Zaanstad komt 2 punten te kort voor stunt

VoV, 15-12-2018. 5:11 uur.   Wie als neutrale toeschouwer op woensdag 12 december vooraf alleen naar de stand in de eredivisie volleybal zou hebben gekeken had voor de wedstrijd Zaanstad vs Sliedrecht op een reguliere 0-3 overwinning voor Sliedrecht gerekend. Er waren echter weinig neutrale toeschouwers aanwezig, want die keken waarschijnlijk naar Ajax-Bayern München. De toeschouwers op de hand van de Zaanstad mannen waren al blij als het een vijfsetter zou worden en dan in ieder geval punten voor Zaanstad zou opleveren.

In de voorbereiding (in september) op het seizoen hadden Sliedrecht en Zaanstad twee keer tegen elkaar gespeeld. Beide keren waren dat spannende sets geweest en hielden de teams elkaar in evenwicht. Tijdens de competitie hadden hun routes elk een eigen weg gegaan. Waar Zaanstad vaak vergat zichzelf te belonen was Sliedrecht koelbloediger en kon soms sterk terugkomen. Om vanaf het begin het initiatief te hebben hadden coach Sandor Rieuwers en zijn mannen daarom een uitgekiend wedstrijdplan gemaakt.

In de eerste set startte coach Sandor Rieuwers om 20.00 uur met Joris Berkhout, Kjeld Broekema, Lars de Boer, Marijn van Gool, Jannes van der Ham, Erwin Huinen en libero Rueben Schoones. Zaanstad kwam sterk uit de startblokken, want onze mannen stonden steeds voor.  Op 10-5 moest Sliedrecht een time-out nemen. Daarna kwam Sliedrecht serverend terug naar 15-14. Zaanstad maakte echter weinig fouten. Op 19-17 kwam Joris Berkhout aan serve en op die serve liep Zaanstad naar 22-17. Zaanstad bleef ook aanvallend dominant en om 20:26:14 uur scoorde Erwin Huinen met een kill – block 25-19 voor Zaanstad. Deze set scoorde Lars de Boer de meeste punten (7).

In de tweede set startte Joris Berkhout voor Ferdy Wever. Zaanstad ging door en had steeds een lichte voorsprong. Op de serve van Lars de Boer werd die groter: 9-6. Sliedrecht vocht terug en op 11-11 moest Sandor Rieuwers een time-out nemen. Op een nieuwe service-serie van Lars de Boer maakte Sliedrecht drie aanvalsfouten en Zaanstad leidde met 17-14. Sliedrecht wisselde van spelverdeler en nam twee time-outs in korte tijd. Op 20-17 leek tweede setwinst voor Zaanstad voor het grijpen.

Het maakte het zichzelf even moeilijk met drie servefouten boven de 20, maar de ervaren mannen (Lars de Boer en Erwin Huinen) scoorden op de beslissende momenten en om 20:52:00 scoorde Jannes van der Ham met een mooie aanval 25-21 voor Zaanstad. Qua foutenlast liepen Zaanstad en Sliedrecht gelijk op, maar op de andere onderdelen was Zaanstad net beter. Deze set scoorde scoorde Kjeld Broekema de meeste punten (5)

In de derde set startte Zaanstad met dezelfde opstelling. Het ging gelijk op en op 4-5 bracht Sandor Rieuwers via de dubbele wissel Ferdy Wever en Daniel Homburg in. Sliedrecht hield steeds de lichte voorsprong. Toen Yorick de Groot twee aanvalsfouten maakte, kwam Ferdy Wever aan service op 11-13. Op die service blokte Jannes van der Ham tweemaal achter elkaar de aanval van Yorick de Groot af. Op 14-13 leek Sliedrecht aangeslagen. Na de time-out van Sliedrecht maakte Zaanstad opeens drie fouten (voet-, net- en technische fout) en via een time-out op 14-16 moest Sandor zijn namen weer scherp krijgen. Het verschil bleef klein, maar Ian de Bus zette Sliedrecht met zijn middenaanval op 20-22. Jannes van der Ham sloeg toen het gat met twee middenaanvallen dicht: 22-22. Erwin begon daarna te serveren. Ian de Bus slaat de bal uit, en Zaanstad is op 2 punten van een 3-0 overwinning gekomen.

