Zege Sliedrecht, verlies Set-Up

VoV, 28-03-2019. 5:54 uur. Het was qua planning van de wedstrijden gisteravond in de Kampioenspoule bij de dames een top avond, waarin zou blijken wie er de rake klappen, en dan niet alleen op het veld maar ook in de ranglijst,  uitdeelde en voor wie er niets anders over bleef dan incasseren. Uiteraard hadden Eurosped en Sliedrecht Sport het uitdelen in Vroomshoop allebei in de gedachten, net als in Friesland Sneek en Set-Up dat ook uit alle macht probeerden te realiseren. Uitdelen om te overleven. En in Zwolle ging FAST tegen het plaatselijke Regio Zwolle Volleybal voor revanche, ook niet meer dan logisch.

Eurosped kwam tegen Sliedrecht Sport met 2-1 voor maar verloor met 2-3. Na de 4-4 werd het 7-4 in de eerste set en tot aan 12-7 en 17-12 bouwde de ploeg van Jan Berendsen een mooie voorsprong op, die echter bij 19-19, na een periode vol fouten verdwenen was. Enkele gewonnen rally’s brachten de thuisploeg opnieuw voor (22-20, 24-21) waarop de 25-21 winst volgde.

Eurosped bleef gas geven, liep in de tweede set uit naar 9-3 en sloeg zich via de tussenstanden 12-12, 2n 18-17 naar een 23-18 voorsprong. De 2-0 setstand lag voor het grijpen, Eurosped kon het eerste wedstrijdpunt binnen halen, maar kreeg de laatste twee punten niet op het scorebord.  Sliedrecht ging ‘erop en erover’ de 23-18 veranderden ze in 23-25.

In de derde set herhaalde zich hetgeen zich daarvoor had afgespeeld. Eurosped nam na 6-4 een hele grote voorsprong (11-6, 20-12), maar liet zich deze keer de winst niet afpakken, al kwamen de gasten nog sterk terug (22-20). De sprint naar de finish met Kirsten Wessels als afmaker leverde een 25-20 zege en een 2-1 stand in sets op.

Sliedrecht dwong de tiebreak af met 19-25, in het middendeel namen ze afstand (van 15-16 naar 15-18 en 17-22) en Eurosped kreeg dat gaatje niet meer dicht. Bij de laatste twee punten kreeg de scheids vanwege het hoge dubieuze gehalte van zijn beslissingen een fluitconcert en veel boegeroep.

Na de 4-4 liep Sliedrecht uit naar 4-7 en de achtervolging van Eurosped leverde een 8-10 stand op. Bij 8-12 ging Jan Berendsen de time out in, zonder succes, Sliedrecht hield de gedachten erbij en maakte met een scorende midaanval op 10-14 bij eerste gelegenheid de set uit.

Sneek gunt Set-Up geen set.  Set-Up ’65 leed gisteravond in Sneek een 3-0 nederlaag, waarmee in stand blijft dat de ploegen hun thuiswedstrijden tegen elkaar winnen en hun uitwedstrijden verliezen.  Drie keer won Set-Up nu thuis van Sneek, twee keer verloren ze uit.

In deze wedstrijd stonden er grote sportieve belangen op het spel. Sneek kon in punten gelijk komen met Set-Up , Set-Up kon een gat van maximaal zes punten slaan en een grote stap richting finale tickets van de play – offs zetten.

De gasten begonnen slecht. Hester jasper serveerde Sneek naar 6-0, van de 11-3 kon nog een stukje worden afgeknabbeld maar de achtervolging was gedoemd te mislukken toen Sneek van 14-8 naar 20-8 uitliep. Op 24-13 kon Jorieke Bodde de nederlaag nog twee keer uitstellen voordat Roos van Wijnen de 25-15 liet noteren.

In de tweede set vooreerst een spiegelbeeld van de start in de eerste set. Set-Up liep uit naar 2-8, Sneek moest nu in de achtervolging en deed dat met verve. Met name Hester Jasper sloeg vaak raak en bij 12-12 was het verschil 0,0.  Set-Up kwam op 12-14 en 13-15, bij 15-15 was het weer gelijk. De gasten bleven op de side out het puntje voorsprong pakken met de mogelijkheid er twee van de te maken op eigen serve, dat lukte bij 20-22, werd echter meteen weer ongedaan gemaakt bij 22-22, waarop Set-Up de time out in ging. Op 23-23 volgde een foutserve van Set-Up en een ace van Sneek en stond het 25-23 en 2-0.

Na de 6-3 in de derde set kon Merle Baasdam bij 10-10 gelijk maken. Op 15-12 ging Lesley de Jong de time out in, maar Sneek kwam vervolgens via Jasper, Braaksma en Osinga op 18-13. De stand liep naar 23-16. Evi van Kerkvoorde scoorde nog voor de bezoekers, maar Sneek liet zich niet meer verrassen en won met 25-19 door het laatste punt van Roos van Wijnen.

“Het was niet best” zei trainer coach Wilfried Groothuis na de met 0-3 verloren wedstrijd tegen FAST. Eigenlijk een nogal overbodige opmerking, dat kon een blinde nog zien bij het horen van de setstanden 21-25, 15-25 en nogmaals 15-25.  Nog maar een week geleden had Zwolle zich tegen dezelfde tegenstander naar een 2-3 zege gevochten, nu gingen ze roemloos met 0-3 naar de kleedkamer.

FAST ging gedreven van start, nam een 4-8 voorsprong in de eerste set , die Zwolle met een goede periode ongedaan kon maken en bij 16-14 hadden zij zelfs het voordeel aan hun kant. FAST knokte zich naar 19-19, nam over bij 19-21 en won met 21-25.

De tweede en derde set gingen allebei met 15-25 naar FAST. In de tweede stond FAST bij 9-17 en 13-22 mijlenver al voor, hetzelfde was het geval in de derde set bij 9-18 en 11-23. Coach Groothuis op Sportief Zwolle:  “We hadden deze week afgesproken om het seizoen goed af te sluiten, door met juiste instelling wedstrijden in te gaan. Dat is vandaag niet gelukt, maar we hebben daar nog drie kansen voor. Ik hoop dat de meiden zichzelf willen belonen.”