Vizier op volleybal

 

Zeges voor Lycurgus en Orion in midweekse topduels

VoV, 16-11-2023. 3:56 uur. Het midweekse programma bij de mannen in de Eredivisie kende twee duels waarbij de huidige top 4 van de stand betrokken was.

Orion kon na de nederlaag van afgelopen zondag tegen VC Limax het geschonden blazoen tegen Sliedrecht Sport, dat evenveel punten heeft uit evenveel wedstrijden (5-13), weer oppoetsen. En Lycurgus Groningen (5-12) was het gastteam voor VC Limax, dat één puntje meer had. Dat was de midweekse topper, daar beginnen we dus mee.

Lycurgus vs. VC Limax.  De thuisploeg speelde voorlopig voor de laatste keer in de thuishal van het Alfa-college Sportcentrum. Nova Tech Lycurgus nam met een 3-2 in dit topduel tegen het nog ongeslagen Numidia VC Limax ervan afscheid. Via de setstanden 22-25, 25-23, 23-25, 25-22 en 15-11 klimt Nova Tech Lycurgus naar de tweede plaats in de Eredivisie. Met twee punten minder dan koploper Active Living Orion.

Al lijkt ons dat bij een gelijk aantal punten (Lycurgus en Limax beide 14) de setscore van 17 om 7 (+10) van VC Limax beter dan de 15 om 6 (+9) van Lycurgus. Twee sets meer maken en eentje meer tegen krijgen is o.i. beter. Ook heeft Limax een plus van 48 punten (voor minus tegen) en Lycurgus een plus van 40. Maar wat maakt het eigenlijk uit in deze fase van de competitie. Niets! Toch wel, één plaats. En het zal volgens de regeltjes wel kloppen, al vinden we het wel vreemd.

Goed was het zeker niet wat beide ploegen op de vloer legden, maar vermakelijk wel. Het was een vechtwedstrijd met pieken en dalen aan beide kanten. In de beslissende vijfde set had de thuisploeg de zaakjes net iets beter op orde en mocht op basis daarvan twee punten begroeten.

Thomas Sleurink en Cole Gillis werden met 17 punten topscorer bij de Groningers, Leon Meijer van VC Limax bleef er ééntje bij hen achter. Het duel kende wel een heel erg hoge foutenlast bij beide teams. Ze scoorden beide 41 keer voor de tegenstander.

Orion vs. Sliedrecht: De andere topper van gisteravond werd in Doetinchem gespeeld. Orion bleef koploper ook na het verlies van afgelopen zondag en kreeg tegen Sliedrecht meteen de kans om dat weer recht te zetten. En die pakten ze met beide handen aan. Het werd 3-0 via de setstanden 25-18, 25-17 en 25-17. Zoals de setstanden duidelijk aangeven was Orion heer en meester in eigen huis en liet zich geen moment in de problemen brengen.

Samuli Kaislasalo en Tom Koops maakten beiden 16 punten voor de thuisploeg, die met een eigen score van 54 om 34 punten op alle onderdelen beter was. Bij Sliedrecht kwam geen speler met de score in de dubbele cijfers.

Via  DEZE LINK  wordt u doorverbonden met de fotoreportage die Hans van Dijk van dit duel maakte. Alvast veel kijkplezier.

SV Dynamo vs. PDK. Met een wedstrijd minder en 4 punten achterstand op de koploper is Dynamo ook nog steeds in de running voor de koppositie en zal daar bij een misstap van de boven hen staande teams graag dankbaar gebruik van maken. Voorwaarde is dan wel dat er steeds gewonnen wordt. Gisteravond deed de ploeg van Redbad Strikwerda dat in eigen huis met 3-0 tegen PDK.

In de tweede set had Dynamo het lastig en kon met 26-24 nipt aan de goede kant van de score blijven. PDK had tot in de big points een voorsprong via de tussenstanden 7-8. 13-16 en 19-21 maar kwam in de setfinale net dat beslissende beetje tekort. Daarvoor en daarna waren de verschillen met 25-18 en 25-20 duidelijk in het voordeel van Dynamo.

Yannick Bak kreeg bij de thuisploeg de meeste scores (14) op naam. Een plus 16 op de aanvallende punten maakte het verschil voor Dynamo. Bij PDK kwam geen speler in de dubbele cijfers met de gescoorde punten.

SSS vs. VoCASA werd een 3-0 zege voor de ploeg uit Barneveld. Ook hier was de tweede set maar met nipt verschil (26-24) een prooi voor de thuisploeg, die de andere twee sets met 25-18 en 25-16 ruim aan de goede kant van de score bleef.

Bram Berger (SSS) en Stijn de Ruiter (VoCASA) werden met 14 punten de topscorers van de partij. SSS had een plus van 20 punten op de eigen score.

TTP en ZVH hadden midweeks vrijaf.

De stand is nu volgens de Nevobo site:

 • 01> Orion 6-16
 • 02> Lycurgus 6-14, sets 15/6
 • 03> VC Limax 6-14, sets 17/7
 • 04> Sliedrecht Sport 6-13
 • ————————–
 • 05> SV Dynamo 5-12
 • 06> SSS 6-9
 • 07> ZVH 5-3
 • 08> VoCASA 6-3
 • 09> PDK 6-2
 • 10> TTP 6-1

Aanstaand weekend kan VC Limax voor de derde keer in een week de krachten meten tegen een van de andere topteams. Na de uitwedstrijden tegen Orion en Lycurgus komt dan SV Dynamo naar hen toe op zondag. Tevens op zondag wordt TTP vs. Lycurgus gespeeld.

En op zaterdag staan op het programma PDK vs. Orion, VoCASA vs. ZVH en Sliedrecht Sport vs. SSS.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto website  Lycurgus en Hans van Dijk.