Zaanstad komt net tekort in topper tegen Sliedrecht

VoV, 07-10-2021. 16:42 uur. Als de baas van Vizier op Volleybal de wedstrijd Zaanstad vs. Sliedrecht Sport 2 in de Topdivisie Heren B tot topper van het weekend verklaart dwing je beide teams ook voluit te gaan en er een topwedstrijd van te maken. En bij vlagen was dat ook zo. Het is ook niet zo gek, want beide teams bestonden grotendeels uit spelers die 2 jaar geleden elkaar in de eredivisie tegen kwamen.

Coach Martin Rutten startte in de eerste set met Hidde Uittenbosch, Joris Burger, Robin Ottenhof, Dwin Brouwer, Lesley Kef, Daniel Hoonhout en libero Rueben Schoones. Na wat aftasten zorgde Gerard Baan met zijn servicedruk voor een voorsprong met Sliedrecht: 3-8. Met zijn kanonskogels sloeg Lesley Kef het verschil naar 7-9. Daarna was Zaanstad zo gefocust op scoren dat er na vier persoonlijke fouten de stand was verslechterd: 11-15.

Gelukkig ging Zaanstad daarna zuinig spelen en op de service van Guido Spooren kwam Zaanstad langszij: 16-16. Door een kanonskogel van Lesley Kef kon Zaanstad daarna even ruiken aan een voorsprong: 18-17. Door de service van Jelle van Rekom kantelde het voordeel weer naar Sliedrecht: 19-22. De Zaanse aanval haalde weer op naar 23-23, maar Sliedrecht was scherper en won deze set met 23-25.

Bij nadere beschouwing bleek dat de Zaanse aanval 4 punten meer had gescoord dan Sliedrecht, maar dat dit werd overklast door de hoge foutenlast bij Zaanstad (10 persoonlijke fouten tegen 3 bij Sliedrecht).

In de tweede set ging Zaanstad met dezelfde opstelling door. De set kende prachtige rally’s, maar bleef tot 12-12 in evenwicht. Zaanstad liep daarna door mooie aanvalspunten uit naar 17-14.  Een time-out van Sliedrecht hielp niet direct, want de voorsprong van Zaanstad werd groter: 23-19. Beide teams namen meer risico’s. De foutenlast steeg, maar Zaanstad zette door en pakte de set met 25-22, mede dankzij meer aanvals- en blokpunten.

In de derde set ging Zaanstad met dezelfde opstelling door, maar op de opslag van Jelle van Rekom liep Sliedrecht uit naar 0-5. Zaanstad vocht terug, maar kon het tijdens de vaak lange rally’s niet afmaken. Op 9-15 kreeg Zaanstad meer vat op de aanval van Sliedrecht en ging zelf meer aanvalspunten scoren op de service van Robin, Dwin en Kjeld (die voor Lesley inviel).

Op 18-19 nam Sliedrecht een time-out en Dwin Brouwer leidde de Zaanse aanval naar 23-22. Sliedrecht had echter het voordeel dat Gerard Baan toen op zijn favoriete aanvalsplaats stond en een voorsprong nam met 23-24. In een spannende slotfase werd het 24-26 voor Sliedrecht, dat net de kleine verschillen wist uit te buiten. Zaanstad maakte meer aanvalspunten, maar ook meer fouten dan Sliedrecht.

In de vierde set was Zaanstad niet aangeslagen, want het duo Robin Ottenhof en Joris Burger nam het team bij de hand. Dat leidde tot een Zaanse voorsprong: 6-3. In een spannende strijd bleef Zaanstad het initiatief houden, want Gerard Baan scoorde wel veel tegen, maar Joris Burger en Kjeld Broekema zorgden dat Zaanstad tot 16-15 nog steeds voorstond. Toen Wessel Anker ook weer ging scoren en het duel van de 3B’s dus doorkruiste kwam Sliedrecht weer op voorsprong: 17-19.

Op 20-20 was alles nog open, maar op de serve van Jelle van Rekom liep Sliedrecht uit naar 20-23.  Zaanstad vocht zich nog terug naar 23-24. De tactische time-out van Sliedrechtcoach Frank Vlot werd daarna fataal voor Zaanstad. Met 23-25 ging de 4e set naar Sliedrecht en dus met 1-3 ook de punten. Deze set was de enige set dat Sliedrecht meer aanvalspunten maakte dan Zaanstad.

Nu gaat Zaanstad alle aandacht richten op de uitwedstrijd bij VCV.

gh @ VoV, verslag van Andre Triep, Zaanstad. Foto Gilbert Bronkhorst.