Zaanstad komt aanvallend tekort tegen SSS

VoV, 09-03-2020. 13:26 uur. In sporthal de Meerwaarde in Barneveld hoopte de Zaanstad mannen meerwaarde te vinden in de invallers Joris Burger en Kjeld Broekema. Zij waren bereid Zaanstad 1 te steunen en hun leuke wedstrijd tegen Taurus heren 1 te laten vallen. En zij boden meerwaarde, maar het was jammer dat andere spelers van heren 1 niet volledig werden meegezogen in die meerwaarde. Daarbij kon Zaanstad maar beschikken over 9 fitte spelers.

Coach Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Guido Spooren, Joris Burger, Kjeld Broekema, Marijn van Gool, Robin Ottenhof, Mees Blom en libero Rueben Schoones. Zaanstad pakte een voorsprong door een verrassend blok van Guido Spooren. Daarna ging het via 6-6 en 9-9 gelijk op tot 12-12, omdat de Zaanse passlijn goed stond. De Zaanse mannen begonnen echter servefouten te maken en kregen moeite met het afmaken van de aanval. Daardoor kon SSS uitlopen naar 16-12.

Op 20-16 paste Sandor Rieuwers de dubbele wissel toe en bracht daarmee Max van Straten als diagonaal. Die scoorde twee mooie aanvalspunten. Op 23-19 leek de set voorbij, maar Zaanstad vocht zich terug en zette de aanval van Cas Abraham onder druk. Op 24-23 moest SSS-coach Olaf Ratterman daarom in een time-out vluchten. Zaanstad had daarna geen verweer tegen de aanval van Cas Abraham en de set ging met 25-23 naar SSS.
Bij Zaanstad was er de teleurstelling dat door 10 persoonlijke fouten de set verloren was gegaan. De topscorer aan Zaanse kant was in deze set Mees Blom met 6 punten.

In de tweede set ging Zaanstad in dezelfde opstelling door. In deze set zorgden twee blokpunten van Joris Burger en twee aanvalspunten van Robin Ottenhof ervoor dat Zaanstad met 6-8 voor kwam. Daarna zorgden middenman Niek Bakker en de jonge aanvaller Tom Koops dat SSS een voorsprong van 10-8 nam. SSS liep daarna door twee fouten van Mees Blom uit naar 13-9. Het duo Burger en Broekema bracht toen met hun aanval het verschil terug naar 13-11. Omdat Zaanstad de aanvalskansen niet benutte sloeg Tom Koops met een loeiharde pipe SSS naar 18-13.

Na een Zaanse time-out richtten de Zaanse mannen al hun pijlen op Cas Abraham. Die kreeg het moeilijk, zodat SSS in een time-out op 20-17 moest vluchten. Op 21-19 leek Zaanstad Cas Abraham te neutraliseren, maar er was ook nog Tom Koops en die bleef wel scoren. Daardoor liep SSS via 23-19 naar setwinst met 25-20. De topscorer aan Zaanse kant was in deze set Joris Burger met 5 punten.

In de derde set besloot Sandor Rieuwers tot een verrassende omzetting, omdat Mees Blom moeite met scoren had. Hij besloot Daniel Homburg op de diagonaalpositie te zetten. Zaanstad en SSS gingen gelijk op tot 5-5. Daarna begon Daniel Homburg te scoren en werd het 5-8. Tom Koops en de ingevallen Job Groenendaal (beide afkomstig van het Brabantse DS) lieten dit niet op zich zitten en SSS liep in naar 8-9. Vervolgens kreeg Daniel Homburg te scherpe set – ups en kon het Barneveldse blok hem insluiten. SSS kwam daarna op 16-14.

Door wie anders dan Tom Koops werd het 19-16, maar een ace van Koen Baas bracht de stand weer gelijk: 19-19. SSS liep weer uit: 21-19, maar de weer ingevallen Mees Blom en Robin Ottenhof brachten Zaanstad weer dichterbij: 24-22, maar SSS kon de set afmaken op 25-22. Daarmee was de volle winst (3-0) binnen. De topscorer aan Zaanse kant was deze set Daniel Homburg met 5 punten.

De totaalscores bij Zaanstad waren Robin Ottenhof (10), Joris Burger (9), Marijn van Gool (8), Mees Blom (8), Daniel Homburg (5), Kjeld Broekema (4), Max van Straten (2), Guido Spooren (1), Koen Baas (1).

De Zaanstad-mannen gaan nu even in de luwte trainen en het resultaat van de wedstrijd VoCASA-SSS op zaterdag 14 maart afwachten en hopen dan op zondag 22 maart thuis tegen SSS wel punten te pakken!

gh @ VoV, verslag Topvolleybal Zaanstad door André Triep, foto: Eric Visch.