Zaanstad wint spannend duel met 3-0 van VV Utrecht

VoV. 03-12-2021. 11:43 uur. In de laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar was VVUtrecht de eerste tegenstander waartegen Zaanstad een returnwedstrijd moest spelen. Het werd een spannend duel, waarin beide partijen alles moesten geven. Beide teams waren lichtelijk gehandicapt:

VVUtrecht miste de geblesseerde middenman Evan Groenenberg (een geducht serveerkanon) en bij Zaanstad hadden Rueben Schoones en Timo Terlouw de donderdagtraining moeten missen. Coach Martin Rutten startte in de eerste set met Guido Spooren, Kjeld Broekema, Robin Ottenhof, Dwin Brouwer, Lesley Kef, Daniel Hoonhout en libero Rueben Schoones.

Zaanstad startte gedreven en nam een voorsprong van 5-1. De aanval van Utrecht haalde op naar 6-5, maar daarna ging Utrecht fouten maken en Zaanstad kon via 14-8 uitlopen naar 19-10. Via de dubbele wissel bracht Utrecht-coach Bernard Schoonbeek nieuw elan in en die bracht even verandering: het werd 21-17. Daarna was er een lange spectaculaire rally die Zaanstad won. Guido Spooren was attent toen een door Utrecht verdedigde bal die over het net vloog en sloeg die keihard in (24-19). Een daaropvolgende Utrechtse aanvalsfout bracht de setwinst op 25-19 voor Zaanstad

In het begin van de tweede set waren de rollen omgedraaid. Utrecht nam door 3 kill-blocks een 5-2 voorsprong en speelde tot 8-7 foutloos, maar maakte zelf geen punten. Zaanstad maakte punten door de side-out te winnen, maar verloor evenveel punten door de eigen serves fout te serveren. Daarna maakten beide teams 3 fouten en op 13-13 besloot coach Martin Rutten via de dubbele wissel nieuw elan in te brengen. Dat lukte even niet, want het werd 13-15. Zaanstad vocht zich terug door een geweldig spannende rally te winnen en kon via een harde serve van Lesley Kef weer op 15-15 te komen.

Maar Utrecht-coach Schoonebeek bracht Alexander Kraan in en op zijn serve kon zijn team uitlopen naar 16-19. Martin Rutten bracht via de dubbele wissel Guido Spooren en Dwin Brouwer terug en dat had resultaat. Op de lastige serve van Guido Spooren eindigde de Utrecht-aanval tweemaal in het blok van Robin Ottenhof en werd het 19-19. Daarna liep het steeds gelijk op tot 23-23. Het werd weer spannend en Zaanstad kreeg vijf setpoints, maar Utrecht werkte die weg. Op 28-29 volgde het eerste setpoint voor Utrecht, maar dat ging door een netfout verloren en dat gaf Dwin Brouwer de kans met zijn aanval voor het zesde Zaanse setpoint te zorgen. Daarop kon Daniel Hoonhout met zijn blokpunt de set voor Zaanstad binnenhalen op 31-29. Zaanstad had het zichzelf moeilijk gemaakt door 12 eigen fouten, die met 15 aanvalspunten gecompenseerd moesten worden.

In de derde set startte Zaanstad met een voorsprong door een ace van Guido Spooren en Daniel Hoonhout bracht die met zijn aanval op 5-3. Op de serve van Sven de Koe (die een ace en 2 Utrechtse kill-blocks opleverde) werd het 5-7. Tot 12-13 deed zich daarna het verschijnsel voor dat Utrecht steeds de side-out scoorde, maar op de eigen serve een fout maakte. Op die stand had Utrecht al 9 eigen fouten gemaakt, tegenover 2 door Zaanstad. Timo Terlouw die deze set was gestart scoorde met zijn ace 13-13 en er begon weer een spannende gelijk opgaande strijd.

De Zaanse aanval kwam nu goed los en zou tot het eind van de set 9 maal scoren en het Zaanse blok heerste ook, maar door Zaanse eigen fouten kon Zaanstad maar langzaam weglopen van Utrecht. Op de serve van Robin Ottenhof werd het 22-18. Sven de Koe bracht Utrecht weer terug naar 22-20. Op 24-21 leek de wedstrijd beslist, maar 2 Zaanse fouten brachten de spanning terug: 24-23. Martin Rutten bracht met zijn time-out weer rust in de Zaanse gelederen en Lesley Kef kon de bevrijdende 25-23 binnen slaan. Opvallend was dat Utrecht vanaf 13-13 zonder eigen fouten bij was gebleven. Dat had de nederlaag niet kunnen voorkomen, omdat Zaanstad scherp aan het net was.

Nu maar afwachten wanneer de volgende wedstrijd is.