Zuur verlies voor DeVoKo in Assen (3-1)

VoV, 10-03-2024. 8:07 uur. In Assen speelde de nummer vier van de Topdivisie A dames Sudosa-Desto D2 (17-31) tegen de nummer drie DeVoKo (16-32) een Top 5 duel dus.  Gezien het compacte vervolgersveld na koploper Veracles en de wedstrijden van gisteren was het belangrijk om in ieder geval niet te verliezen, mocht dat wel gebeuren dan zou één puntje heel erg welkom blijven.

DeVoKo slaagde in geen van beide opzetten, er werd verloren en er werd geen puntje gepakt. Via de 3-1 zege is Sudosa-Desto D2 hen op de ranglijst voorbij met 18-34 ten opzichte van 17-32.

In de eerste set maakte DeVoKo het verschil in twee servebeurten. Na de 5-5 serveerde Iris Kok de gasten naar 5-10, na de side out voor 6-10 maakte Daniek Scholten er met haar serveserie, waarin drie aces te noteren vielen, 6-14 van. DeVoKo bleef veel servedruk uitoefenen en een goede side out spelen hetgeen na een score van Daniek Scholten voor 12-18 en een ace van Isis Monnikhof tot een 12-19 tussenstand leidde. Via 14-23 werd de set met 16-25 binnengehaald.

De tweede set gaf een volkomen ander spelbeeld te zien. Fleur van der Zee zette de thuisploeg met haar opslagen op 3-0, DeVoKo kon bij 5-4 de aansluitende treffer scoren en had bij 8-6 na twee punten van Daniek Scholten opnieuw de mogelijkheid om aan te sluiten. De foutserve maakte er 9-6 van, en vervolgens serveerde Susan Otten de thuisploeg in een ruk naar een 17-6 stand. Ook zij had in de serie een stuk of drie aces. DeVoKo ging in  die fase passend volkomen onderuit.

Op de 17-7 stoof geheel Sudosa-Desto D2 naar de scheidrechterstoel, ze hadden touché gezien voordat de bal uitging, maar zoals altijd is een dergelijke actie volkomen nutteloos. Het bleef 17-7. De thuisploeg liep uit naar elf punten verschil bij 21-10 en sloot met een serie van vier punten af. Voor de 25-10 en de 1-1 setstand.

Sudosa-Desto D2 ging in de derde set door met waar ze in de tweede mee geëindigd waren. Het werd 4-0 en na een aantal foutserves over en weer 7-2. Iris Kok kwam bij 7-3 aan serve en maakte met o.a. vier aces er 7-8 van. Waarna de score tot 13-13 gelijk op bleef lopen. Guusje Leus dwong met haar opslagen een 13-17 voorsprong voor DeVoKo af, waarop Sudosa de time out inging.

DeVoKo kwam met 14-18 voor, ging bij 17-18 de time out in en scoorde de eerste twee punten na die pauze. (17-20). En toen ging het voor de eerste keer mis, Sudosa kwam bij 21-20 op voorsprong, DeVoKo maakte van 22-21 achter een 22-24 voorsprong en stond op het punt het eerste zeer belangrijke puntje binnen te halen.

Maar vervolgens ging het voor de tweede keer mis. Sudosa-Desto verhinderde via een driepunter de setzege, met een prutsbal kwamen ze op 25-24, bij 26-25 was er weer setpoint voor hen en bij 26-27 kreeg DeVoKo opnieuw de kans om de set af te maken. Ook nu slaagden ze niet. Uiteindelijk trok Sudosa de set met 31-29 naar zich toe.

In de vierde set was het opnieuw spannend in de eindfase. Nadat DeVoKo een 5-8, en 10-13 voorsprong verloren had zien gaan (14-13). Sudosa kwam met 17-15 voor, Liv Bosch serveerde DeVoKo met twee aces naar 17-18, Sudosa draaide de stand weer naar haar voordeel om bij 20-18. Op 22-20 haalde Johan Booyink zijn ploeg naar de zijlijn, dat resulteerde even later in een 23-23 stand. Een misverstand/ miscommunicatie bij Sudosa zorgde even later voor 24-24, daarna maakte de thuisploeg de set uit en pakte met 26-24 en 3-1 de set- en wedstrijdwinst. En liet DeVoKo dus met lege handen naar Denekamp vertrekken.

gh @  Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.