Zaanstad slaat toe tegen TTP: 3-0

VoV, 07-12-2019. 4:33 uur. Na de thuisnederlaag van afgelopen zondag tegen RECO ZVH waren de Zaanse mannen en hun achterban even aangeslagen. Gelukkig gingen de mannen weer snel vooruitkijken, want op woensdag volgde de volgende thuiswedstrijd tegen het Talentteam Papendal (afgekort TTP). Het was mooi dat Joris Burger beschikbaar was om mee te spelen en de staf kon een mooi strijdplan opstellen. Dankzij de inzet van de opbouwploeg en de goede opkomst van eigen fans (ondanks de Sinterklaastijd) was er ook sfeer vanaf het eerste moment van de wedstrijd, zeker toen de eerste twee punten werden gescoord door Joris Burger en Marijn van Gool.

Coach Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Guido Spooren, Joris Burger, Lesley Kef, Marijn van Gool, Ray Espoza, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. Na de genoemde twee punten maakten de Zaanse mannen helaas drie persoonlijke fouten en keken op 6-8 tegen een achterstand aan. Door de aanval van Leon Luini (TTP) en weer twee persoonlijke fouten werd het 10-13. Toen Lesley Kef daarna met zijn aanval de opslag terughaalde begon er iets moois.

Marijn van Gool serveerde een ace en op zijn volgende serves liep Zaanstad naar 16-13. Daarna sleurde Leon Luini zijn team weer naast Zaanstad op 19-19. Toen werd Koen Baas ingebracht voor Guido Spooren. En werd zichtbaar dat Daniel Homburg goed in zijn vel zat en blokkerend en aanvallend top was. Zijn klap zorgde voor de beslissing: 25-20 winst. Daar had hij zelf 7 punten aan bij gedragen.

In de tweede set bleek het goede gevoel bij Zaanstad door te blijven werken. De set werd begonnen met een kill block van Marijn van Gool. Daarna scoorde Daniel Homburg vijf aanvalspunten en een ace en stond het 9-4. Dat feit deed het Italiaanse bloed van Leon Luini kolken en hij sloeg vier aanvalspunten binnen. Aangevuld met een kill blockje van oud-Zaanstadspeler Kian Macnack bracht dat de stand op 10-9 en greep Sandor Rieuwers naar een time-out.

Meteen na de time-out scoorde Ray Espoza voor Zaanstad en na een lange rally met een prachtige redding van Joris Burger stond Zaanstad weer goed op de rails. Het werd weer tijd voor aanvalspunten van het duo Homburg-Kef. Na een geweldige rally, waarbij Rueben Schoones ook weer staaltjes goed verdedigen liet zien, sloeg Lesley Kef Zaanstad naar 19-17. Via een kill block van Guido Spooren werd het 22-19. Het was echter nog niet gedaan, want het Talentteam kwam strijdend voor elke bal terug naar 23-23. In een spannende slotfase liet Ray Espoza zien dat hij ook kan blokkeren: 26-24 winst. Ook deze set was Daniel Homburg topscorer met 9 punten.

In de derde set bleef dezelfde basis bij Zaanstad staan. Even leek Zaanstad wat in te zakken. Daniel Homburg werd twee keer afgeblokt en een prachtige lange rally kon door Zaanstad niet worden verzilverd, waarna Leon Luini wel toesloeg, zodat 2-5 op het scorebord kwam. Ray Espoza op het midden scoorde daarna met een aanval met veel effect en een gedreven Guido Spooren sloeg ook twee keer hard raak: 6-6. Het Talentteam kwam weer ven voor op 7-9, maar een aanvalspunt van Joris Burger en drie persoonlijke fouten bij het Talentteam brachten Zaanstad terug in de race. Op de servicebeurt van Marijn van Gool liep Zaanstad uit naar 14-11.

Er kwamen weer lange rally’s en Daniel Homburg begon moe te worden, maar Lesley Kef en Joris Burger bleven scherp. Op 21-18 kwam zicht op Zaanse setwinst, maar het Talentteam vocht zich terug naar 22-21. Marijn van Gool gaf weer hoop met een aanvalspunt: 23-21. Wie anders dan Leon Luini bij het Talenteam scoorde echter tegen: 23-22. Daarna haalde Lesley Kef de opslag terug: 24-22 en de man van de wedstrijd (Daniel Homburg) kwam aan serve. Geheel in stijl sloeg hij met een ace het matchpoint binnen: 25-22. Marijn van Gool bleef met 4 punten Daniel Homburg (3) en Joris Burger (3) voor in deze set.

Een prachtige overwinning van het Zaanse collectief. Deze wedstrijd viel ook alles bij Zaanstad op zijn plaats. Joris Burger gaf in het achterveld rust, waardoor Rueben Schoones beter kon presteren en Zaanstad scoorde meer aanvalspunten dan het Talentteam, maar het belangrijkste was dat de foutenlast elke set lager lag dan bij het Talentteam!

Totaalscores Zaanstad: Daniel Homburg (19), Lesley Kef (9), Marijn van Gool (8), Guido Spooren (4), Joris Burger (4), Ray Espoza (4), Koen Baas (1)

Met het goede gevoel kunnen we nu afreizen naar Apeldoorn, waar we tegen koploper Dynamo met “onze” Joris Berkhout vrij uit kunnen spelen op hun Super Saturday!

gh @ VoV, verslag van Topvolleybal Zaanstad / André Triep, archieffoto Eric Visch.