Sliedrecht nam echter op 21:10:27 een time-out. Als Erwin Huinen zich heeft gefocust om te serveren en de scheids wil fluiten, ontdekte de Sliedrecht – coach nog een vochtplek en die moet worden weggewerkt. Om 21:11:44 heeft Erwin Huinen zich opnieuw moeten focussen en slaat tot zijn eigen verbijstering de bal in het net. De opslag gaat naar Sliedrecht, Zaanstad kon de aanvalskansen niet afmaken en Gerard Baan scoorde 23-24. Ook op de volgende opslag kon Zaanstad de aanval niet afmaken en Gerard Baan scoorde om 21:12:58 uur met een harde aanval 23-25. Geen 3-0 overwinning voor Zaanstad, maar 3-1 kon nog en zou ook een stunt zijn. Deze set scoorde Jannes van der Ham de meeste punten (5)

In de vierde set kwam Daniel Homburg op de plaats van Erwin Huinen staan. Zaanstad bleek nog niet aangeslagen, want op de service van Kjeld Broekema bogen onze mannen een 2-5 achterstand om in 7-5. Op 8-10 moest Sandor Rieuwers toch een time-out nemen. Op een servicebeurt van Joris Berkhout (met 2 aces) kwam Zaanstad langszij: 14-14. Het bleef lang gelijk op gaan, maar Sliedrecht kwam op 21-23. Gelukkig kwam Zaanstad weer op de servicebeurt van Joris Berkhout terug. Om 21:38:29 serveert Joris Berkhout zo moeilijk dat Kjeld Broekema kan scoren voor het matchpoint: 24-23.

De 3-1 overwinning ligt binnen bereik en Sliedrecht heeft geen time-out meer. Op de service van Joris Berkhout slaat Gerard Baan echter het matchpoint om 21:38:38 uur weg: 24-24. Daarna serveerde David Azantinlow voor Sliedrecht en de Zaanse aanval kon niet scoren: 24-25, setpoint voor Sliedrecht. Ook op de volgende service van David Azantinlow kan de Zaanse aanval het niet afmaken. Op 21:40:20 uur slaat Gerard Baan de 24-26 binnen. Het wordt 2-2 in sets. Deze set scoorde Daniel Homburg de meeste punten (8).

In de vijfde set bleef de Zaanse opstelling van de vierde set staan. Sliedrecht startte aanvallend sterk: 2-5. Zaanstad bleek nog niet gebroken: het kwam naar 5-5 terug. Daarna wilde Zaanstad forceren, maar dat leidde op een service-serie van Gerard Baan tot fouten. En op 5-10 leek het sprookje voor Zaanstad over. De Zaanse middenmannen Jannes van der Ham en Marijn van Gool maakten nog punten, maar na 2 uur volleybal sloeg David Azantinlow de 9-15 binnen. Toch maar 1 punt voor Zaanstad en zich weer onvoldoende beloond, maar de weg is nog lang! Deze set scoorde Marijn van Gool de meeste punten (3)

De punten voor Zaanstad werden gescoord door Jannes van der Ham (15), Lars de Boer (14), Kjeld Broekema (14), Daniel Homburg (12), Erwin Huinen (9), Marijn van Gool (9), Joris Berkhout (3) en Lesley Kef (2). De Zaanstad mannen staat meteen weer een belangrijke wedstrijd te wachten, op zaterdag 15 december in Houten tegen Taurus en ze sluiten het jaar 2018 af met de ook belangrijke thuiswedstrijd tegen Dynamo op zaterdag 22 december om 20.00 uur in het Topsportcentrum de Koog.

gh @ VoV, bericht vv Zaanstad / André Triep. Foto Eric Visch.