Zilver op Elite-16 toernooi in Tepic voor Stam/ Schoon

VoV, 22-04-2024. 3:59 uur. Het duo Katja Stam en Raïsa Schoon heeft bij het FIVB Elite-16 toernooi in Tepic, Mexico de zilveren medaille gewonnen. In de finale werd met 2-1 van het Zwitserse duo Hüberli/ Brunner verloren. Via de setstanden 21-14, 19-21 en 19-17.

Tanja Hüberli en Nina Brunner hadden in Tepic nog geen setje verloren toen ze de 19-21 van Stam/ Schoon voor de 1-1 stand moesten incasseren. In die tweede set wisten ze een 6-9 achterstand om te buigen naar een 11-9 voorsprong. Na de Nederlandse time out en de verplichte rustpauze konden Stam/ Schoon de set bij 12-13 naar hun kant laten kantelen en ze bleven tot 18-19 aan de leiding. Na de gelijkmaker haalde Katja Stam met twee scores op rij de setwinst voor Nederland binnen en dwong daarmee een beslissende derde set af.

In de openingsset hadden Stam/ Schoon aanvankelijk ook voordeel (4-6, 5-7) maar verloren de leiding met de verplichte time out in zicht. Via 11-9 werd het 13-11 en 16-14. In de finale van de set ging het Oranje duo een aantal keren in de fout en kon Zwitserland Nederlandse scores via de tweede bal voorkomen. Met een serie van 5 punten maakten Hüberli/ Brunner na 16-14 er in één keer 21-14 van, waarmee ze dus op 1-0 kwamen.

In de beslissende derde set moesten Stam/ Schoon bij 3-0 achter al in de achtervolging. Het verschil van drie punten slonk na de 8-5 tot een gelijke stand bij 10-10 en een voorsprong voor Stam/ Schoon bij 12-13. Het eerste matchpoint was echter bij 14-13 voor Zwitserland en Stam/ Schoon moesten vervolgens tot aan 17-16 nog drie keer een matchpoint wegwerken. Bij 18-17 lukte dat niet meer en was het goud met 19-17 voor Zwitserland.

Met 41 om 35 aanvallende punten en 3 om 1 aces maakte Zwitserland het voordelige verschil in de totaalscore. Blokkerend scoorden beide duo’s 4 keer. Katja Stam werd met 29 punten de meest scorende speelster van de finale, Tanja Hüberli kwam tot 26 punten.