Zeges Twents trio, FAST en Sliedrecht

VoV, 27-10-2019. 4:44 uur. In het programma van gisteren waren er zeges voor Eurosped, Apollo 8, Springendal Set-Up ’65, FAST en Sliedrecht Sport. De uitwinst van FAST en Set-Up was knap. FAST kwam van een 2-0 achterstand naar 2-3 in Sneek. Set-Up gaf Dros – Alterno geen setje mee in Apeldoorn. Apollo 8 deed het na een moeizame start opnieuw uitstekend via winst op Regio Zwolle Volleybal en Eurosped had twee sets veel moeite met Peelpush uit Meijel maar won wel met 3-0. Sliedrecht morste een setje bij TTPA.

Eurosped won thuis met 3-0 van Peelpush via de setstanden 25-17, 27-25 en 28-26. Het was de vierde zege op rij van de ploeg van Jan Berendsen. Een beter setquotiënt zet het boven Sliedrecht, ook ongeslagen, op de eerste plaats in de stand.

In de openingsset nam Eurosped heel vlot afstand van Peelpush (11-2) en bleef een ruim verschil op het scorebord houden met tussenstanden 15-9 en 21-16, hetgeen via een score van Jolien Knollema eindigde in 25-17.

Peelpush eiste in de tweede set het initiatief op en kwam na de 3-3 op twee punten voorsprong die ze heel lang in de set konden vasthouden blijkens de tussenstanden 6-8 en 8-11 en 15-17. Eurosped knokte zich naast de gasten (18-18) en tot diep in de big points was er op de side out evenwicht. Peelpush kreeg setpoint op 23-24, maar kon dit niet verzilveren. Eurosped deed dat wel op 26-25 voor de 2-0 stand.

Ook in de derde set gaf Peelpush goed partij, ging bij 8-11aan de leiding en nam na een 15-14 achterstand het initiatief weer over bij 19-20. Opnieuw was het hartstikke spannend, de thuisploeg miste de 3-0 winst nog op 24-23, maar trok met 28-26 toch nog aan het langste eind.

Vera Mulder werd met 16 punten topscorer, Lotte van der Horst van Peelpush scoorde 14 keer. Celine Keijsers, die met Peelpush tegen haar oude club speelde, maakte er 8, Eline Timmerman kwam tot 11 treffers. Met een eigen score van 60 om 44 had Eurosped ruim voordeel, voornamelijk vanwege de 43 om 28 aanvallende punten.

Apollo 8 had een moeizame start tegen Regio Zwolle Volleybal. De eerste set ging al vroeg (na 6-6) naar voordeel voor Zwolle. Met 9-11, 10-15 en 14-20 bouwden ze een ruim verschil op. De 17-25 was daar een logisch vervolg van.

In set twee herstelde Apollo zich. Nadat een ruime voorsprong (11-5) verloren was gegaan (13-13) blokkeerden ze zich middels twee blokpunten na 19-18 naar 23-18. Zwolle kwam tot 23-22 en 24-23 terug, maar serveerde zich met een foutserve naar verlies.

In de derde set nam de thuisploeg na 8-7 afstand en liep uit naar en hele ruime 15-9 en 22-13 tussenstand. Hetgeen in een dikke winst met 25-19 eindigde. Ook in de vierde set bleef Apollo heer en meester. Ze speelden zich naar 5-0 en 18-6, Zwolle had zich toen al overgegeven en verloor uiteindelijk via een ace als laatste punt met 25-12. Het was de derde opeenvolgende zege van Apollo 8.

Het Ootmarsumse Set-Up ’65 haalde gisteravond de tweede uitzege van het seizoen binnen. Opnieuw met 0-3. Bij Dros – Alterno, via de setstanden 22-25, 19-25 en 23-25. Daarmee toonden ze aan dat het verlies van vorige week tegen Eurosped geen lange nawerking had gehad.

Set-Up ging in elke set goed van start en nam meteen een ruime voorsprong, die ze met succes vasthielden. Soms nipt, maar steeds voldoende. Zo kwamen ze in de eerste set op 1-6 en 3-9, sloegen zich na 9-10 naar 10-15 en na 19-19 naar 22-25. Voor Alterno was de achtervolging bijna succesvol geweest toen ze bij 19-19 ernaast kwamen.

In set twee nam Set -Up na 7-6 de leiding over met 8-11 en liep uit naar 11-17 en 13-20. Opnieuw kwam Alterno terug (17-21) , maar het verschil was te groot om nog succes te hebben. Eenzelfde gang van zaken in de derde set, Set-Up liep uit naar 11-17, Alterno kwam terug tot 23-24 maar de gasten bleven koel en pakten de set met 23-25. Merle Baasdam werd met 18 punten de meest scorende speelster bij Set-Up.

Het is VC Sneek niet gelukt om thuis de eerste zege van het seizoen te behalen, ondanks een goede uitgangspositie daarvoor.  De eerste uitwinst van FAST stak daar een stokje voor. Daar leek het overigens in het begin niet op, want Sneek was in de eerste set veel beter (met 25-17 na 9-6, 18-10 en 21-11) en in de tweede bij de big points na 21-20 net dat beslissende iets beter met 25-21.

Daarna herstelde FAST zich en gaf de thuisploeg in de derde set al vroeg het nakijken. Bij 3-11 en 7-17 keek Sneek tegen een hopeloze achterstand aan en verloor dan ook. Met 19-25. In de vierde set was FAST bij de big points de effectiefste ploeg. Ze maakten van 20-21 een 20-23 stand en dwongen met 21-25 de tiebreak af, waarin ze vervolgens met 11-15 met de teleurgestelde thuisploeg afrekenden.

Sliedrecht Sport bleef net als Eurosped ongeslagen na vier wedstrijden. Bij TTPA in Ede verloren ze de tweede set met 25-17, maar waren in de andere drie zoals mocht worden verwacht de veel betere ploeg. Dat leverde met de setstanden 12-25, 15-25 en 17-25 een ruime 1-3 zege op.

Iris Vos werd met 14 punten topscorer, Christie Wolt maakte er 13. Blokkerend was TTPA beter (9 om 2), serverend (10 om 13) en aanvallend (35 om 47) lag het voordeel bij Sliedrecht.

In de stand hebben Eurosped en Sliedrecht sSport 12 punten. Apollo heeft er 9 en Set-Up 8. FAST bezet met 5 punten de vijfde plaats. Dan volgen Peelpush en Regio Zwolle Volleybal met elk 4 punten, Alterno, Sneek en TTP sluiten de rij met 2 punten. Alle teams speelden 4 wedstrijden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood (Apollo) en Rudy Biekart (Alterno, Sliedrecht).