Zege Meijners, 7de tiebreakverlies Marrit Jasper

VoV, 07-01-2021. 6:00 uur. In de Italiaanse Serie A1 bij de dames werden gisteravond vier wedstrijden afgewerkt, waarbij in elk duel Nederlandse inbreng kon worden verwacht. ‘Kon worden verwacht’, maar niet plaatsvond. Met name bij het duel tussen Conegliano (de Kruijf) vs. Firenze (Beliën) ontbrak dat oranje tintje.

Floortje Meijners won met Monza met 0-3 (16, 21, 20) bij Bergamo. De Belgisch, Nederlandse, Duitse punten inbreng bij de gasten was met 39 van de 54 eigen punten duidelijk. Laura Heyrman (12), Lise van Hecke (6) namen het Belgische deel voor hun rekening, Floortje Meijners (9) het Nederlandse en Hanna Orthmann (12) het Duitse. Bergamo scoorde zelf 33 keer.

Na de 5-10 in de eerste set liep Monza uit naar 11-20 en won afgetekend, in de tweede set bleef Bergamo bij tot 21-22 en in de derde doorgang was bij 9-14 en 14-21 wel duidelijk dat het een driesetter zou worden.

Marrit Jasper verloor met Brescia voor de zevende keer een vijfsetter dit seizoen. Voor de vierde keer op eigen veld, nu tegen Cuneo. Na de 2-1 voorsprong (25-17, 20-25, 25-20) konden ze de wedstrijd in de vierde set niet afmaken.

De 16-15 tussenstand in de eerste set werd 20-15, genoeg verschil voor de winst. Cuneo pakte in de tweede set een beslissende voorsprong toen ze van 15-15 naar 16-20 uitliepen, in de derde set nam Brescia het initiatief na 10-11 over (15-12, 20-17).  Cuneo veranderde een 18-15 achterstand in de vierde set in een 19-21 en 20-23 voorsprong en haalde de tiebreak binnen met 23-25. Die wonnen ze met ruim verschil, 7-15 na 4-9 en 6-12.

Marrit Jasper scoorde 12 keer.  Haar ploeg had een 76 om 69 betere eigen score, maar ging vanwege een 33 om 24 foutenlast toch ten onder.

Bij Conegliano vs. Firenze stond Robin de Kruijf niet op het matchreport en Yvon Beliën kreeg geen speeltijd. Conegliano won met 3-0 via de setstanden 25-20, 25-28 en 25-11. Egonu werd met 16 punten topscorer, maar had niet het hoogste puntenrendement gezien haar 7 scores voor de tegenstander. Hill deed het met 13 minus 1 net iets beter. Met 62 om 34 eigen scores was de overmacht van koploper Conegliano overduidelijk.

In de openingsset werd afstand genomen na 9-9 (naar 15-11 en 19-12), in de tweede set ging het verschil na 9-8 naar 13-8 en 19-14 en in de derde en laatste set kon Firenze nog net in de dubbele cijfers komen na een 24-9 (na 12-6 en 19-7) achterstand.

Nicole Koolhaas blijft met Perugia de rode lantaarndrager in de serie A1. Bij Busto Arsizio werd een 3-0 nederlaag geleden. Via de setstanden 25-20, 25-18, 26-24.

In de derde set leek Perugia de wedstrijd nog met een vierde te kunnen verlengen toen ze na een 19-15 achterstand nog op 20-21 en 21-23 kwamen. Het setpoint bij 23-24 gaf kans op nog een set, maar met 26-24 stak Busto A. daar een stokje voor. In de eerste set was Perugia na 18-13 achterstand teruggekomen naar 18-17 en 19-18, maar miste in de eindfase de scores om de aansluiting/ gelijkmaker te maken. In de tweede had Busto A. na 9-9 afstand genomen naar 16-11 en 22-14 en won dik.

Nicole Koolhaas scoorde vier keer. Haar team bleef op de eigen score vier punten achter en had een hogere foutenlast van tien punten.

• Perugia 13-9.

Het verschil in aantal gespeelde wedstrijden (minste 11, meeste 16) geeft een nogal vertekend beeld in de subtop en onderin. Duidelijk is echter wel het verschil tussen het ongeslagen Conegliano en de achtervolgers.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV/FIVB.