Zege Buijs, verlies van Hintum en Abbing

VoV, 31-10-2017. 6:30 uur. “Dit zijn belangrijke punten voor ons” zei trainer coach Teun Buijs van USC Münster na afloop van de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen SC Potsdam, waarin hij voor het eerst de Finse Roosa Laakkonen in de basis opstelde. Tezamen met Juliet Lohuis (12 punten totaal) vormde ze een stabiel en sterk mid duo dat goed was voor 20 punten. “De eerste (20-25) en tweede (16-25) set waren van een hoog niveau van onze kant, met veel servedruk brachten we hun passlijn in de problemen, en tevens stonden we goed te verdedigen.

Verder was het belangrijk dat we aan het einde van de derde set (25-13) weer ons niveau terug vonden, waardoor we uitstekend (0-6 voorsprong) aan de vierde set konden beginnen.” Voegde Buijs er verder aan toe. Münster liet de thuisploeg daarna niet dichter dan vier punten naderen en won met 19-25.

In de totaalscore was de hogere foutenlast van Postdam (34 om 21) mede doorslaggevend voor het verlies, daarmee maakten ze hun (12 om 4) voordeel op de blokpunten ongedaan

De Ladies in Black uit Aachen leverden tegen Schwerin een spectaculair duel “auf Augehöhe” af, zoals de Duitsers dat zeggen als teams gelijkwaardig zijn. Het was echter wel zo dat Aachen bij alle meetpunten (technische time outs, begin big points) op achterstand stond, en er desalniettemin toch in slaagde in de eerste twee sets de spanning tot in de verlenging vast te houden. Met 28-26 en 29-27 viel de euro twee keer de verkeerde kant voor hen op. De derde set pakte de thuisploeg met een ruime 25-18.

In het begin van de eerste set maakte Britt Bongaerts met sterk serveren indruk en kon Aachen een in het middendeel opgelopen achterstand van zo’n vier punten weer goedmaken. Van 19-19 tot 24-24, Aachen stond op setpoint, was het superspannend. Pas de derde kans op de setwinst benutte Schwerin.

Ook in de tweede set kon Aachen zich weer in de wedstrijd knokken. De 19-14 achterstand werd weggewerkt en vanaf 21-21 was het weer nagelbijten.  Op 28-27 kon Jennifer Geerties het beslissende punt scoren.  In de derde set kon Aachen een vlotte 5-0 achterstand niet meer wegwerken en via 8-3, 16-11 en 21-15 werd de set verloren.  Op diep tegen de achterlijn weggelegde ballen had de verdediging van Aken, met de sterk spelende libero Kirsten Knip, vaak geen antwoord.

Trainer coach Saskia van Hintum had gezien dat de servefouten aan het eind van de eerste twee sets beslissend waren geweest voor het verlies van haar team. Tessa Polder (2 sets) en Nicole Oude Luttikhuis scoorden beiden 5 keer,  Jeanine Stoeten (1 set) en Britt Bongaerts kregen allebei 2 punten op naam. Met 33% lag het scoringspercentage in de aanval bij Aachen 10% lager dan bij Dresden.

Verder won  Myrthe Schoot ( 18 positieve acties op serve tegenstander) met Dresden met 1-3 in Wiesbaden,  Marrit Jasper speelde niet. En versloegen de Rote Raben uit Vilsbiburg  de bezoekers uit Suhl, de ploeg van Han Abbing, met 3-0. Marlies Wagendorp kwam niet in actie. Eerder in de week had Stuttgart met 3-0 van Erfurt gewonnen (van Daelen 8 en Daalderop 5 punten).

In de stand staat Stuttgart 2de, Dresden 3de, Münster 4de, Rote Raben 6de, Ladies in Black 7de en Suhl 10de.

Bij de mannen in de Bundesliga verloor  Bergische Volleys van Rutger Zoodsma en Mart van Werkhoven thuis met 0-3  (15, 16, 11) van Hypo Tirol Unterhaching. Zoodsma scoorde 4 keer in twee sets, van Werkhoven kwam in één set niet tot scoren. De gasten speelden met een bijzonder lage foutenlast, ze gaven in de hele wedstrijd maar twee punten weg.

Gijs van Solkema verloor met Lüneburg met 3-1 uit bij Herrsching. Hij had in twee sets invalbeurten. Daan van Haarlem komt woensdag met BR Volleys in actie.

In de tweede Bundesliga bij de dames won Fabienne Coenders met Leverkusen in Berlijn (0-3), had SCU Emlichheim van assistent trainer coach Eric Heerkes  een dubbel weekend. Er werd met 3-1 in Stralsund verloren en met 0-3 van VCO Schwerin van trainer coach Bart-Jan van der Mark gewonnen en Skurios Borken van Maud van Koot verloor op eigen veld met 1-3 van Dingden.

Bij de mannen in de tweede Bundesliga (Nord) was er voor VCO Berlijn van Johan Verstappen op zowel zaterdag als zondag een 3-1 zege. Schüttorf van Yannick van Dijk won thuis met 3-0 en Bocholt van Henk Goor en Gijs Heusinkveld leden thuis een 1-3 nederlaag. In de zuidelijke afdeling speelde Frank Manenschijn met Mainz zaterdag tegen LE Volleys van Tjerck Dercksen. Mainz won met 3-2 via 15-11 in de tiebreak. Zondag verloor LE Volleys in Frankfurt opnieuw met 3-2, nu met 15-13 in de vijfde set.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Volleypictures.nl, Ruud Montagne.