Zoals verwacht, volle buit voor Top 3 Eredivisie (m)

VoV, 20-02-2022. 6:10 uur. Gisteren werd door de Top 3 van de Eredivisie mannen de volle buit binnengehaald. SV Dynamo en Orion deden dat via redelijk eenvoudige zeges zonder set verlies tegen ZVH en VoCASA, Lycurgus moest er keihard voor knokken en slaagde na een waar volleybalgevecht in Houten om met 1-3 winst naar Groningen te vetrekken

Lycurgus speelde de derde wedstrijd binnen een week en morste daarin opnieuw geen puntje, maar moest er wel heel hard voor werken om dat voor elkaar te krijgen. Getuige de setstanden 27-25, 23-25, 26-28 en 24-26.

Taurus werd in de eerste set een beetje in het zadel geholpen door de totaal ontbrekende servedruk bij Amysoft Lycurgus en ook blokkerend viel er weinig te noteren. Beide facetten ontwikkelden zich in de loop van de wedstrijd positief wat ervoor zorgde dat de gasten net steeds aan de goede kant van de score stonden onder aanvoering van Joël Schneidmiller (24 aanvallende en 2 blokpunten) en Niels de Vries (10 aanvallende en 6 blokpunten)

Treffend voor de beginperiode was dat Lycurgus pas halverwege de tweede set bij 14-15 voor het eerst op voorsprong kwam. Tot dat moment was het achter de feiten aan lopen tegen een tegenstander die scherp en gretig was en daardoor geen kans onbenut liet. Het beeld met de wedstrijd tegen VoCASA afgelopen woensdag diende zich aan toen was Amysoft Lycurgus op de big points steeds bij de les en dat was nu vaak niet anders. In de slotfase van set twee moest een 22-20 achterstand weggewerkt worden. Dat lukte en na 23-23 trokken de gasten via een blok van Hofhuis gelijk.

In set drie en vier werd het meer en meer een volleybalgevecht waarin beide ploegen elkaar niks cadeau gaven. Er moest voor ieder punt gestreden worden en het verschil op het scorebord was bijna nooit groter dan twee punten. Alleen aan het begin van set drie moest Amysoft Lycurgus een 9-6 achterstand wegwerken. In de derde set waren er maar liefst vijf setpoints nodig om het te beslissen. Taurus kreeg geen setpoints in deze fase, dus het was vooral een kwestie van de kansen niet kunnen verzilveren. Nadat De Vries met een blok setpunt vijf noteerde bij 27-26 was het beslissende punt van Huus een gelukje, maar dat telt gelukkig ook. De Noor sloeg via de netband waarna de blokkering het overzicht verloor en niet in de gaten had dat de bal zo naast hun neerplofte. Een zeer gevierd punt.

In de laatste set was het ook een kwestie van rustig blijven en het hoofd erbij houden in de wederom spannende slotfase. Deze keer moest een 20-18 achterstand weggepoetst worden. Dat lukte via twee fouten bij Taurus. Vervolgens deed Amysoft Lycurgus bijna alleen nog maar goede dingen, behoudens één eigen servefout. Schneidmiller noteerde op 23-24 het eerste matchpoint. Dat bleek nog niet voldoende. Toen Marcell Pesti, aan het begin van set twee voor Van Gent in het veld gekomen, via het blok 24-25 aantekende werd het niet meer weggeven. Een blok van De Vries gooide de wedstrijd in het slot.

Zondag wacht om 16.00 uur in het Alfa-college Sportcentrum de strijd tegen Orion (bron verslag Theo Sikkema, Lycurgus)

SV Dynamo boekte twee ruime overwinningen in de eerste twee sets tegen ZVH. Via 25-17 (na 11-4, 18-9 en 23-14) en 25-16 (na 15-8 en 21-13) werd het 2-0. In de derde set werd de strijd pas bij de big points beslist. ZVH had tot 10-12 een kleine voorsprong, bleef tot aan 22-22 goed meedoen, maar haakte met de finish in zicht af en verloor met 25-23.

Bij Orion vs. VoCASA hield de thuisploeg de gasten drie sets onder de twintig, met in de derde set een hele duidelijke 25-10. (na 15-5 en 20-20). In de eerste twee sets kwam er twee keer 25-18 op het scorebord. Rond de twintig punten sloeg Orion zich naar een ruim verschil In de eerste set na 21-15 en in de tweede na 22-17.

De 9 om 1 aces, 14 om 3 blokpunten en 35 om 21 aanvallende punten maakten het totaal van 58 om 25 eigen score. Joonas Jokela maakte de meeste punten (Totaal 170 bij de thuisploeg, Job Groenendaal scoorde 8 keer voor de gasten.