Zaanstad laat SSS ontsnappen met 1-3

VoV, 15-10-2019, 4:43 uur. De eerste wedstrijd van heren 1 van Zaanstad was meteen een beladen wedstrijd. De Zaanse mannen wisten dat winst op concurrent SSS nodig was om later in de week met een ontspannen gevoel tegen het Talentteam (uit in Ede) en Lycurgus (thuis) te kunnen spelen. Als extra wapen werd Hidde Uittenbosch (terug bij Zaanstad, maar in het tweede team opgesteld) opgenomen in de selectie en hij mocht gelijk in de basis beginnen. Voor een redelijk gevulde zaal met Jasper als mini van de week en jongens C als ballenjongens en quickmoppers beloofde het een mooie avond te worden.

Coach Sandor Rieuwers koos voor het volgende zevental in de eerste set: Koen Baas, Hidde Uittenbosch, Lesley Kef, Marijn van Gool, Ray Espinoza, Erwin Huinen en libero Rueben Schoones.

Hidde gaf meteen zijn visitekaartje af met een paar harde aanvallen en een ace. Toch liep SSS daarna naar 4-8 en volgde de eerste Zaanse time-out. Hidde en Erwin sloegen daarna een paar mooie punten. En Lesley bleek zijn “bekeken ballen”-dag te hebben, zodat Zaanstad met 19-19 de fase van de big points in ging. Een geweldig lange rally ging daarna helaas naar SSS en Sandor zette met zijn tweede time-out het team op scherp. Hidde en Marijn scoorden, en ondanks een time-out van SSS op 22-21 zorgde Hidde met veel servicedruk ervoor dat de diagonaal van SSS fouten ging maken en dat Zaanstad op 24-21 kwam.

Na een time-out van SSS hoefde Zaanstad nog maar een punt te scoren. Drie minuten en 10 seconden later had Zaanstad dat punt nog niet op het scorebord, maar was de set wel met 24-26 naar SSS gegaan. Welk drama was er gebeurd? Eerst was Erwin afgeblokt door SSS-mid Dwin Brouwer (24-22), daarna kreeg de Zaanse aanval 5 kansen maar ze werden verdedigd en bij de zesde kans wilde Erwin slim spelen, maar de bal ging net uit (24-23), bij de volgende kans werd Erwin weer afgeblokt (24-24), vervolgens was er een ongelofelijke redding van de SSS-spelverdeler op een aanval van Marijn, waarna SSS scoorde met aanval (24-25) en daarna scoorde Dwin Brouwer via het Zaanse blok 24-26. De meeste punten voor Zaanstad scoorden Hidde (5) en Marijn (4).

In de tweede set kwam er alleen een spelverdelers wissel met Guido Spooren voor Koen Baas. Zaanstad bleek niet aangeslagen door de verloren set, maar startte via 4-0 en 8-3 sterk. Op 13-7 moest SSS al de tweede time-out aanspreken. Op 13-9 had Zaanstad al vier servefouten gemaakt, zodat Sandor Rieuwers een time-out nodig vond. Hidde haalde daarna de opslag met een aanvalspunt terug en scoorde zelf twee aces, zodat met 19-10 de setwinst steeds dichterbij kwam. Helaas ging Zaanstad netfouten maken, maar Guido zag het gevaar en bracht met twee geweldige reddingen het initiatief weer bij Zaanstad. Daarna sloegen Lesley en Erwin de laatste punten voor de setwinst binnen: 25-17. Ook deze set scoorden Hidde (5) en Marijn (4) de meeste punten voor Zaanstad.

In de derde set bleef dezelfde Zaanse basis staan. Het duo Erwin (3 punten) en Lesley (1 punt) zorgde voor een Zaanse voorsprong: 7-4. Daarna SSS dichterbij komen, ondermeer doordat de Zaanse aanval de kansen niet kon benutten. Door een geweldige redding van Guido en een prachtige eenhandige set-up van hem kon Marijn 13-11 scoren. Daarna liet Ray zich van zijn sterkste kant zien door via een aanvals- en blokpunt de score op 16-13 te brengen. Na een prachtige rally werd de voorsprong vier punten: 17-13. Ook op 20-16 was die vier punten. Toen slopen servefouten in het Zaanse spel en kwam SSS dichterbij.

Maar dankzij een prachtige redding van Guido kon Lesley 22-19 scoren. Op 24-21 leek de set vrijwel binnen, maar was het dramatische scenario van de eerste set herhaalbaar? Ja, want 4 minuten en 55 seconden later had Zaanstad het beslissende punt niet gescoord. Eerst werden drie fouten gemaakt, waardoor het 24-24 werd. Daarna wist Zaanstad wel een rally die 39 seconden duurde te winnen, waardoor het setpunt op 25-24 werd. Daarna werden de kansen door Zaanstad niet benut en scoorde SSS koelbloedig de benodigde punten voor setwinst met 25-27. In deze set scoorden Erwin (4) en Lesley (3) de meeste punten.

In de vierde set kwam Daniel Homburg op de plaats van Erwin Huinen. Zaanstad leek aangeslagen en vermoeid, want binnen korte tijd werden vier services in het net geslagen, zodat Sandor Rieuwers op 6-10 een time-out moest nemen. Toch liep SSS via de aanval verder uit. Zaanstad had het moeilijk, maar op 12-18 liet Guido met een pracht set-up Daniel scoren en op 15-20 scoorde Guido zelf. Het vuur van Guido sloeg over op Lesley, die met zijn aanval de spanning enigszins terugbracht: 19-21. Een Zaanse serve in het net deed de opleving wegzakken en de set ging met 20-25 naar SSS, dat met 1-3 de drie punten naar Barneveld meenam.

Individuele scores (totaal): Hidde (15), Marijn (12), Lesley (12), Erwin (10), Ray (5), Daniel (4), Guido (1)

De conclusie kon zijn dat Zaanstad grote delen van de wedstrijd liet zien niet voor SSS onder te doen, maar dat het niveau dat SSS verdedigend haalde op sommige momenten hoog was, waardoor Zaanstad er niet in slaagde kansen te verzilveren. Doelstelling is de goede momenten mee te nemen in de uitwedstrijd in Ede en in de thuiswedstrijd tegen Lycurgus.

gh @ VoV, verslag van Topvolleybal Zaanstad / André Triep. Foto’s Eric Visch.