Vizier op volleybal

 

Zaterdag is D-Day in de kampioenspoule (m)

VoV, 26-03-2021. 10:27 uur. Dit weekend zijn alle volleybalogen gericht op de Kampioenspoule bij de mannen. Daarin valt de laatste beslissing voor de play – offs om de landstitel. Twee zaken zijn al zeker. Namelijk dat Draisma Dynamo als eerste zal eindigen en daarmee het eerste ticket en het thuisvoordeel in de oneven wedstrijden heeft. Het tweede ticket moet komen uit de duels Lycurgus vs. Dynamo en Sliedrecht Sport vs. Orion. Voor Lycurgus en Orion is het de laatste wedstrijd in de Kampioenspoule, normaal gesproken zouden Dynamo en Sliedrecht er nog één moeten inhalen, maar of dat gezien de huidige stand van zaken nog relevant is betwijfelen we.

De stand is:

 • 1> Draisma Dynamo 4-15
 • 2> Amysoft Lycurgus 5-8, sets 9/11
 • 3> Active Living Orion 5-7, sets 9/11
 • 4> Sliedrecht Sport 4-3.

Uit de stand blijkt wel dat er voor Slierecht Sport niets meer op het spel staat, datzelfde geldt eigenlijk ook voor Dynamo. Tenzij de Apeldoorners de eer om te winnen en de prestatie om ongeslagen deze Kampioenspoule af te maken voldoende motivatie geeft om nogmaals alles uit de kast te halen. En we kunnen ons voorstellen dat Sliedrecht Sport geen genoegen zal willen nemen met een nederlaag, daar is het de ploeg niet voor!

Na de met 3-1 verloren wedstrijd in Apeldoorn was trainer/ coach Arjen Taaij van Lycurgus helder en duidelijk in zijn commentaar op het verlies. “Dynamo is gewoon beter, maar dat wisten we vooraf al. Iedereen in beide selecties kan goed volleyballen, maar zij hebben twee spelers van buitencategorie en dan win je wedstrijden.”

De vraag is dan of een zelfbenoemde mindere ploeg ook van de betere kan winnen, want Lycurgus moet ervan uitgaan dat ze moeten winnen. Wellicht lukt dat in acht van de tien keer niet en dus in twee wel. Lycurgus heeft er maar één van die twee nodig. Zelfs een 3-2 zege kan niet voldoende zijn, alleen 3-0 of 3-1 geeft de zekerheid voor het tweede ticket.

Orion staat voor hetzelfde dilemma als Lycurgus. Zij moeten winnen, liefst met 0-3 of 1-3. Wetend dat Dynamo dit seizoen nog niet verloor in competitie en Kampioenspoule zullen zij vertrouwen hebben in een voor hen goede afloop. Maar zoals gezegd, dat is alleen waardevol als ze zelf dat ene punt verschil in de stand weten te overbruggen. Daarbij kan 2-3 dus voldoende zijn.

De wedstrijden staan (uiteraard) niet op hetzelfde tijdstip gepland. Sliedrecht Sport vs. Orion begint om 14:00 uur en Lycurgus vs. Dynamo om 20:00 uur. Dan weten beide ticket kanshebbers ook hoe de vlag erbij hangt, waarbij Orion de druk nog een beetje kan verhogen door in ieder geval voor een paar uurtjes de tweede positie op de ranglijst over te nemen en te hopen dat het blijvend is.

In de Degradatiepoule staan zaterdag de volgende wedstrijden op het programma:

 • Om 15:00 uur: ComputerPan VCN vs. RECO/ ZVH
 • Om 16:00 uur: Bielderman Koetsier/ SSS vs. TTP
 • Om 17:00 uur: Taurus vs. VoCASA.

Na 3 wedstrijden in de Degradatiepoule is de stand:

 • 1> Taurus 11 punten
 • 2> SSS 9 punten
 • 3> ZVH 6 punten
 • 4> TTP 6 punten
 • 5> VoCASA 6 punten
 • 6> VCN 4 punten

Alle wedstrijden zijn onder het gebruikelijke voorbehoud weer te volgen via de livestream op Volleybal.nl

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.