelijk opgevoerd. Serverend wordt er meer gebracht, balletjes worden verdedigd, en het blok wordt bovendien uit elkaar gespeeld door een relatief groot aantal ballen op midden.

Ongekend. Mocht de coach van US van tevoren de beelden van onze wedstrijden bekeken hebben dan zou hij bij deze bedrogen uitgekomen zijn. Je zou zelfs kunnen stellen dat hij in de aap gelogeerd is. Met een kluitje in het riet. Ondertussen is de set al lang en breed binnengesleept: 25-22

Laat het maar aan coach Ronald over om tactisch sterk te spelen. Net zoals de eerste set laat het Zaanse tweede een gat van vijf punten ontstaan. Deze verdeel en heers strategie werkte in de eerste set en zal nu ook weer werken. Want ook in de tweede set loopt Zaanstad weer in om vervolgens wederom de set met 25-22 binnen te harken.

Tactisch inzicht kan soms echter ook leiden tot een vertroebeld beeld. “Mannen. Het gaat goed, maar laten we nu proberen met een voorsprong de set te beginnen”. Het is veilig te stellen dat het lukt om de set met een voorsprong te beginnen. Intussen is aan de overkant echter een andere spelverdeler binnen de lijnen gekomen. De grote verandering in het spel is dat US ineens ook het midden weet te bedienen.

Dat pakt dan weer onvoordelig uit voor Merkala Zaanstad, wier middens ineens minder tijd hebben om aan te sluiten aan de buitenkanten. De houthakkers die daar aan US’ zijde staan hebben ineens hun kracht hervonden. Met name de diagonaal weet veel te scoren. Dat daarbij een risico op nevenschade rondom de middenlijn ontstaat wordt voor lief genomen. Met 16-25 moet Zaanstad haar tactisch plan toch maar weer herzien.

Na een verwarrend begin van de vierde set wordt echter de juiste speelstijl weer gevonden. Het Zaanse blok krijgt weer meer vat op de Amsterdamse aanval. Tegelijkertijd komen de Zaankanters zo nu en dan ook goed weg. Zo zijn er ballen die absoluut mooi en zeer creatief gevonden kunnen worden, maar waarvan het ook niet leuk is om ze als punt tegen te krijgen.

Ach ja, het leven is soms hard en bonkig. Het dreigt nog even spannend te worden, maar ook US ziet wel wat in de schoonheid van drie sets verliezen met exact dezelfde stand. Met 25-22 is ook de laatste set prooi voor het Zaanse tweede. En niet alleen wint Zaanstad zo drie sets met drie punten verschil, de totale stand over de wedstrijd genomen is ook nog eens exact gelijk. Beide teams weten 91 punten te scoren. Het had zo moeten zijn.

Met deze uitslag verandert er voor het Zaanse team helaas niets op de ranglijst. Er is echter nog alle ruimte om te stijgen. De eerste kans daarvoor dient zich komende vrijdag aan. In Hilversum zullen we onze kunsten vertonen. Wilt u nou samen met onze eregast (Hidde Uittenbosch) erbij zijn, dan bent u van harte welkom om 21:00 uur in Kerkelanden. Onder de bezoekers verloten we een meet and greet met Hidde. Tot dan!

gh @ VoV, verslag van Marc van den Hurk. Foto Jan van den Noort.