Zaanstad zet opmars tegen Dynamo voort

VoV, 24-12-2018. 16:08 uur. In de prestaties van de Zaanstad mannen was de laatste wedstrijden een stijgende lijn te constateren en de punten vielen langzamerhand de goede kant uit voor de Zaanstad mannen, ondanks het blessureleed bij David Bes. Er was dan ook goede hoop om de laatste wedstrijd van 2018 tegen Draisma/ Dynamo ook goed spel te laten zien.

Na de donderdagtraining was er opeens schrik, want Jannes van der Ham (de man in vorm) kreeg een bal op zijn oog, moest naar de spoedhulp van het ziekenhuis en mocht tegen Dynamo niet spelen. Hoe zou het team dat mentaal opvangen? Na de eerder gemiste kansen zou een beetje geluk welkom zijn. En dat geluk kwam er zaterdagavond in de het Topsportcentrum de Koog.

Dynamo is momenteel niet in topvorm en moest lange reizen naar de Azoren maken om te ontdekken dat ze daar best aardig kunnen ballen en kwam met een 3-0 nederlaag thuis. En op weg naar Zaanstad kreeg de bus waarin een deel van de selectie met de vaste Dynamofans zat een klapband bij Barneveld en liep vertraging op. Kon Dynamo dat mentaal opvangen? Alle factoren waren aanwezig voor een wedstrijd met een uitslag die niemand vooraf goed zou kunnen voorspellen.

Zaanstad – coach Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Ferdy Wever, Lars de Boer, Kjeld Broekema, Daniel Hoonhout, Marijn van Gool, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. Dynamo opende sterk, want Mats Kruiswijk en Nico Maneschijn scoorden aanvallend. En Renzo Verschuren scoorde drie keer in korte tijd. Ondertussen scoorde de Zaanse aanval ook, maar liet zoveel steken vallen dat Sandor Rieuwers op 6-12 zijn eerste time-out moest nemen.

Uit die time-out putten de Zaanse mannen zoveel mentale kracht dat ze de rest van de set foutloos zouden spelen. Op 9-13 waren ze al een stukje dichterbij gekomen, toen Daniel Hoonhout aan serve kwam. Op basis van zijn serve in de voorgaande wedstrijden zou je nooit Russische roulette kunnen spelen op zijn serve, maar zaterdag was dat anders.

Hij begon met een ace en dat gaf hem zoveel vertrouwen, dat hij na een serie van tien serves drie aces had gescoord en de stand op 18-13 stond, omdat de twee time-outs van Redbad Strikwerda niet hielpen. Ook het inbrengen van Wessel Blom voor Tom van Steenis hielp bij Dynamo niet. Daarna gingen bij Dynamo alle ballen op Nico Manenschijn. Die scoorde drie aanvalspunten (ten koste van twee fouten), maar bij Zaanstad scoorden Lars de Boer en Kjeld Broekema aanvalspunten, zonder een fout te maken. En als klap op de vuurpijl maakte Lesley Kef (ingewisseld voor de serve) ook geen fouten. En Dynamo bleek deze set tien persoonlijke fouten te hebben gemaakt. Met 25-17 was de eerste set voor Zaanstad.

In de tweede set ging Zaanstad met dezelfde opstelling door. Het ging gelijk op tot 7-7 en daarna sloop het euvel van de servefouten bij Zaanstad er weer even in. Op 9-13 (na een ace van Nico Maneschijn) nam Sandor Rieuwers zijn eerste time-out. Nadat Lars de Boer een heerlijke rally had afgemaakt op een schitterende set-up van Rueben Schoones moest Dynamo naar de time-out grijpen, want de service van Lars de Boer bleef toch voor druk zorgen.

Op 17-19 lag nog alles open, maar Renzo Verschueren sloeg met een ace een gaatje en kon daarna door blijven serveren, want de Zaanstad mannen maakten vier aanvalsfouten en de ingevallen Erwin Huinen werd afgeblokt. Deze set ging daarom mede dankzij elf persoonlijke fouten bij Zaanstad met 17-25 naar Dynamo.

