Zaanstad verslaat koploper VV Utrecht met 3-0

VoV, 12-10-2020. 17:32 uur.  Een wedstrijd tussen de nummers 1 en 2 van de Topdivisie (ook al waren er pas 3 wedstrijden gespeeld) geeft natuurlijk spanning, maar gelukkig niet voor alle deelnemers. Het scheidsrechters duo kreeg voor de wedstrijd in het kader van de Week voor de Scheidsrechter van Zaanstad-voorzitter ieder een goede fles wijn (geïmporteerd door onze sponsor Vinura).

Zij lieten (als ervaren scheidsrechters) niets van spanning merken en floten in onze ogen een vrijwel foutloze wedstrijd. De spelers van VV Utrecht (afgekort VVU) en VV Zaanstad kenden meer spanning en speelden minder foutloos. Bij VVU waren er 25 unforced errors en bij Zaanstad 16 unforced errors.

In de eerste set startte (invallend) coach Jeroen Nol met Guido Spooren, Kjeld Broekema, Daniel Hoonhout, Dwin Brouwer, Robin Ottenhof en de jonge Lorenzo Rampersad en natuurlijk libero Rueben Schoones. De VVU-spelers liepen bij de startopstelling enigszins verdwaasd door elkaar, zoekend naar de juiste plek. De tweede scheidsrechter zette ze op hun juiste plaats, maar de onrust bleef.

Toch startte Sander Heithuis met twee met precisie geslagen aces, waardoor het 0-3 werd. VVU bouwde deze voorsprong uit, zodat op 5-11 Zaanstad een time-out nodig had om zich te bezinnen. Dat leek succes te hebben, want Zaanstad kwam dichterbij door scores van Dwin Brouwer en Lorenzo Rampersad (die aanviel alsof hij al jaren in Zaanstad heren 1 speelde), waardoor het 14-15 werd.

Het duo Kjeld Broekema en Dwin Brouwer sloeg Zaanstad vervolgens op voorsprong; 20-18. De stand kwam in evenwicht op 21-21. Peter van der Poel scoorde voor VVU met 3 harde aanvallen en daar stonden drie harde aanvalspunten van onze Lesley Kef (ingevallen voor Lorenzo Rampersad) tegenover, waardoor Zaanstad op setpoint kwam met 25-24. Op de serve van Robin Ottenhof maakte VVU daarna een aanvalsfout, zodat de eerste set met 26-24 naar Zaanstad ging.

In de tweede set bleef Lesley Kef op de plaats van Lorenzo Rampersad staan. Door de geslaagde ontsnapping in de eerste set was Zaanstad in de winning mood en liep op de service van Daniel Hoonhout snel naar 4-0. VVU kwam iets terug, maar op de servicebeurt van Robin Ottenhof lag de pass bij VVU zo matig dat VVU niet kon scoren en Zaanstad uit kon lopen naar 11-4. VVU bracht de zeer ervaren Stefan Taanman in en spelverdeler Rowan van Vreede scoorde met zijn beruchte doortikbal, waardoor het 12-8 werd. Op 15-9 werd Niels van Oeffel ingewisseld voor Daniel Hoonhout. Ook hij leek geen last van spanning te hebben.

Op zijn services vlogen veel Utrechtse passes over het net waarop Lesley Kef met harde klappen kon scoren of de Utrechtse aanvallers kregen matige set-ups, waarop hun aanvallen drie Zaanse blokpunten opleverden. En zo stond het zo maar 21-9. Bijna niet te geloven, maar toch was het waar. In het side-out spel dat volgde kon Robin Ottenhof zorgen voor het setpoint 24-13 en mocht Niels van Oeffel met een prachtige middenaanval de 25-13 scoren.

In de derde set startte Hidde Uittenbosch als spelverdeler. Het ging gelijk op tot 4-4, maar Kjeld Broekema bracht met zijn aanval de stand op 7-5. Op de score van Stefan Taanman kon VVU terugkomen naar 7-8. De foutenlast nam bij Zaanstad wat toe en Zaanstad raakte verder achter: 13-16. Op de servicebeurt van Kjeld Broekema kreeg VVU het weer lastig: 16-17, onder andere door een blokpunt van Daniel Hoonhout en een aanvalspunt van de ingevallen Timo Terlouw.

Op 17-17 begon Daniel Hoonhout te serverenen weer vlogen veel Utrechtse passes over het net. Lesley Kef (met 3 harde knallers) en Robin Ottenhof zorgden voor 22-17. Daarna kwam VVU even terug naar 22-19, maar Timo Terlouw en Robin Ottenhof zorgden voor het matchpoint op 24-19. VVU spartelde nog even tegen, maar al snel viel de beslissing: 25-21 voor Zaanstad en een prachtige 3-0 winst.

gh @ VoV, verslag van André Triep, vv Zaanstad. Foto Eric Visch.