Drie punten voor Set-Up, twee voor Apollo

VoV, 26-01-2020. 18:00 uur. In de Eredivisie dames stonden vanmiddag drie belangrijke wedstrijden op het programma. Wedstrijden waarbij het predicaat ‘finale’ niet zou misstaan, ook al waren het geen finales. Vooraf de constatering dat Slierecht, Eurosped en Apollo 8 het ticket voor de Kampioenspoule binnen hebben, en Sneek (16-24) een heel eind op weg is, maar nog niet 100% zeker.

Dan is de stand na deze top vier, met de opmerking dat de eerste zes teams zich voor de kampioenspoule plaatsen:

 5. Zwolle 16-22
 6. Set-Up 15-19
 7. FAST 14-18
 8. Peelpush 14-15
 9. Alterno 14-10
 10. TTP 14-3

Dros – Alterno moest gewoon drie punten ophalen bij TTP om een van de weinig nog voorbijkomende strohalmen te pakken, die een mini kansje op het halen van de Kampioenspoule in leven zou houden. Ze hebben een ruime achterstand. De kans is minuscule klein, ook gezien het programma, maar zolang er een kans is moet je ervoor gaan. Zo zit sport nu eenmaal in elkaar, doe je dat niet dan is het bij voorbaat een verloren zaak.

Alterno leed een 3-0 nederlaag tegen TTP. In de eerste set kwamen ze vlot ver achter (11-4), knokten zich terug in de set bij 19-18 en 20-19 maar kwamen in de finale na 22-21 niet meer aan scoren toe. Het werd dus 25-21. In set twee kwam Alterno met 1-5 voor, TTP sloot bij 7-8 aan, maar kwam pas bij 16-16 naar Alterno. Die stand was meteen het kantelpunt in de set. TTP liep in een lange serie uit naar 24-16 en won met 25-19.

In de derde set ging het tot 16-14 gelijk op, TTP sloeg zich naar 18-14 en stootte vervolgens door naar 24-15. Alterno had het opgegeven en verloor met 25-16 en dus met 3-0. Benthe Wismans van Alterno werd met 13 treffer s topscorer. De eigen score beliep 44 om 43, dan kunt u zelf wel uitrekenen wat Alterno de das heeft omgedaan. Namelijk de 13 om 31 foutenlast, o.a. 15 foutserves en 12 aanvallende fouten.

Peelpush (14-15) tegen Springendal Set-Up ’65 (15-19) is ook zo’n verhaal. Beide teams gaan voor een het plaats in de kampioenspoule en hebben daar ook beide nog kans op. Maar daarvoor zijn meer kapers op de kust en alleen de ploeg die de volle buit pakte blijft zeker in de race voor één van de twee tickets. De druk lag bij Peelpush, zij stonden op achterstand en moesten.

Maar de zege ging in drie sets naar Set-Up. Knap werk om met een clean sheet uit Meijer te vertrekken. De gasten uit Ootmarsum namen na 6-6 het initiatief in de eerste set en speelden zich knap naar een 7-11 en 15-19 voorsprong. Peelpush kwam nog terug naar 19-20, maar had geen antwoord op de eindserie van Set-Up, die hen een 20-25 zege opleverde.

Ook in de tweede set werd het 20-25, opnieuw was Peelpush er bij 20-21 dichtbij nadat ze zo ongeveer de hele set in de achtervolging waren geweest. (7-12, 10-15, 14-18). Set-Up maakte na 20-21 de set in een keer uit en kwam daarmee op 0-2.

De derde set ging lang gelijk op, Peelpush vocht om in de wedstrijd te blijven en kwam tot pakweg het middendeel van de set goed mee. Set-Up liep uit naar 16-20, naar 17-23 en maakte de set na 21-24 uit. Een zeer belangrijke zege die drie punten opleverde

FAST kreeg Apollo 8, dat vrijuit kon spelen, op bezoek. Apollo staat derde met zes punten voor op Sneek en lijkt op weg naar een startbonus van drie punten in de Kampioenspoule. FAST wilde vrijuit spelen, zonder druk, maar zal om de kampioenspoule te halen nog wel voorbij Set-Up of Zwolle moeten.

Apollo kwam via 17-25 op 0-1 voor. De 16-18 veranderden ze in 16-23 en werd dus met 17-25 afgesloten. Ook set twee ging naar Apollo. Na de 12-12 liepen ze uit naar 12-15, FAST vocht zich naar 21-20 maar moest het antwoord op het slotoffensief van Apollo schuldig blijven. Het werd via een ace 22-25.

FAST was in de derde set de betere ploeg nadat ze een 11-12 in 19-12 hadden omgezet. Het liep even helemaal niet meer bij Apollo, ze kwamen nog terug naar 19-17 maar verloren de set met 25-19. Ook de vierde set ging naar FAST, Apollo maakte een 14-10 achterstand ongedaan, maar kreeg meteen weer een tik naar 18-14. De 25-20 maakte 2-2 in sets en maakte de tiebreak noodzakelijk.

Daarin ging het tot aan de veldwissel gelijk op (8-7),  maar had Apollo na de wissel meer over. Ze pakten de 2-3 zege met een 10-15 score.

De stand is nu: Sliedrecht 16-44, Eurosped 16-40, Apollo 16-32, VC Sneek 16-24, Zwolle 16-22 en Set-Up ook 16-22. Dan volgen FAST 15-19, Peelpush 15-15, en Alterno met 15-10. TTP is laatste met 15-6.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood, Rudy Biekart.