Bij het begin van de derde set lag alles open, maar Zaanstad had nu de maximale aanhang in de zaal (want dames 1 was klaar met hun wedstrijd). Zaanstad ging met de basis van de eerste sets door en hetzelfde deed Dynamo. Het spel kende daarna heerlijke rally’s en fouten. Bij de stand 10-7 nam Redbad Strikwerda een time-out, want Dynamo had al vijf persoonlijke fouten gemaakt. Op 12-7 nam hij zijn tweede time-out. De fouten stopten bij Dynamo, maar alleen Renzo Verschuren en Nico Maneschijn scoorden nog.

Bij Zaanstad scoorden alle aanvallers, zodat het verschil minimaal vijf punten bleef. De heerlijke rally’s overheersten en het publiek (inmiddels bijna 250 toeschouwers, niet slecht voor een zaterdagavond voor de Kerst) genoot met volle teugen. Zaanstad liep verder uit en Kjeld Broekema scoorde 25-17, waardoor Zaanstad op één wedstrijdpunt kon rekenen.

In de vierde set bleef de opstelling bij Zaanstad staan en bij Dynamo bleef Cas Abraham staan die halverwege de 3e set was ingevallen en ging Freek de Weijer het spel verdelen. Dynamo nam een lichte voorsprong, maar op 9-9 liep Zaanstad uit op de serve van Ferdy Wever. Rik van Solkema kwam de moegestreden Nico Manenschijn vervangen bij Dynamo, maar op een ace van Kjeld Broekema werd de voorsprong voor Zaanstad drie punten. Dat bleef zo, mede dankzij een geweldige bal van Rueben Schoones.

Dynamo – coach Redbad Strikwerda bracht Stefan Boermans als joker in. Die begon te serveren op 19-17 en Zaanstad ging (aanvals)fouten maken. Kjeld Broekema haalde met zijn aanval de opslag terug, maar Rik van Solkema serveerde Dynamo naar 20-23. Erwin Huinen kwam erin voor Daniel Homburg en scoorde. Rik van Solkema sloeg echter twee keiharde aanvallen van achter de 3m erin en bracht de stand op 21-25. Een vijfde set was nodig. Dit seizoen had Zaanstad alle 5e sets verloren. Wat moest dat worden?

Zaanstad startte de vijfde set met dezelfde basisopstelling als in voorgaande sets. Dynamo hield dezelfde opstelling als in de vierde set. Op de serve van Daniel Hoonhout kreeg Zaanstad meteen drie kansen om te scoren en benutte die: 3-0. Na een time-out van Dynamo volgde een geweldige rally die Stefan Boermans winnend afsloot. Daarna scoorde alleen Zaanstad: drie keer voor een eigen punt en twee keer voor een Dynamo – punt via een foutserve.

Op de serves van Daniel Homburg kon de Zaanse aanval zorgen voor 9-4. Dynamo was nog niet verslagen toen Freek de Weijer voor 10-18 zorgde. Op een nieuwe serviceserie van Daniel Hoonhout liep Zaanstad naar 14-8 door de Zaanse topscorer Kjeld Broekema en door fouten bij Dynamo. Marijn van Gool mocht de 15-9 binnen slaan en Zaanstad had door de 3-2 overwinning 2 onverwachte, maar belangrijke competitiepunten binnen gehaald. Een sterke prestatie van het hele team.

De punten bij Zaanstad werden gescoord door Kjeld Broekema (20), Lars de Boer (18), Marijn van Gool (12, waarvan 5 blokpunten), Daniel Homburg (8), Daniel Hoonhout (7, waarvan 3 aces), Ferdy Wever (4, waarvan 2 aces) en Erwin Huinen (1).

Na de Kerstperiode volgen snel weer belangrijke wedstrijden. Op woensdag 9 januari uit tegen Sliedrecht, zaterdag 12 januari uit tegen Orion en dan op zaterdag 19 januari thuis de cruciale wedstrijd tegen VoCASA.