Zeges Polen en Rusland vs. Italië en USA

VoV, 27-07-2021. 3:06 uur. Op de tweede dag van het mannentoernooi bij de Olympische Spelen in Tokyo stonden er een aantal topduels op de agenda. In poule A was dat Polen vs. Italië, in de andere poule USA vs. Rusland.

Overzicht poule A:

Iran vs. Venezuela leverde de tweede zege van het toernooi voor Iran op. Na de winst tegen Polen werd ook Venezuela aan de zegekar gebonden. Het werd via 25-17, 25-20 en 25-18 een 3-0 zege. In de eerste set maakte de serie van 12-11 naar 20-12 het verschil, in de tweede set sloeg Iran zich na 19-18 naar de winst en in de derde werd het verschil na 13-13 gemaakt. De 20-15 in de derde set was de opstap naar de 3-0 winst.

Met een 52 om 45 eigen score en een 10 om 23 foutenlast was Iran twee keer de bovenliggende partij. Ghafour maakte 16 punten en werd daarmee topscorer, Willner van Venezuela bleef er ééntje bij hem achter.

Polen (foto boven) vs. Italië, was het duel tussen de Europese volleybal- grootmachten maar ook dat van Wilfredo Leon en Osmany Juantorena, beide van geboorte Cubaan, maar uitkomend voor Polen en Italië. Polen en Leon wonnen met 3-0. Via 25-20, 26-24 en 25-20. De tweede set was uitermate spannend, nadat Italië de 21-18 achterstand bij 23-23 had weggewerkt. Polen trok met 26-24 de winst alsnog naar zich toe, en kwam na de met 25-20 gewonnen eerste set op 2-0. In de derde set bouwde Polen een 12-9 voorsprong uit naar 22-14 en sloot met 25-20 af. Wilfredo Leon werd met 18 punten topscorer. Juantorena kwam voor Italië tot de helft van dat aantal.

Japan vs. Canada was drie sets een spannende aangelegenheid met in de eindstand twee punten verschil en zette het gastland daarmee  op een 2-1 voorsprong. De vierde set won Japan met 25-20 en de wedstrijd dus met 3-1.

In de eerste set was er bij 7-7, 14-14, 21-21 en 23-23 evenwicht. Canada pakte vervolgens de laatste twee punten. In de tweede set had Japan een gaatje bij 20-18, hield dat vast bij 23-21 en won met 25-23. Hetzelfde gebeurde in de derde set, na 21-20 pakten ze het beslissende verschil voor de 25-23 winst. Na 10-4 en 19-12 ging de vierde set met 25-20 naar Japan. Topscorer werd de Japanner Nishida met 23 punten. Bij Canada kwam Perrin tot 22 scores.

De stand na twee duels is nu Japan 2-6, Iran 2-5, Polen 1-4, Italië 1-2, Canada 0-1 en Venezuela 0-0. Voor 28-07 staan de volgende duels op de agenda Canada vs. Iran, Polen vs. Venezuela en Japan vs. Italië.

Overzicht poule B:

USA vs. Rusland (foto boven) werd in vier sets beslist. In het voordeel van Rusland. Drie keer sloeg de Russische ploeg in de setfinale toe. Met een ace kwam Rusland in de eerste set op 22-24, time out Italië, Matt Anderson scoorde 23-24, time out Rusland. Kliuka van Rusland sloeg het winnende punt voor 23-25 daarna tegen de vloer.

In de tweede set kwam USA op setpoint bij 24-23, na drie foutserves stond het 25-25, na de 25-26, time out USA, sloeg Mikhaylov zijn ploeg naar de 25-27 en 0-2. Italië herpakte zich heel sterk in de derde set en nam een 20-14 voorsprong. Op 24-20 nam de Russische ploeg nog even een time out, na de 24-21 maakte USA de set in hun voordeel af voor 1-2.

Na de 19-15 in de vierde set leek het erop dat USA richting de tiebreak ging, maar die vlieger ging niet op voor ze,  Rusland toonde veerkracht en kwam er bij 22-22 weer naast. Mikhaylov scoorde 22-23, waarop USA de time out in ging. Na de 23-24 besliste een uitgeslagen Amerikaanse aanval de wedstrijd.

Taylor Sander werd met 17 punten topscorer, Volkov maakte de meeste Russische punten, totaal 16. Beide teams speelden met een hoge foutenlast (35 om 32 scores voor de tegenpartij) waarbij vooral geprobeerd werd om met veel servedruk in de beslissende fases van de set voordeel te behalen, maar dat lukte te vaak niet.

De winst bij Frankrijk vs. Tunesië ging in drie sets naar Frankrijk. In de openingsset maakte Frankrijk het verschil van 19-18 naar 21-18. Er werd met 25-21 afgesloten. In de tweede doorgang was het pleit al beslecht bij 19-08, waarop de 25-11 zege volgde. En in de derde set kon de Franse ploeg na 22-21 doordrukken naar de 25-21 winst. Clevenot en Patry scoorden beiden 12 keer voor Frankrijk, dat met de eigen score en de foutenlast aan de goede kant van de score bleef. Per saldo in totaal met 22 punten.

Brazilië vs. Argentinië, de Zuid-Amerikaanse derby, werd in vijf sets beslist. Argentinië begon heel sterk en pakte de eerste twee sets met 19-25 en 21-25. Daarna herstelde de Olympisch kampioen van Rio zich en kon via een ruime 25-16 (13-8, 18-11) en 25-21 (na 18-18 drukte Brazilië door) de tiebreak afdwingen.

Bij 9-11 had Argentinië aan een viertal side outs genoeg voor de winst, o.a. Leal en Lucarelli stonden dat in de weg. Brazilië kwam er naast en ging er met 13-12 voorbij. Na 14-14 besliste Argentinië de wedstrijd met een foutserve en een uitgeslagen aanval in hun nadeel.

Hun eigen score was in totalen beter dan dat van Brazilië met 74 om 81 punten, maar de foutenlast was met 20 om 32 punten erg veel in hun nadeel.  Lima van Argentinië werd met 26 punten topscorer. Leal maakte er 18 voor Brazilië.

De stand na twee duels is nu Rusland 2-6, Brazilië 2-5, USA en Frankrijk 1-3, Argentinië 0-1, Tunesië 0-0.  Voor 28-07 staan de volgende duels op de agenda USA vs. Tunesië, Argentinië vs. Frankrijk en Brazilië vs. Rusland.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s OS Tokyo.