Zege voor van Dijk / Boswinkel bij PO A2

VoV, 02-05-2018. 5:44 uur.  In de play offs voor de Italiaanse Serie A2 titel speelt Emma Villas Siena, de ploeg van Kay van Dijk en Hidde Boswinkel,  in de best of five finale voor promotie naar de Serie A1 tegen Monini Spoleto. Gisteravond stond de eerste wedstrijd in de agenda in Siena. Het werd voor 2.500 toeschouwers een vijfsetter met goede afloop voor het Nederlandse duo.

In de openingsset nam Spoleto na 9-9 het initiatief over, dat duurde in deze set tot aan 17-19. De serie naar 22-19 bracht de beslissing en even later de 25-22 setwinst voor Siena. In de volgende twee sets waren de gasten met twee keer 18-25 de bovenliggende partij. De verschillen liepen in de derde set vlot naar 9-14 en 15-22, in de derde eenzelfde beeld. De 10-16 achterstand voorspelde niet veel goeds, hetgeen na 12-21 ook uitkwam. Siena stond voor eigen fans met 1-2 achter en moest aan de bak.

Dat gebeurde in de vierde set. Daarin draaiden ze de rollen om en liepen ze  tussen de verplichte time outs met een 8 om 3 score van 8-7 naar 16-10. De 21-15 bij het begin van de big points was ruim voldoende voor de gelijkmaker in sets met 25-20. In de tiebreak was er tot 10-8 weinig verschil, de dubbelslag naar 12-8 maakte het beslissende gaatje voor de 15-10 setwinst en de 3-2 wedstrijdwinst.

Siena had serverend met 13 om 4 aces veel servevoordeel. Aanvallend scoorde Spoleto beter (51 / 54) en blokkerend werd het met 12 / 12 gelijkspel. De foutenlast van Siena lag een stuk hoger met 32 om 25 directe punten voor de tegenstander.  Gelukkig voor het Nederlandse duo hadden ze alle punten ( 101 / 102) beter over de sets verdeeld.  Kay van Dijk scoorde 17 keer, scoringspercentage aanvallend 45%, en Hidde Boswinkel pakte tijdens de invalbeurten in de eerste drie sets 4 punten mee. Op 5 mei heeft Spoleto thuisvoordeel.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto FIVB.