Zaanstad moest hard voor 3-1 zege werken

VoV, 02-10-2020. 15:17 uur. Het was even wennen in Sporthal Veenendaal West, waar we in het verleden (in de eredivisie) voor overvolle tribunes (500 mensen) moesten strijden tegen de Veenendalers. Voor sommige Zaanstad-spelers gaf dat toen veel externe motivatie om met volle overgave tegen de geluidsgolf van het publiek op te kunnen boksen.

Nu zaten er nog geen 100 toeschouwers heel hoog in de zaal, die zich rustig moesten houden. De spelers moesten het nu van hun intrinsieke motivatie hebben. Bij Zaanstad gold dat vooral voor Timo Terlouw die tegen zijn oude team wel wat wilde laten zien. Maar eigenlijk gold het voor meer spelers, zoals de jonkies bij beide teams, maar ook voor de old soldiers zoals Hugo Rijken, Wouter Pilon en Wouter van Ark bij VCV en Dwin Brouwer bij Zaanstad. Dit zou vast geen wedstrijd worden die binnen 1 uur was beslist.

Zaanstad startte met Guido Spooren, Kjeld Broekema, Daniel Hoonhout, Timo Terlouw, Lesley Kef, Niels van Oeffel en libero Rueben Schoones. De opening van de eerste set was meteen raak: Lesley Kef scoorde met een keiharde pipe-aanval. Daarna ging de stand even op en neer, maar vanaf 7-7 tot 13-13 bleef het in evenwicht.

Daarna waren vier blokken punten te onderscheiden: 1) VCV kwam voor met 14-16, 2) Zaanstad nam het initiatief over 18-16, 3) door drie fouten bij Zaanstad kwam VCV weer aan de leiding: 19-21 en 4) het duo Lesley Kef en Timo Terlouw zette met goede aanvallen Zaanstad weer op voorsprong: 22-20. In de slotfase van de set besliste de Veenendaalse jonge hond Wouter Renger de set in het voordeel van VCV met 23-25. Dat was een beetje droevig voor Timo Terlouw, want hij had met 8 gescoorde punten de setwinst wel verdiend.

Beide coaches waren tevreden over hun opstelling en lieten hun teams staan in de tweede set. En het ging weer tot 11-11 gelijk op. Daarna sloeg Zaanstad op de serve van Daniel Hoonhout een gaatje: 14-11. Dit verschil bleef steeds bestaan, zodat Lesley Kef de set kon beslissen op 25-21. Met 6 gescoorde punten was hij deze set de topper bij Zaanstad.

In de derde set speelde Dwin Brouwer voor Timo Terlouw en kwam Robin Ottenhof erin voor Niels van Oeffel. Zaanstad was nog in de winning mood van de vorige set en nam op de serve van Guido Spooren een 3-0 voorsprong. Dit verschil bleef lang bestaan totdat op de serve van Dwin Brouwer (die zelf ook een slimme free ball over het net speelde) Zaanstad uitliep naar 18-13.

VCV wisselde van strategie door een jonge spelverdeler in te brengen en ervaren spelverdeler Nikita Artamonov te laten staan en die als linkshandige diagonaal te laten opereren (daar had hij bij Orion ooit succes mee gehad). Zaanstad bracht Joris Burger in voor Lesley Kef.

VCV kwam dichterbij op 22-19 en nog dichterbij op 22-21. Zaanstad bracht Lesley Kef weer in en samen met Dwin Brouwer zorgden ze dat Zaanstad toch met 25-22 won. Ook deze set was Lesley Kef de topscorer met 6 punten, geassisteerd door Dwin Brouwer met 4 punten.

In de vierde set ging Zaanstad met de opstelling waarmee ze geëindigd waren door. Ook deze set ging het lang gelijk op tot 7-7. Daarna maakte Zaanstad drie punten achter elkaar en vervolgens deed VCV hetzelfde. In deze fase nam de fouten last toe. Vanaf 11-11 gingen we daardoor op weg naar een spannend einde. VCV kwam even voor: 17-16, waarna een chaotische fase volgde over al dan correct aanvragen van een time-out door Zaanstad.

Dat liep met een sisser af en het duo Timo Terlouw en Lesley Kef sloeg en blokte Zaanstad naar een voorsprong: 23-19. Uiteindelijk mocht Robin Ottenhof het matchpoint binnenslaan, waardoor Zaanstad met 25-21 de set won en de wedstrijd met 3-1 eindigde. Ook deze set was Lesley Kef met 8 punten de Zaanse topscorer.

Het was dus toch hard werken geworden voor Zaanstad, omdat Hugo Rijken (met slimme aanvallen en serves) en Wouter Pilon (als libero) nog van onschatbare waarde voor VCV waren. Zaanstad gaat nu komende zaterdag in Tilburg  tegen Volley Tilburg spelen. De laatste keer dat we met Zaanstad daar speelden (vijf jaar geleden) konden we met uiterste krachtinspanning de punten voor onze promotie naar de eredivisie veiligstellen.

Toen een kolkende zaal en zaterdag lege tribunes (maar wel een livestream: https://www.youtube.com/channel/UC4YjhyPv_47dzvWz-q6rp-A , dit is de link naar het YouTube-kanaal van Volley Tilburg.) Wat moet dat worden met lege tribunes?

gh @ VoV, bericht vv Zaanstad / verslag André Triep / foto Eric Visch.